Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Prim ajutor in cazul insolatiilor

Actualizat la data de: 28 Octombrie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Prim ajutor in cazul insolatiilor

Soarele puternic si expunerea indelungata fara protectie reprezinta un adevarat pericol pentru sanatate. Poate cea mai grava consecinta a expunerii la soare este insolatia, care poate sa apara atat la copii, cat si la adulti.

In cazul pacientilor cu diabet zaharat riscul este si mai mare, deoarece acestia pierd lichide si electroliti mult mai repede decat ceilalti oameni.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este insolatia?
  3. Masuri de prim ajutor
  4. Cand trebuie sunat la 112 sau chemat medicul
  5. Copiii si batranii sunt cei mai afectati
  6. Bine de stiut!
  7. Citeste pe aceeasi tema

Ce este insolatia?

Sus

Insolatia este provocata de caldura excesiva, de expunerea la soare mai ales la orele de varf si este o supraincalzire a corpului. Insolatia poate sa apara si atunci cand temperatura corpului este mult prea ridicata ca urmare a unei supraincalziri ambientale, atunci cand organismul transpira mult si nu este hidratat cu suficiente lichide.

Atentie! Insolatia poate sa ameninte viata, deoarece persoana in cauza are o temperatura ridicata a corpului, poate chiar de 40 grade Celsius si nu poate transpira. In general, copiii, batranii si persoanele cu pielea deschisa la culoare sunt cele mai expuse la insolatie.

Principalele simptome sunt: oboseala accentuata, slabiciune musculara, dureri de cap de intensitate mare, ameteli, stari de greata, tegumente palide, reci si umede.

Masuri de prim ajutor

Sus

Persoana in cauza trebuie mutata de urgenta intr-un loc racoros, ferita de actiunea directa a soarelui. Este indicat sa fie cat mai mult in contact direct cu aerul, asezata la orizontala, iar picioarele sa fie usor ridicate fata de restul corpului.

Este important ca pe frunte, gat, abdomen si zona axilara sa se aplice comprese cu apa rece, ideal ar fi cu gheata. Extrem de importanta este hidratarea – se recomanda apa cu putina sare in ea, ceaiuri caldute.

In mod normal, rehidratarea completa, cu lichide pe cale orala, dureaza aproximativ o zi si jumatate. Pentru febra se poate administra un antitermic si un antiinflamator.
In situatia in care pe corp exista si arsuri solare, trebuie folosite creme si lotiuni calmante pentru piele, pe baza de D-panthenol. Daca insolatia nu este foarte puternica, persoana in cauza ar trebui sa se simta bine a doua zi.

Cand trebuie sunat la 112 sau chemat medicul

Sus

Principalele semne care anunta un stadiu avansat al insolatiei sunt: respiratie deficitara, persoana este confuza, nelinistita, prezinta semne de anxietate sau de agitate. Apar varsaturile si diareea, este prezenta tahicardia, iar temperatura se mentine la 40 de grade Celsius.

Atentie! Ambulanta trebuie chemata daca persoana afectata este confuza, delireaza sau si-a pierdut cunostinta. Astfel de simptome nu pot fi tratate decat in spital, insolatia fiind in aceste conditii o urgenta medicala.

Copiii si batranii sunt cei mai afectati

Sus

Aceste categorii de varsta fiind mai sensibile se afla la risc de a face insolatie. De aceea, in zilele caniculare trebuie sa evite statul in aer liber, mai ales intre orele 11 si 17, practic orice plimbare sau activitate in aer liber trebuie amanata pentru orele 18 sau realizate dimineata devreme.

Nici pacientii cu afectiuni cardiace nu au voie sa iasa din casa pe canicula. Acestia trebuie sa stea in casa, la racoare, iar daca au aparate de aer conditionat, este indicat sa fie setate pe o temperatura cu maximum 5 grade Celsius mai mica decat cea de afara.

Bine de stiut!

Sus

Termenul „val de caldura” se refera la o perioada in care temperaturile pot cauza un risc pentru sanatatea populatiei.

Situatii clasificate in ordinea gravitatii:

  • Varful de caldura: caldura intensa de scurta durata (una sau doua zile). Poate fi asociat cu nivelul galben de alerta meteo.
  • Episodul de caldura persistenta: temperaturi ridicate care persista in timp (mai mult de trei zile). Poate fi asociat cu nivelul galben de alerta meteo.
  • Val de caldura: perioada de caldura intensa pentru care temperaturile ating sau depasesc pragurile departamentale timp de trei zile si nopti consecutive. Este asociat cu nivelul de alerta meteo portocaliu.
  • Canicula extrema: canicula exceptionala in ceea ce priveste durata, intensitatea si intinderea geografica. Este asociat cu nivelul rosu de alerta meteo.
    Toate aceste situatii pot cauza un risc pentru sanatatea populatiei.

Poluarea aerului si caldura extrema

Caldura extrema poate determina cresterea nivelurilor anumitor poluanti (ozon, particule), in special in timpul „punctelor” de poluare a aerului (depasirea pragurilor de informare sau de alerta). La persoanele sensibile pot aparea manifestari patologice: conjunctivita, rinita, tuse, dificultati de respiratie, dificultati de respiratie, sau chiar disconfort, reversibile in cateva ore. La astmatici, in special la copii, frecventa crescuta a crizelor de astm.

Sistem de monitorizare sociala pe timp de canicula

Starea de sanatate a populatiei generale si in special cea a populatiilor vulnerabile se poate deteriora rapid, chiar si dupa expunerea pe termen scurt la un varf de caldura. Prin urmare, expunerea repetata la valuri de caldura slabeste in mod deosebit populatiile vulnerabile, oferind timp de odihna redus pentru organismele expuse la temperaturi extreme in timpul zilei si ramanand ridicate noaptea.

Persoanele care sunt fara adapost sau care locuiesc in mahalale sau in squat-uri sunt supraexpuse la efectele caldurii. In acest context, se vor declansa urmatoarele masuri in functie de nivelul de alerta:

• extinde programul de deschidere al centrelor de zi;
• consolidarea patrulelor pentru ingrijirea persoanelor vulnerabile;
• sensibilizarea cu privire la riscurile pentru sanatate ale persoanelor fara adapost;

Ce sa-ti amintesti!

Insolatiile sunt urgente medicale care necesita o actiune rapida si eficienta. Cunoscand semnele, masurile preventive si primul ajutor, te poti proteja pe tine si pe cei dragi de acest pericol aparut pe timp de vara.

Insolatia este o supraincalzire a corpului care necesita interventie imediata.

Simptomele includ temperatura ridicata, piele uscata si fierbinte si diverse tulburari.
Preveniti insolatia hidratandu-va, purtand imbracaminte adecvata si evitand expunerea in orele cele mai fierbinti cum ar fi orele pranzului. Daca faceti insolati si simptomele se agraveaza este necesar sa consultati un medic.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate