Rinita alergica sezoniera
Generalitati
SusRinita alergica sezoniera este o reactie alergica destul de comuna, care afecteaza milioane de oameni in fiecare an si care se manifesta in anumite perioade ale anului.
Este cunoscuta si sub denumirea de febra fanului si de obicei se agraveaza intre luna martie si luna septembrie, mai ales atunci cand afara este cald, iar umezeala si vantul sunt de asemenea prezente.
Aceasta este perioada in care nivelul polenului din aer este cel mai ridicat.
Termenul medical de rinita se refera la iritatia sau inflamatia nasului si este important sa putem diferentia intre rinita alergica care poate dura cateva saptamani sau luni de zile si raceala, care in mod normal dispare dupa una sau doua saptamani.
Prin urmare, rinita alergica sezoniera se caracterizeaza printr-o inflamatie a mucoasei nazale, cauzata de o reactie exagerata a organismului la contactul cu polenul ce provine din flori, copaci sau iarba la inceputul primaverii si in decursul lunilor de vara.
Aceasta afecteaza copiii si adultii si prezinta simptome in comun cu rinita alergica perena, cea care se manifesta pe tot parcursul anului.
Cuprins articol
Cauze
SusRinita alergica sezoniera este o reactie alergica la polen, o pulbere fina din plante, care se manifesta atunci cand acest alergen vine in contact cu nasul, ochii, gura si gatul unei persoane si apare de obicei primavara, vara si la inceputul toamnei.
Polenul de iarba, ce provine din fanul si ierburile prezente in natura, este cel mai frecvent declansator al rinitei alergice si de aceea aceasta afectiune este adesea numita febra fanului.
Simptome
SusPrintre simptomele rinitei alergice sezoniere regasim:
• congestie sau obstructie nazala;
• stranut si tuse;
• ochi rosii sau lacrimare;
• senzatie de mancarime la nivelul ochilor;
• durere in jurul tamplelor si al fruntii;
• mancarime la nivelul nasului, gurii, gatului si al urechilor;
• durere de cap;
• sinusuri blocate;
• pierderea mirosului;
• inflamarea sinusurilor ;
• senzatie de oboseala;
• dificultati de respiratie;
• blocaj la nivelul urechii ;
• senzatie de scurgere de mucus in partea din spate a gatului (picatura postnazala).
Aceste simptome pot deveni mai severe atunci cand nivelul de polen este ridicat.
Diagnostic
SusIn cazul in care bolnavul prezinta o parte din simptomele mentionate, atunci este necesara o examinare fie de catre medicul de familie, fie de catre un medic specialist sau alergolog.
Diagnosticul este stabilit in functie de istoricul pacientului in ceea ce priveste debutul alergiei si simptomele experimentate, impreuna cu o examinare a cavitatii nazale, sustinuta de teste alergologice, daca este necesar.
Daca medicul stabileste ca este nevoie de mai multe investigatii, exista si alte examinari speciale care ar putea fi efectuate, cum ar fi endoscopia nazala.
Tratament
SusIn prezent, nu se cunoaste inca un tratament pentru rinita alergica sezoniera, iar aceasta nu poate fi prevenita.
Totusi, exista foarte multe lucruri pe care bolnavii le pot face pentru a minimiza simptomele atunci cand aceasta afectiune debuteaza primavara si atunci cand nivelul polenului este foarte crescut.
Este bine de stiut ca tratamentele prescrise controleaza simptomele si reactiile, insa ele nu trateaza rinita. Simptomele neplacute ale rinitei alergice de sezon pot fi ameliorate prin evitarea expunerii la polen si prin utilizarea antihistaminicelor.
Unele medicamente actioneaza prin blocarea raspunsului alergic (antihistaminicele), iar altele prin reducerea inflamatiei (corticosteroizii nazali). Daca simptomele sunt usoare, atunci este necesara doar folosirea antihistaminicelor, acestea fiind foarte eficiente in cazurile in care stranutul si senzatia de mancarime la nivelul nasului sunt prezente.
Totodata, aceste medicamente nu sunt suficiente pentru nasul infundat sau in situatia in care bolnavul prezinta simptome moderate ori severe. In acest caz, este necesara utilizarea regulata a unui spray cu corticosteroid nazal pentru a trata inflamatia, mai ales daca este vorba de o congestie nazala.
Antihistaminicele reprezinta probabil cel mai cunoscut tip de medicamente pentru alergii, iar cele mai multe sunt disponibile in farmacii fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, exista diferite tipuri de antihistaminice. Unele sunt folosite de multi ani, altele sunt imbunatatiri ale medicamentelor vechi, iar noi antihistaminice sunt create tot timpul.
Antihistaminicele au reputatia de a crea o senzatie de moleseala pentru bolnavi, dar se pare ca noi versiuni ale medicamentelor de acest tip au doar ocazional efectul secundar mentionat. In cazul simptomelor moderate sau severe, aceste medicamente pot fi utilizate in asociere cu un spray intranazal cu steroizi.
Spray-urile nazale decongestionante pot fi utile in zilele in care simptomele sunt accentuate sau pentru ameliorarea suplimentara a congestiei nazale inainte de o examinare sau o ocazie speciala. Acestea nu ar trebui insa folosite in mod regulat, intrucat dupa cateva zile de utilizare simptomele se pot agrava.
O alta optiune existenta in momentul de fata este imunoterapia, ce implica administrarea de cantitati mici de polen sub forma de comprimate sau de injectie pentru a creste imunitatea bolnavului la polen. Acest tratament incepe de obicei iarna, cu aproximativ 3 luni inainte de inceperea sezonului alergiilor.
Toate tratamentele pentru rinita alergica sezoniera trebuie urmate in mod regulat, deoarece odata ce simptomele incep sa se manifeste, acestea devin mai greu de controlat.
Daca bolnavul ia medicamente doar ocazional, in zilele cand simptomele sunt intensificate, atunci tratamentul este mai putin eficient. Utilizarea sray-urilor nazale preventive sau a tratamentului trebuie facuta cu doua saptamani inainte de momentul cand simptomele apar in mod normal.
Evitarea alergenilor
SusExista cateva lucruri esentiale pe care le puteti face pentru a mentine rinita alergica sub control:
• faceti curatenie in mod regulat si eliminati mereu praful cu o carpa umeda;
• faceti dus si schimbati-va hainele dupa fiecare plimbare pentru a indeparta polenul;
• purtati ochelari de soare pentru a va proteja ochii impotriva polenului;
• cumparati un filtru de praf si polen pentru masina;
• stati acasa ori de cate ori este posibil, mai ales in zilele calduroase;
• tineti geamurile si usile inchise pe cat de mult puteti, indeosebi dimineata si seara.
De asemenea, este bine sa evitati anumite lucruri. Nu mergeti prin iarba sau in zone in care iarba a fost recent taiata. Pe cat posibil evitati sa petreceti prea mult timp afara sau sa tineti flori proaspete in casa. Nu fumati si nu stati in apropierea fumului de tigara, intrucat acesta va poate agrava simptomele.
Evitati sa uscati hainele afara atunci cand nivelul de polen este foarte ridicat. Nu lasati animalele de companie in casa, daca acest lucru este posibil, deoarece ele pot aduce polen in interiorul locuintei.
Daca asta nu este o solutie, puteti incerca sa stergeti blana animalelor cu o carpa umeda din microfibra pentru a elimina polenul pe care acestea l-ar putea aduce de afara.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -