Tatuajele temporare realizate cu 'henna neagra' pot provoca reactii alergice grave
Stire medicala
Medicii specialisti in sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii atentioneaza asupra riscurilor la care se expun persoanele care se tatueaza cu "henna neagra". Colorantii adaugati plantei de henna, care dau culoarea neagra, pot cauza reactii alergice grave. Simptomele apar dupa cateva zile si se manifesta prin mancarimi, roseata, pete, pustule sau chiar decolorarea permanenta a pielii si cicatrici.
Utilizatorii pot dobandi o sensibilitate permanenta la aceste substante si pot dezvolta dermatita de contact alergica. In aceste cazuri, reactiile pot fi violente, necesitand uneori interventie medicala de urgenta si chiar spitalizare. Aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona inconjuratoare sau se pot raspandi pe intreg corpul.
Persoanele care prezinta o reactie de iritare la care se adauga aparitia de pustule trebuie sa mearga de urgenta la medic! Trebuie retinut ca sensibilitatea si poli-sensibilitatea sunt procese ireversibile si determina vulnerabilitatea organismului pentru toata viata.
Incepand cu anul 2008 Ministerul Sanatatii a avertizat populatia cu privire la posibilitatea aparitiei unor reactii adverse dupa utilizarea tatuajelor cu henna neagra.
Comisia Europeana, alaturi de statele Uniunii Europene, au avertizat asupra riscurilor aplicarii de tatuaje temporare cu henna neagra si despre dificultatea de a controla circuitele de distribuire a produselor si locurile in care se aplica tatuajele.
Tatuajele cu henna neagra se practica in Romania, ca si in Europa, mai ales in timpul verii. Artistii care le practica migreaza de la un eveniment in aer liber la altul, in special in zonele frecventate de turisti. Tatuajele temporare cu henna neagra sunt cel mai frecvent oferite turistilor, adolescentilor, tinerilor, celor aflati in vacanta pe plaje, in statiuni sau la targuri si sunt foarte populare, deoarece culoarea neagra place mai mult decat nuanta naturala a plantei henna.
Deoarece reactia alergica sub forma de pustule apare dupa 3 pana la 12 zile de la aplicare, majoritatea turistilor pleaca si nu revin in locul respectiv pentru a demonstra efectele negative produse de artisti. Exista astfel situatii in care artistii continua sa afecteze alti oameni, neconstientizand efectele grave pe care le provoaca.
Articole recomandate
- Alimentele care va pot provoca migrene
- Stresul si stilul de viata nesanatos pot provoca ulcer?
- Mit sau adevar: Lucruri si alimente care pot provoca cancer!
- Cauze banale care pot provoca imbatranirea prematura
- Deficiente nutritionale care pot provoca depresie si anxietate
- Statinele asociate cu antibiotice pot avea efecte secundare grave
- 5 schimbari de aspect ale limbii care pot semnala o boala grava
- 5 simptome banale care pot ascunde afectiuni ginecologice grave
- Tatuajele cosmetice (buze, sprancene, contur al ochilor)
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?