Diferenta dintre alergie si raceala
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este o raceala?
SusRaceala este o boala contagioasa, virala, care infecteaza membrana mucoasei care captuseste interiorul cavitatii nazale. Exista mai mult de 100 de virusuri diferite care pot declansa o raceala. Simptomul caracteristic al bolii este prezenta secretiilor nazale. De obicei, raceala este o conditie usoara, iar recuperarea are loc in aproximativ o saptamana. In cazul in care manifestarile se agraveaza, poate sa fie implicata gripa.
Raceala este cel mai frecvent intalnita in lunile reci ale iernii si afecteaza atat copiii cat si adultii de toate varstele. Majoritatea oamenilor racesc de doua-patru ori pe an. Atunci cand o persoana are secretii nazale, tuse si congestie, este dificil sa se faca diferentierea dintre raceala sau alergie - chiar si pentru medici. Dar exista cateva informatii care pot contribui la clarificarea acestui aspect.
Cuprins articol
Ce este o alergie?
SusAlergia este reactia anormala a sistemului imunitar la o persoana fata de o substanta, fata de un alergen, care in mod normal este inofensiva. O persoana care nu este alergica nu ar trebui sa aibe vreo reactie la vreun alergen, dar in sens contrar, organismul reactioneaza prin eliberarea de substante chimice care cauzeaza simptomele specifice alergiei.
Cu toate acestea, intrucat exista atat o cauza cat si un efect, expunerea la o substanta si prezenta unor manifestari nu inseamna intotdeauna ca o persoana este alergica la o substanta. De exemplu, in cazul unor medicamente pot sa apara diverse reactii alergice, care nu semnifica neaparat alergia la medicament.
Diferenta dintre raceli si alergii?
SusRacelile sunt cauzate de sute de virusuri. Cand unul din aceste virusuri ajunge in corpul unei persoane, sistemul imunitar il ataca. Una dintre reactiile specifice acestui raspuns imun sunt simptomele clasice ale unei raceli cum ar fi congestia si tusea. Germenii care cauzeaza raceli sunt contagiosi. O persoana sanatoasa poate contacta o raceala atunci cand persoana infectata stranuta, tuseste etc. Dupa cateva saptamani, cel mult, sistemul imunitar reuseste sa castige lupta cu virusul, iar simptomele dispar.
Alergiile sunt cauzate de hiperactivitatea sistemului imunitar. Din diverse motive, organismul percepe gresit anumite substante inofensive, ca fiind germeni si le ataca. In acest timp, corpul elibereaza substante chimice cum ar fi histamina ca atunci cand lupta contra virusurilor specifici unei raceli. Acest lucru poate provoca congestia pasajelor nazale, nasul infundat, tuse si stranut. Alergiile nu sunt contagioase, desi unele persoane pot mosteni tendinta de a le dezvolta.
Desi exista unele diferente intre simptomele racelilor si alergiilor unele dintre acestea se suprapun. Cea mai importanta diferenta este ca raceala nu dureaza mai mult de 14 zile. Daca simptomele persista mai mult de doua saptamani, acesta pot apartine unei alergii.
Prevenirea si tratamentul racelilor si alergiilor
SusDeoarece cauzele racelilor si alergiilor sunt destul de diferite, preintampinarea acestora implica strategii diferite.
Pentru prevenirea simptomelor alergiei se va evita, pe cat posibil, contactul cu alergenii. Daca o persoana este alergica la polen, de exemplu, ar trebui sa evite sa mearga afara in timpul zilei atunci cand nivelul de polen este ridicat. Iata cativa dintre cei mai frecvent intalniti alergeni:
- polen
- mucegai
- par sau piele descuamata de animal de companie
- acarieni din praf
- gandaci de bucatarie.
Pentru prevenirea simptomelor de raceala, se va incerca prevenirea intrarii virusului in organism. Se va pastra distanta fata de oamenii care sufera de raceala, iar mainile vor fi spalate cat mai des. Pentru protejarea celorlalti se va acoperi intotdeauna nasul si gura in timpul stranutului sau a tusei. Nu exista nici un leac pentru raceala si alergii dar exista metode de a ameliora manifestarile acestora.
Pentru tratarea manifestarilor racelii cat si a alergiilor alternative ar putea fi:
- antihistaminice - care blocheaza efectele histaminei, o substanta naturala care provoaca aparitia simptomelor cum ar fi congestia si scurgerile nazale.
- decongestionante - care reduc inflamatia mucoasei care acopera membrana pasajelor nazale, facand respiratia mai usoara.
- steroizi nazali - care diminueaza umflarea pasajelor nazale, congestia si reduc intensitatea altor simptome.
- imunoterapie - care implica administrarea injectabila a unei cantitati mici de substanta la care bolnavul este alergic. In timp, doza se va creste. Prin expunerea la cantitati din ce in ce mai mari de alergen, organismul poate dezvolta o toleranta la acesta.
- administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene pentru tratarea durerilor.
- odihna
- consumul ridicat de lichide.
Desi simptomele de raceala si alergii nazale, rareori sunt grave, acestea pot conduce la aparitia altor complicatii. De exemplu, atat raceala cat si alergiile pot determina infectia sinusurilor. Raceala poate duce la infectia urechii medii. Daca o persoana crede ca sufera de alergii sau manifesta simptome severe de raceala trebuie sa consulte medicul.
Ce intrebari se vor adresa medicului in timpul consultatiei
- S-ar putea determina cu ajutorul unui test care este alergenul care declanseaza aparitia alergiei?
- Alergia de care sufar, ar putea fi vindecata?
- Exista tratament medicamentos pe care il pot urma?
- Modificarea stilului de viata pot ameliora simptomele?
Stiati ca...
Sus- -Febra de fan este o alta denumire pentru alergiile de toamna?
- Mucegaiurile pot provoca simptome de alergie atunci cand elibereaza celule reproducatoare, numite spori.
- Alergiile la polenul florilor copacilor pot sa apara la inceputul primaverii, alergiile la iarba pot sa apara de primavara pana vara.
- Antihistaminicul este o substanta medicamentoasa care previne congestia, stranutul, scurgerile nazale si mancarimea nasului, prin blocarea productiei de histamina (substanta eliberata de sistemul imunitar dupa ce acesta a fost expus la alergen).
- Un alergen este o substanta pe care organismul o percepe ca fiind periculoasa, care provoaca o reactie alergica.
- Un decongestionant este un medicament care ajuta la ameliorarea inflamatiei tesuturilor nazale in cazul congestiei si a secretiei de mucus.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Asist. univ. dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Medic specialist Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Alergiile de iarna
- Raceala si gripa - simptome detaliate
- Sfaturi pentru a evita factorii declansatori ai alergiilor in perioada sarba ...
- Rinita non-alergica
- 6 motive pentru care raceala persista
- Raceala la plamani: simptome
- Ce ar trebui sa cunoastem despre alergiile copiilor
- Pericolele alergiei la ambrozie
- Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata