Ponturi pentru o primavara fara alergii
Publicat la data de: 21 Iunie 2007
Stire medicala
21 Iunie 2007
Primavara este anotimpul noilor inceputuri. Florile si pomii inmuguresc, iarba devine verde si vremea calda invinge frigul iernii. Totusi pentru oamenii care sufera de alergii, primavara poate fi un calvar. In fiecare primavara milioane de oameni sufera din cauza rinitelor alergice sau a astmului agravate de sosirea primaverii.
Rinita alergica este modalitatea sistemului imunitar al organismului de a reactiona cand intra in contact cu diferiti alergeni precum polenul sau mucegaiul. Cand oamenii care sufera de alergii intra in contact cu aceste substante, un anticorp alergenic, Ig E, le considera a fi foarte periculoase si reactioneaza in consecinta. Astefel se declanseaza eliberarea in organism a histaminelor si a altor substante chimice, ceea ce determina reactiile alergice precum stranutul, nasul care curge, congestii si mancarimi.
Simptomele comune sunt: ochii inlacrimati, stranutul, rinoreea (secretie nazala), pruritul (mancarimile) ochilor si nasului, iar la copii cearcane.
Cum putem face diferenta intre rinita alergica si raceala
In timp ce ochii inlacrimati, stranutul, rinoreea si pruritul ochilor si nasului sunt simptome comune atat pentru rinita alergica cat si pentru raceala, aceasta din urma poate avea ca simptome si febra si dureri. O reactie alergica dureaza atat timp cat persoana este expusa la alergen cat si o perioada dupa expunere, in timp ce o raceala poate disparea dupa cateva zile, o saptamana in cel mai rau caz.
Exista diferite tipuri de alergii care afecteaza in mod diferit fiecare persoana. Unele pesoane sunt alergice la polen sau rugina, altele la mucegai. Sunt persoane care reactionaza alergic la anumite substante chimice. Totul depinde de individ si de modul de functionare al organismului sau.
Pentru ca fiecare persoana reactioneaza diferit la alergeni, nu exista un tratament unic pentru alergii.
Medicatia poate ajuta la ameliorarea unor simptome; exista persoane care sunt afectate foarte grav de alergii si care trebuie sa urmeze un tratament injectabil pentru a le ridica imunitatea, si persoane care tolereaza mai bine reactiile alergice si pot urma un tratament medicamentos.
Daca alergiile sunt severe, medicatia nu va inlatura complet simptomele, ci le va face doar mai usor de suportat.
In general sunt folosite in tratamentul alergiilor antihistaminicele administrate pentru a preveni sau a usura simptomele rinitei alergice sau a altor alergii. Antihistaminicele au ca mod de actiune prevenirea producerii si eliberarii in organism a histaminelor (substantele produse de organism in timpul unei reactii alergice). De asemenea sunt folosite decongestionantele in tratarea congestiilor nazale si a altor simptome asociate alergiilor. Acestea functioneaza prin vasoconstrictia (ingustarea) vaselor sanguine, ceea ce duce la eliberarea cailor nazale. Picaturile nazale cu corticosteroizi reduc inflamatia si congestia care o insoteste, stranutul si rinoreea.
Legatura intre alergii si astm
Asa numitul astm alergic reprezinta 60% din cazurile de astm si este declansat de un alergen - fie ca acesta este polen, praf, mucegai sau blana unui animal. Cand o persoana este expusa unui alergen, o serie de reactii au loc.
In primul rand sunt produsi anticorpii din sistemul imunitar, al carui functie este de a captura substantele nocive. Acesti anticorpi, Ig E, calatoresc prin sistemul sanguin si se prind de masa celulara prezenta din abundenta in nas, ochi, plamani si tractul gastrointestinal si asteapta reaparitia alergenului. Anticorpii Ig E, la un nou contact cu alergenii declanseaza eliminarea in organism a histaminelor si prostaglandinelor. Sub actiunea acestora, caile respiratorii se inflameaza, devin rosii si umede - similar cu pielea unui pacient cu eczeme. Acest lucru determina ingustarea cailor respiratorii sau spasm bronsic, provocand tuse, respiratie dificila, pana la insuficienta respiratorie acuta.
In cazul unui pacient care sufera de alergii, copilul acestuia are sanse in proportie de 48% sa dezvolte de asemenea alergii, riscul crescand la 70% daca ambii parinti sufera de alergii.
Cateva studii au descoperit ca alaptatul de la nastere pana la varsta de 1 an, poate scadea riscul aparitiei alergiilor sau a astmului. Uneori simptomele alergiilor sunt minime in zilele ploioase, innorate sau fara vant, deoarece polenul nu circula in aceste conditii. In schimb zilele toride, uscate sau in care bate vantul sunt propice deplasarii polenului, ceea ce duce la agravarea simptomelor alergice.
Articole recomandate
- 10 ponturi pentru a gati in siguranta de sarbatori
- 12 ponturi pentru mentinerea unei vieti sexuale sanatoase
- Ponturi pentru mentinerea sanatatii in vacanta
- Metode simple prin care sa te feresti de alergiile de toamna
- Ai grija la diversificare! Pot aparea reactii alergice!
- Alergia la materialele dentare
- 24 de moduri de a slabi fara dieta
- Beneficiile exercitiilor Pilates
- Scaderea in greutate prin sport
Citeste pe aceeasi tema
- Ponturi pentru punerea in practica a rezolutiilor pentru 2014
- 10 metode pentru a slabi fara regim
- 9 ponturi pentru purtarea corecta a lentilelor de contact
- Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica
- 6 ponturi pentru o respiratie mai proaspata
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?