Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 idei de mic dejun care sfideaza senzatia de foame

Actualizat la data de: 06 Mai 2014

Generalitati

Sus
10 idei de mic dejun care sfideaza senzatia de foame

Hrana pe care organismul o primeste in prima parte a zilei are o importanta deosebita pentru buna sa functionare, nivelul de energie de care dispune si prevenirea senzatiei de foame pe tot parcursul zilei.

Un mic dejun valoros din punct de vedere nutritiv este cheia unei siluete perfecte si a unei stari de sanatate depline. Urmatoarele idei de preparate pentru micul dejun va ajuta sa consumati cu placere prima masa a zilei, dar si cu folos pentru o viata lunga, lipsita de boli.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce inseamna un mic dejun sanatos
  3. Variante sanatoase de mic dejun
  4. Citeste pe aceeasi tema

Ce inseamna un mic dejun sanatos

Sus

Mancatul pe graba a unui covrig de la patiserie nu reprezinta un mic dejun sanatos. Studiile oamenilor de stiinta au demonstrat in repetate randuri ca persoanele care nu sar peste prima masa a zilei si care consuma alimentele potrivite, reusesc sa slabeasca si sa isi mentina greutatea optima de-a lungul timpului. Secretul este sa faceti alegeri istete, cu atat mai mult cu cat aveti foarte multe optiuni nutritionale excelente, recomandate de medici.

Specialistii spun ca un mic dejun sanatos consta in combinarea cerealelor integrale (sub orice forma) cu proteine din lactate si alte alimente cu continut redus de grasime si cu fructe diversificate. Toate aceste alimente furnizeaza organismului carbohidrati complecsi, mici cantitati de grasimi sanatoase si proteine, un cocktail de nutrienti care satisface nevoile nutritionale ale organismului si combate senzatia de foame persistenta.

La polul opus, se afla micul dejun compus din alimente si bauturi cu continut ridicat de zahar (carbohidrati rafinati), grasimi saturate si grasimi trans, care creste brusc nivelul glicemiei si provoaca apoi o prabusire a acestuia, urmata de instalarea unui apetit alimentar exagerat.

Variante sanatoase de mic dejun

Sus

Selectati cu atentie alimentele pe care le consumati la micul dejun, astfel incat prima masa a zilei sa fie cu adevarat hranitoare si satioasa. De aceasta depinde nivelul de energie de care va bucurati pana la orele pranzului si rezistenta in fata tentatiilor culinare nesanatoase. Ideile de mai jos va sunt de mare ajutor in acest sens!

1. Branza telemea cu fructe

Combinatia dintre calciul si proteinele furnizate de branza telemea (preferabil degresata sau cu continut redus de grasime) si vitaminele, mineralele si fibrele din fructe (proaspete sau oleaginoase) asigura aportul de nutrienti necesari unei zile pline.

2. Oua si legume

Un alt mic dejun care sfideaza foamea in tot restul zilei este alcatuit din legume si oua. Puteti prepara o omleta cu spanac si broccoli din doua oua batute bine, pe care sa o asezonati cu un praf de sare si piper negru. Adaugati si o mana de ciuperci sotate, pentru un plus de savoare, dar si de fibre care induc rapid o stare persistenta de satietate.

3. Briose cu unt de arahide si fructe proaspete

Pacaliti papilele gustative dornice de produse de patiserie cu un mic dejun delicios si sanatos in acelasi timp briose preparate cu faina integrala si foarte putin zahar brun, savurate cu unt de arahide si cateva felii de mere sau pere. Adaugati in meniu si un pahar de lapte degresat, care suplimenteaza aportul de nutrienti cu proteine si calciu.

4. Oua, sunca slaba si grapefruit

Daca va plac mezelurile servite la micul dejun, va puteti satisface placerea culinara, cu un preparat sanatos 100% preparati o omleta dintr-un ou intreg si un albus de ou, asezonata cu doua felii de sunca slaba de curcan. Consumati la final o jumatate de grapefruit si va bucurati de o masa plina de proteine, fibre si vitamina C, un trio eficient atat pentru imunitate, cat si pentru mentinerea starii de satietate mai mult timp.

5. Cereale integrale cu lapte

Introduceti la cuptorul de microunde un bol cu 14 cana de fulgi de ovaz si lapte cu 1% grasime pentru cateva minute. Serviti preparatul ideal pentru micul dejun cu fructe de padure proaspete presarate deasupra si sirop de artar (aproximativ o lingura). Veti incepe ziua cu o portie zdravana de carbohidrati complecsi, proteine, fibre si vitamine, suficienta pentru a tine la distanta foamea ore in sir.

6. Smoothie cu fructe

In cazul in care nu puteti sta la masa timp de 10 minute dimineata (acesta fiind si motivul cel mai des invocat de persoanele care sar peste micul dejun), preparati rapid un smoothie delicios din iaurt grecesc degresat, fructe de padure la alegere si o lingura de miere. Il puteti consuma in drum spre serviciu, se prepara in doar cateva secunde si va ofera proteine, calciu si fibre, cei trei nutrienti de baza pentru o vitalitate crescuta si o pofta de mancare cat mai scazuta intre mesele principale.

7. Cereale cu banane

Un alt mic dejun care sfideaza apetitul alimentar din a doua parte a zilei este compus din 14 cana de cereale integrale, iaurt degresat si cateva rondele de banana. Aceasta combinatie va furnizeaza o portie importanta de fibre si proteine, completata de calciu si potasiu, doua minerale esentiale bunei functionari a organismului. Odata ce consumati acest mic dejun savuros, aveti certitudinea ca fomea nu va va afecta pana la orele pranzului.

8. Pizza matinala

Impropriu numita pizza, aceasta reteta de mic dejun foarte rapida este excelenta pentru inducerea unei stari puternice de satietate. Aveti nevoie de doua felii de paine integrala prajite la toaster, pe care sa le ungeti cu branza ricotta (maximum 3 linguri) si sa le acoperiti cu felii proaspete de rosii. Asezonati mini-pizzele cu o lingurita de ulei de masline si un praf de sare si piper.

9. Lipie cu oua fierte

Ouale fierte sunt recomandate pentru prima masa a zilei, intrucat furnizeaza o cantitate importanta de proteine care regleaza apetitul alimentar si fortifica musculatura. Insa consumate izolat, ele nu asigura si necesarul de fibre la micul dejun. Prin urmare, folositi un ou fiert, taiat rondele, ca umplutura pentru o lipie integrala, alaturi de 2 felii subtiri de sunca de curcan si o felie de branza degresata. Presarati si o lingura de sos salsa, pentru o aroma mai buna si un plus de vitamina C!

10. Fulgi de ovaz cu afine si migdale

Introduceti fulgii de ovaz la cuptorul cu microunde cateva minute, inmuiati in lapte degresat. Adaugati apoi seminte de in, afine proaspete si migdale feliate. Puteti asezona preparatul cu scortisoara si o lingurita de miere. Veti consuma o portie generoasa de fibre, proteine si grasimi sanatoase!


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate