10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar
Generalitati
SusAlimentele si preparatele gatite pe gratar au o valoare nutritiva superioara si sunt semnificativ mai sanatoase decat cele prajite.
Spre deosebire de alte metode de preparare a hranei, precum prajirea sau inabusirea cu ulei si alte tipuri de grasime, coacerea alimentelor pe gratar aduce multe beneficii sanatatii, fara sa sacrifice gustul placut al mancarii.
Cuprins articol
Beneficiile prepararii alimentelor pe gratar
SusGrasimea in exces din carnea pregatita pe gratar este eliminata eficient, iar legumele retin mai multe vitamine si minerale. In plus, caldura emanata dinspre foc, spre alimente, mentine umiditatea in hrana si o face suficient de frageda, incat sa nu fie nevoie de adaugarea altor uleiuri sau grasimi in procesul de gatire. Acest lucru face mai putin necesara asezonarea cu sosuri, asadar reduce din aportul caloric al mancarii.
Un alt beneficiu al prepararii alimentelor pe gratar este acela ca toate tipurile de carne retin o cantitate mai mare de riboflavina si tiamina, doua vitamine esentiale de care corpul are nevoie pentru a se mentine sanatos.
Atentie insa, nu toate preparatele gatite pe gratar sunt si benefice sanatatii! Adaugarea de sosuri si glazuri pe baza de unt, smantana sau maioneza, inseamna mai multe grasimi saturate ingerate, deci un risc crescut de ingrasare sau imbolnavire.
Preparate si alimente sanatoase ce sunt excelente pe gratar
Sus1. Legumele
Gatitul legumelor pe gratar este un mod excelent de conservare a nutrientilor esentiali din aceste alimente, dar si a gustului apetisant. Temperaturile ridicate si timpul redus de gatire fac posibila pastrarea vitaminelor si a mineralelor.
Cele mai bune legume pentru a fi preparate pe gratar sunt:
- ardeii grasi (6-8 minute pe fiecare parte)
- ceapa (5-7 minute pe fiecare parte)
- dovlecelul (5 minute pe ambele parti)
- porumbul (25 de minute)
- ciupercile (7-10 minute pe ambele parti)
- rucola (3 minute pe fiecare parte)
- rosiile (3 minute pe fiecare parte)
- vinetele (15 minute)
- andivele (3 minute)
Consumul regulat de legume, in orice forma, reduce considerabil riscul dezvoltarii de boli cardiace, atac cerebral, obezitate si mai multe tipuri de cancer.
2. Fructele
Prepararea fructelor pe gratar ofera deserturi inedite, dulci si sanatoase. Aroma delicioasa a capsunilor se intensifica prin coacerea pe gratar, iar acelasi lucru se intampla si in cazul altor fructe
- piersicile
- ananasul
- bananele
- merele
- perele
- mango
Fructele pot fi gatite pe gratar fie sub forma de frigarui, prin introducerea bucatilor pe bete din lemn, fie prin infasurarea lor in folie de aluminiu. Pentru o coacere perfecta, este nevoie sa se evite expunerea in fata caldurii directe, prin asezarea fructelor pe marginea gratarului.
3. Pestele
Carnea de peste se numara printre cele mai bune alimente ce pot fi gatite pe gratar. Somonul, in special, se prepara excelent odata expus focului direct, intrucat grasimea sanatoasa din fibrele carnii mentine fragezimea si umiditatea alimentului, prevenind lipirea sa de gratar. Somonul are nevoie de circa 4 minute de copt pe fiecare parte.
Alte tipuri de carne de peste recomandate pentru a fi pregatite pe gratar sunt cele care se pot taia in file-uri subtiri si se pot gati fara indepartarea pielii
- halibutul
- tonul
- pastravul
- pestele spada
Pestii de mici dimensiuni, asa cum sunt sardinele, pot fi preparati pe gratar folosind bete de frigarui, infipte la baza capului fiecarui peste. Al doilea bat de frigarui se introduce in proximitatea cozii. Dupa curatare, sardinele se ung cu cateva picaturi de ulei de masline si se lasa la copt cateva minute, pana devin aurii.
4. Pizza
Caldura intensa emanata de gratar este similara cu cea a cuptorului special pentru pizza cu care sunt dotate restaurantele de profil. O reteta sanatoasa de pizza implica utilizarea de ingrediente slabe caloric, dar bogate din punct de vedere nutritiv, precum ardeiul, ceapa, rosiile, maslinele, branza degresata etc.
Toppingul se gateste in tigaie in prealabil, apoi se asaza peste blatul uns cu ulei de masline (de preferat, se foloseste faina integrala). Pizza se lasa pe gratarul acoperit 3-7 minute, rotindu-se din cand in cand la 90 de grade, pentru impiedicarea arderii.
5. Chiftelele
Chiftelele, un preparat consumat frecvent in tara noastra, pot fi mult mai sanatoase, odata preparate pe gratar. Atat chiftelele din carne condimentata, cat si cele din dovlecei, isi pastreaza fragezimea si gustul prin coacere.
6. Tofu marinat
Vegetarienii sau consumatorii de tofu pot pregati acest aliment pe gratar, pentru un gust mai bun si o textura speciala.
Crevetii, crabii, caracatita, sepia sau scoicile isi pastreaza toate calitatile nutritive daca sunt pregatite pe gratar, fiind totodata lipsite de microorganisme periculoase, ucise de temperaturile foarte ridicate ale gratarului.
8. Cartofii
Cartofii copti pe gratar, fara unt sau alte glazuri care contin grasimi saturate sau zaharuri, sunt o alternativa sanatoasa pentru orice garnitura. Acelasi lucru este valabil si pentru cartofii dulci, care au un gust natural apetisant si nu necesita condimentare.
9. Fructele oleaginoase
Nucile, semintele, migdalele, alunele, fisticul si celelalte fructe oleaginoase bogate in acizi grasi esentiali omega-3 pot fi coapte pe gratar, pentru a fi consumate ca atare in locul gustarilor obisnuite sau ca ingrediente pentru salate si deserturi.
10. Legumele crucifere
Broccoliul sau conopida, doua legume crucifere bogate in vitaminele C si K, pot fi consumate si prin gatirea lor la gratar. Aceste alimente au un efect antiinflamator puternic, luptand impotriva cancerului si aducand numeroase beneficii pentru inima. Tot ele protejeaza plamanii fumatorilor.
Sfaturi pentru prepararea alimentelor pe gratar
Sus- gatitul pe gratar al alimentelor taiate marunt, precum feliile de vinete, ciupercile sau pestii de mici dimensiuni, poate fi realizat fie prin impachetarea lor in folie de aluminiu, fie prin utilizarea unui cos rabatabil pentru gratar, special conceput pentru a fixa bine hrana si a face rotirea ei mai accesibila.
- marinarea prealabila a fripturilor ajuta la fragezirea carnii si ii confera un plus de aroma, astfel incat sa nu mai fie necesara asezonarea cu alte sosuri pline de grasimi.
- afumarea carnii conduce la obtinerea unor fripturi suculente si foarte gustoase.
- pentru gatirea pe gratar a unei carni mai sanatoase, este recomandata taierea mai fina a bucatilor si asezarea lor in centru, in timp ce carbunii sunt indepartati spre margine.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara
- 9 variante sanatoase pentru alimentele sarate
- 10 preparate culinare de toamna care favorizeaza ingrasarea
- Alimente interzise copiilor in functie de varsta
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Alimente periculoase in osteoporoza
- Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate
- Interactiunea alimentelor cu medicamentele
- Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima