Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 gustari care reduc nivelul de colesterol

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2013

Generalitati

Sus
10 gustari care reduc nivelul de colesterol

Daca dieta alimentara v-a ridicat alarmant nivelul de colesterol, tot ea poate sa il reduca, prin inlocuirea alimentelor fara valoare nutritiva, cu cele bogate in nutrienti si substante benefice organismului.

Specialistii in sanatate sunt de acord, in unanimitate, ca schimbarile sanatoase in nutritie pot sa regleze tipul grasimilor care circula in fluxul sanguin.

Reducerea nivelului de colesterol prin dieta este, in sine, o strategie cu doua componente principale adaugarea de alimente care diminueaza nivelul de colesterol rau LDL (lipoproteine cu densitate joasa, care contribuie la declansarea aterosclerozei) si evitarea alimentelor care cresc nivelul colesterolului LDL.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Gustari pentru reglarea colesterolului
  3. Gustari care cresc nivelul de colesterol
  4. Citeste pe aceeasi tema

Gustari pentru reglarea colesterolului

Sus

Diferitele alimente pe care le-ati putea consuma in fiecare zi reduc nivelul colesterolului in moduri variate. Unele dintre ele furnizeaza fibre solubile, care se ataseaza de lipoproteine cu densitate joasa si de precursorii acestora in sistemul digestiv, ca apoi sa le elimine din corp inainte ca ele sa ajunga in fluxul sanguin.

Alte alimente reglatoare ale colesterolului furnizeaza grasimi polinesaturate, care reduc in mod direct nivelul colesterolului rau, pe cand altele contin steroli si stanoli vegetali, care impiedica organismul sa absoarba grasimile periculoase. Mai jos aveti o lista ampla de astfel de optiuni alimentare, ce pot constitui oricand gustari sanatoase, echilibrate si satioase.

1. Fulgii de ovaz

Un prim pas foarte simplu de reducere a nivelului de colesterol este inlocuirea gustarilor de proasta calitate nutritionala (chipsuri, gogosi, ciocolata, prajituri, produse de patiserie etc.), cu un bol de fulgi de ovaz, combinati cu iaurt grecesc, banane sau capsuni. Aceasta gustare satisfacatoare va furnizeaza circa 1-2 grame de fibre solubile, care accelereaza eliminarea grasimilor rele din organism, inainte ca ele sa ajunga in sange.

2. Orzul

Orzul si alte cereale integrale s-au dovedit a fi eficiente in reducerea riscului de dezvoltare a bolilor cardiace, in special datorita fibrelor solubile pe care le ofera organismului.

3. Fasolea

La fel de bogata in fibre precum cerealele integrale, fasolea este si un aliment satios, care regleaza apetitul alimentar, fiind de ajutor persoanelor dornice sa scape de excesul ponderal. Poate fi consumata pe post de gustare in forma de pasta sau ca ingredient intr-o salata cu legume proaspete.

4. Fructele oleaginoase si semintele

Semintele de floarea soarelui, fisticul, semintele de susan, mugurii de pin, seminte de in si alunele de padure contin cantitatile cele mai mari de steroli vegetali, care actioneaza imediat in reducerea nivelului de colesterol LDL. Toate fructele oleaginoase sunt benefice sanatatii cardiovasculare, insa nu neglijati numarul lor important de calorii. La o gustare, consumati in jur de 1/4 cana, mai ales daca doriti sa reduceti si din greutatea corporala.

5. Merele

Anumite cercetari de specialitate arata ca doua gustari pe zi, constituite din mere proaspete, incetinesc procesul de oxidare al colesterolului LDL si previn formarea placii arteriale. Consumati merele cu tot cu coaja, pentru a beneficia si de toti antioxidantii puternici, precum si de fibrele solubile ale acestor fructe.

6. Grapefruitul

Grapefruitul roz sau rosu contine un tip special de fitochimicale numite liminoizi, care ataca colesterolul LDL si il elimina din organism, potrivit unor studii medicale. In ciuda beneficiilor multiple ale acestor citrice, ele pot interfera cu metabolizarea anumitor medicamente (statine, betablocante, antibiotice etc.), de aceea nu se recomanda consumul lor concomitent cu adminstrarea unui tratament medicamentos.

7. Strugurii

Strugurii sunt gustari excelente in orice perioada a anului, in special toamna, cand este sezonul lor de coacere naturala. Acestia sunt bogati in substanta numita pectina, o fibra solubila care reduce nivelul colesterolului rau in corp.

8. Alimentele fortificate cu steroli si stanoli

Producatorii de alimente au inceput sa adauge steroli si stanoli vegetali in mai multe categorii de produse, de la margarina si batoanele cu cereale, pana la sucul de portocale si ciocolata. De asemenea, aceste substante vegetale sunt disponibile si ca suplimente alimentare. Cercetarile au descoperit ca aportul zilnic de 2 grame de steroli sau stanoli din plante poate reduce nivelul colesterolului LDL cu pana la 10%.

9. Produsele din soia

Un pahar cu lapte din soia sau un biscuite integral cu branza tofu sunt doua gustari excelente pentru reglarea colesterolului in corp. Analizele oamenilor de stiinta releva ca un consum de circa 25 de grame de proteine din soia pe zi pot diminua nivelul colesterolului LDL cu 5%-6%.

10. Pestele gras

Consumul de peste gras de doua-trei ori pe saptamana are efecte pozitive asupra nivelului colesterolului in doua moduri inlocuieste carnea (care creste in general cantitatea de lipoproteine cu densitate joasa) si furnizeaza acizi grasi esentiali omega-3, cunoscuti pentru efectul lor de reducere a colesterolului LDL si de multiplicare a celui bun (HDL - lipoproteine cu densitate ridicata).

Grasimile esentiale omega-3 reduc si numarul trigliceridelor din fluxul sanguin si protejeaza inima, prevenind artmiile.

Gustari care cresc nivelul de colesterol

Sus

Nivelul colesterolului rau LDL creste si cel al colesterolului protector scade in special din pricina alegerilor alimentare gresite si a modului de viata nesanatos. De asemenea, predispozitia genetica joaca si ea un rol important, din prisma faptului ca organismul unor persoane reactioneaza mai repede in fata hranei primite, decat al altora.

Astfel, din categoria de gustari care cresc nivelul de colesterol periculos in corp fac parte cele pe baza de

- Grasimi saturate. Din carnea rosie, lapte si alte lactate, ulei de palmier sau de cocos etc. Inlocuirea carnii foarte grase cu cea slaba, consumul de lactate degresate si utilizarea uleiului de masline in locul margarinei sau a untului sunt schimbari minore, dar cu impact major asupra starii de sanatate.

- Grasimi trans. Sunt produsul secundar al reactiei chimice care transforma uleiul vegetal lichid in margarina, de pilda. Grasimile trans cresc nivelul colesterolului LDL la fel de mult ca cele saturate, reducandu-l totodata pe cel bun (HDL).


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate