Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?
Generalitati
SusDesi florile nu mai infloresc, iar iarba nu mai poate face ravagii, desi aerul a devenit rece, iar praful verii este spalat de ploile de toamna, persoanele care se confrunta cu alergii sezoniere nu pot spune ca au scapat de pericole nici in aceste luni. Triggeri alergiilor sunt un pic mai diferiti, este adevarat, insa efectele lor raman aceleasi, iar disconfortul creat nu pare sa se fi modificat fata de cel cauzat de polen, flori, iarba, fan si praf... Doar temperaturile sunt mai mici!
Cuprins articol
Cauze
SusPlantele pot elibera, in vederea reproducerii, mici particule, numite polen. Acestea sunt foarte fine si invizibile ochiului liber, iar in interior contin gametul masculin. Acesta este protejat printr-un invelis extern destul de rezistent conditiilor, adesea neprielnice, din mediul extern. Cand granulele de polen ajung in contact cu un pistil compatibil sau cu o floare ce infloreste, o poate poleniza. Cand ajunge insa in contact cu mucoasa nazala, rezultatul nu mai este la fel de …”poetic”.
Polenul poate determina efecte foarte neplacute daca este inhalat de o persoana cu un teren atopic. Acest teren imun este esential pentru aparitia alergiilor. De aceea nu toti ne confruntam cu astfel de simptome cand atmosfera este incarcata cu polen. Terenul atopic presupune existenta unei hiperactivari a sistemului imun cu productia de anticorpi. Polenul este recunoscut deci drept un antigen, capabil sa dauneze organismului. De aceea, sistemul imunitar incearca sa il inlature. Anticorpii, care sunt in general directionati impotriva bacteriilor sau virusurilor, vor declansa o reactie intensa si impotriva polenului. Rezultatul acestor reactii: eliberarea masiva in torentul sangvin a unor mediatori specifici, in principal histamina. Acestia sunt apoi responsabili de manifestarile clinice din cadrul alergiilor: rinoree, conjunctivita, hiperlacrimatie.
In lunile de toamna, cel mai mare dusman al persoanelor alergice este rugina sau pipirigul. Desi aceasta floare incepe polenizarea inca din august, chiar si tarziu toamna, efectele ei inca se mai pot resimti. Specialistii estimeaza ca persoanele alergice la plantele primaverii si verii sunt, de asemenea alergice si la pipirig. Polenul este foarte usor si poate fi purtat de vant sute de kilometri. Iar aceasta devine o problema in special toamna, cand curentii sunt mai puternici. Deci, doar pentru ca nu stau langa un camp sau o zona cu multa iarba nu inseamna ca pericolul persoanelor alergice de a veni in contact cu polen este mai redus. O singura planta poate produce pana la 1 miliard de particule de polen. Polenul este eliberat in special seara, umiditatea si vantul stimuland procesul, iar ploaia, anulandu-l. Plantele sunt mult mai frecvente in mediul rural, insa nici mediul urban nu este ferit de pipirig. In foarte multe zone expunerea este maxima intre orele 10 dimineata si 3 dupa-amiaza.
Mucegaiul este si el incriminat in aparitia alergiilor, in special toamna, cand umiditatea si lipsa soarelui favorizeaza acumularea lui. Mucegaiul se gaseste in colturi intunecate, cu igrasie, in pivnite, in case neaerisite, iar in aceasta perioada este din plin si in stratul de frunze moarte. Acarienii sunt si ei responsabili de o parte a alergiilor. Acestia sunt “musafiri” nepoftiti pe care ii gasim insa, aproape peste tot in casa. Ei se hranesc cu detritusuri organice cum ar fi celule moarte exfoliate, si se pot gasi in asternuturi, in covoare, la colturile incaperilor. Ei insisi, dar si unele enzime digestive pe care le elimina o data cu materiile fecale, sunt alergeni foarte puternici. Au dimensiuni microscopice, sunt foarte usori si pot fi vehiculati prin aer, ajungand astfel in contact cu ochii, nasul.
Expunerea copiilor la alergenii toamnei
SusPentru copii, inceputul scolii poate fi si momentul in care se declanseaza diverse alergii. Fie ca este vorba de praful din sala de clasa sau de praful de creta, acesti triggeri pot insemna debutul unor stari alergice dificil de controlat. Praful va afecta in special copiii cu astm bronsic. Tinand cont de aceste observatii, nu este suprinzator faptul ca specialistii avertizeaza parintii sa se astepte la o inrautatire a starii generale si in particular a astmului copiilor in special in lunile de toamna.
Alergiile alimentare sunt si ele o problema foarte frecvent intalnita la copii, in timpul toamnei. Mancarea luata la pachet, sandwichurile, laptele sau cornurile primite de la scoala au fost, in numeroase cazuri, surse pentru toxiinfectii alimentare sau alergii alimentare importante. Cei mai iritanti compusi ce se pot gasi in “meniu” includ: oua, lapte, unt, alune, consumul lor putand declansa alergii atat de grave incat au risc vital.
Simptomatologie
SusAlergiile determinate de pipirig, polen sau mucegaiuri determina rinita alergica.
Simptomele ce insotesc aceasta stare sunt, in principal:
- Rinoree
- Hiperlacrimatie
- Stranut
- Tuse
- Conjunctiva inrosita
- Iritatie nazala
- Senzatie de nas infundat
- Cearcane
In cazul pacientilor cu alergii cronice, cel mai adesea apar atacuri de astm, sinuzita cronica, cefalee si afectarea somnului. Pacientii cu alergie la pipirig pot acuza si durere de gat si prurit resimtit de-a lungul gatului, in cavitatea bucala. Aceste simptome sunt incluse in tabloul clinic al sindromului alergic oral, ce poate sa apara si la banane, pepeni, castraveti sau alte fructe si legume.
Alergenii aeropurtati pot declansa la randul lor simptome similare celor astmatice, caile respiratorii fiind si in acest caz edematiate si determinand o dispnee intensa.
Alergiile alimentare pot determina aparitia urticariilor, greturilor si varsaturilor, crampelor abdominale, diareei si tusei. Reactii foarte grave, cum ar fi socul anafilactic se caracterizeaza prin edematierea limbii, a buzelor si a intregului gat, ceea ce poate duce la sufocarea pacientului si chiar deces.
Diagnosticare
SusIn cazul in care simptomele exista, cel mai indicat este sa consultati un specialist in alergologie, acesta fiind cel mai in masura sa stabileasca cu precizie diagnosticul corect. Anamneza este si in aceste cazuri foarte improtanta, discutia putandu-i furniza medicului informatii foarte importante cu privire la antecedentele medicale si eventualele reactii alergice din trecut, dar si cu privire la debutul si evolutia simptomelor actuale.
Anamneza va fi apoi urmata de realizarea unor teste cutanate, in care medicul va aplica prin abraziune, mai multe tipuri de alergeni la suprafata pielii, sau ii va injecta intradermic. In cazul in care pacientul este alergic la anumite substante, cel mai probabil pielea se va inrosi in zona pe care a fost aplicat respectivul alergen. Eritemul local este generat de reactia inflamatorie cauzata de lupta anticorpilor gazdei cu antigenul aplicat. In cazul verificarii alergiei la pipirig, principiul diagnosticului este acelasi: pielea pacientului va fi pusa in contact profund cu extract antigenic de pipirig. Se considera rezultat pozitiv aparitia eritemului pe zona de contact.
Mai nou, specialistii pot efectua si teste prin care sa determine concentratiile de anticorpi fata de un antigen particular, specific. Astfel de teste sunt recomandate in special pentru identificarea alergenilor alimentari, insa realizarea lor este mult mai laborioasa iar rezultatele vin mai tarziu.
Tratament
SusTratamentul alergiilor de toamna se poate face prin administrarea de medicamente antialergice, dar si prin respectarea unor recomandari specifice, menite sa tina pacientul cat mai departe de triggeri.
Tratamentul farmacologic implica administrarea de:
1. Corticosteroizi
Se administreaza pe baza de reteta medicala, si sunt de obicei sub forma de sprayuri nazale. Ele pot reduce congestia nazala, facilitand respiratia.
2. Antihistaminice
Sunt medicamente ce inhiba efectele histaminei, unul din principalii mediatori ai inflamatiei. In prezent se prefera antihistaminicele de generatia a doua, deoarece acestea sunt nonsedative (nu produc sedare la dozele uzuale), si au si o rata mai redusa a efectelor secundare. Antihistaminicele pot fi conditionate sub forma de sprayuri, picaturi oftalmice sau capsule, pentru administrarea orala.
3. Decongestionanti nazali
Stimuleaza eliminarea secretiilor vascoase din caile respiratorii, imbunatatind astfel respiratia.
4. Antihistaminice decongestionante
Sunt produse recent introduse pe piata farmaceutica. Astfel de preparate au trebuit introduse deoarece antihistaminicele nu pot ameliora si congestia, chiar daca ele combat cu succes rinoreea, pruritul, stranutul, si nici decongestionantele nu pot ameliora alte simptome decat congestia nazala. De aceea, prin combinarea celor doua, s-a obtinut un preparat care poate ameliora o gama mult mai larga de simptome. Ele sunt considerate chiar medicamente de lini intai, in special in alergiile sezoniere, cum sunt cele de toamna.
5. Vaccinuri antialergice
Presupun expunerea organismului la doze crescande de alergen, pana cand devine tolerant. Vaccinurile pot ameliora simptomele pentru o perioada de timp mai lunga comparativ cu sprayurile sau decongestionantele nazale, uneori chiar ani, insa nici ele nu pot vindeca alergiile. Vaccinurile nu sunt eficiente in cazul tuturor pacientilor, existand o variabilitate individuala.
Desi in prezent exista medicamente antialergice care pot fi achizitionate si fara prescriptie medicala, este mai sigur sa fiti consultat de catre un medic specialist anterior administrarii oricarui compus antialergic. In cazul in care preferati sa va cumparati medicamente antialergice fara o vizita la medic, trebuie sa aveti grija la ce alegeti, deoarece anumite antihistaminice (de generatie intai) au importate reactii secundare, in principal sedare. Aceasta poate fi atat de intensa incat pe durata tratamentului pacientul este sfatuit sa evite manipularea utilajelor industriale, condusul autovehiculelor, sau realizarea oricarei actiuni ce necesita atentie sporita.
Cum facem fata alergiilor de toamna?
SusRecomandarile specialistilor, in vederea evitarii sau diminuarii simptomelor alergiilor, in acest sezon, includ:
- Evitati iesirile in aer liber in intervalul orar 10- 15, mai ales daca in zona dumneavoastra sunt numerosi alergeni aeropurtati (zona de campie). Acesta este intervalul de maxima circulatie a polenului in aer.
- Curatati tevile, inainte sa dati drumul caldurii pentru prima data.
- Utilizati un purificator de aer, un aspirator cu filtru HEPA, astfel incat aerul sa fie cat mai curat, si sa aspirati particulele de polen, mucegai din incapere, lasand in urma un aer fara alergeni.
- Utilizati un umidificator de aer, astfel incat umiditatea sa fie in permanenta intre 30-50%.
- Folositi o masca de fata care sa va acopere gura si nasul, in special cand lucrati in gradina, sau cand strangeti frunzele moarte.
In cazul in care copilul dumneavoastra are alergii alimentare, cel mai sigur este sa ii faceti dumneavoastra sandwichurile sau pachetelul cu mancare de acasa, sa il faceti atent sa nu manance de la colegi si nici sa schimbe mancarea cu a altora. Ar trebui, de asemenea, sa anuntati la scoala situatia copilului, pentru ca profesorii sa stie care este problema, in cazul in care apare un atac alergic si sa anunte cat mai repede ambulanta. Incercati sa verificati cat mai atent continutul dulciurilor pe care copiii le consuma sau pe care le cer, urmarind in special existenta alunelor, oului sau a laptelui in compozitie, acestea fiind printre cele mai alergenice produse.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Gripa - cum sa te protejezi atat pe tine cat si pe cei din jur
- Cum sa va protejati oasele inainte si dupa menopauza
- Cum sa va protejati pielea iarna
- Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece
- Cum sa te protejezi de o sarcina nedorita. Metode contraceptive
- Cum sa ne protejam ochii primavara?
- Cum va puteti proteja de vremea rece
- Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata
- Alergia la antiperspirant si deodorant