Factori care inrautatesc alergiile pielii
Nu exista persoana care sa nu se fi confruntat cel putin o data cu o alergie la nivelul pielii, manifestata prin mancarimi, roseata, aparitia unor umflaturi.
Aceste reactii alergice de la nivelul pielii apar atunci cand corpul tau intalneste o substanta despre care crede ca este periculoasa si reactioneaza.
Astfel, sistemul imunitar elibereaza anticorpi pentru a lupta impotriva acestor "invadatori ". Aceasta lupta declanseaza simptome precum o eruptie cutanata sau umflaturi la nivelul pielii.
Tipuri de alergii ale pielii
Dermatita de contact
Daca te-ai confruntat cu o eruptie pe piele dupa ce ai pus pe deget un inel nou sau dupa ce te-ai spalat cu un sapun diferit, atunci poate fi vorba despre aceasta afectiune.
Pielea ta atinge un alergen, cum ar fi nichel sau un produs chimic dintr-un sapun, o lotiune sau dintr-un produs de protectie solara.
Particulele din aer, cum ar fi polenul, pot declansa, de asemenea, dermatita de contact, atunci cand intra in contact cu pielea. In unele cazuri, poti sa ai o reactie alergica numai dupa ce ai stat in soare. Aceasta alergie este numita " dermatita de contact fotoalergica".
Apare in cazul in care pielea ia contact cu unele substante chimice, cum ar fi cele din produsele de protectie solara, lotiune de ras si parfumuri.
Simptomele includ roseata a pielii, umflaturi, arsuri, basici, mancarimi. Reactia alergica poate dura de la cateva ore pana la 10 zile. La cele mai multe persoane trece dupa un interval cuprins intre 12 ore si 3 zile.
Urticaria
Roseata, mancarimile si umflaturile de la nivelul pielii pot fi declansate in urma intepaturilor unor insecte, in urma administrarii de medicamente, ca si in urma consumului unor alimente vechi sau care contin un alergen. Simptomele apar repede si trec in cateva ore sau in cateva zile.
Eczema
Cunoscuta si ca dermatita atopica, eczema este o afectiune alergica cronica, care incepe de obicei in copilarie. Expertii in sanatate nu cunosc exact care sunt cauzele care duc la aparitia acesteia, insa au descoperit ca alergenii cei mai des intalniti sunt parul animalelor de companie, unele produse de curatat si praful.
Tipuri de alergeni
Printre factorii care declanseaza alergii ale pielii se numara nichelul, material care poate intra in componenta unor bijuterii si curele, dar si unele substante care se gasesc in parfumuri, creme de corp, de fata sau de maini, lotiuni de corp si masti de fata, cat si ingrediente care intra in componenta produselor de curatare, a antiperspirantelor, cat si a unor produse de machiaj.
Si latexul poate sa duca la declansarea de reactii alergice.
Cum previi o reactie alergica
Cel mai bun mod de a evita eruptiile cutanate este depistarea alergenului, in urma unor teste de specialitate, efectuate de catre medicul dermatolog. Dupa ce o persoana descopera substanta sau substantele la care este alegica, va trebui sa le evite, astfel incat sa nu mai ia contact cu pielea.
In cazul in care pielea atinge un potential alergen, se spala zona cu apa si sapun, cat mai repede posibil.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Suferi de astm? Iata ce NU trebuie sa faci
- Diferenta dintre acnee si eczema
- Dermatita atopica la copil
- Cauze si remedii ale sforaitului
- Acneea la adolescenti si adulti - cum o tratam corect
- Dishidroza sau eczema dishidrotica
- Vulvodinia
- 5 cele mai comune boli ale toamnei
- Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata