Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa faceti sport in aer liber daca suferiti de o alergie sezoniera

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2014

Generalitati

Sus
Cum sa faceti sport in aer liber daca suferiti de o alergie sezoniera

Sezonul cald este perioada perfecta in care sa faceti sport in aer liber, insa daca suferiti de o alergie sezoniera, aceasta activitate poate fi insotita de complicatii neplacute.

Simptomele alergiei de primavara, precum iritatiile ochilor, lacrimatul excesiv, congestia nazala sau tulburarile de respiratie, pot fi declansate de alergenii din mediul inconjurator, mai numerosi la instalarea anotimpului calduros.

Vestea buna este ca puteti sa faceti miscare in natura, cu ajutorul catorva masuri de prevedere care va ajuta sa tineti sub control reactiile alergice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Miscarea in aer liber cu alergii de primavara
  3. Citeste pe aceeasi tema

Miscarea in aer liber cu alergii de primavara

Sus

Persoanele care sufera de o alergie de primavara pot face sport in aer liber, cu permisiunea medicului alergolog si cu ajutorul unui set de precautii importante, sustin expertii medicali. Exercitiile fizice in natura aduc numeroase beneficii pentru sanatate, suficient de importante pentru a nu considera alergiile sezoniere un impediment real in calea obtinerii lor.

Iata de ce este bine sa tineti cont inainte sa faceti miscare in mediul exterior, daca suferiti de o alergie de primavara!

1. Recunoasteti factorii declansatori ai reactiilor alergice

Primul aspect pe care sa il aveti in vedere este identificarea alergenilor responsabili cu debutul simptomelor alergice. Cea mai eficienta cale de a depista factorii declansatori este sa efectuati un test alergologic cutanat sub supravegherea unui specialist, menit sa evidentieze factorii de mediu la care prezentati o sensibilitate aparte.

Odata ce cunoasteti alergenii pe care trebuie sa ii evitati, va puteti planifica antrenamentele in aer liber. De pilda, daca sporii mucegaiului va declanseaza reactiile alergice, faceti miscare foarte devreme dimineata sau mai tarziu, seara, cand concentratiile lor sunt cel mai scazute.

In cazul in care aveti o alergie la polen, este bine sa stiti ca cele mai mari cantitati de polen in aer sunt in zilele uscate, calduroase si cu vant intens. Potrivit Academiei Americane de Alergii, Astm si Imunologie, cele mai mari concentratii de polen in atmosfera se inregistreaza intre 5 si 10 dimineata. In acelasi timp, polenul inceteaza sa mai fie o problema in zilele racoroase si umede (in special dupa o ploaie abundenta).

2. Respectati intocmai tratamentul prescris de medic

Este foarte important sa urmati tratamentul medicamentos conform indicatiilor medicului, mai ales daca urmeaza sa depuneti efort fizic in aer liber. Folositi picaturile de ochi recomandate de alergolog cu o ora inainte de antrenament si cu 24 de ore, in cazul spray-ului nazal decongestionant.

Daca va sunt administrate injectii subcutanate pentru desensibilizare, nu faceti sport 1-2 ore imediat dupa aceasta procedura. Exercitiul fizic sustinut, care creste rata cardiaca si accelereaza circulatia sanguina, poate conduce la absorbtia prea rapida a substantei, deci la aparitia efectelor secundare.

Daca nu aveti o dispozitie fizica pozitiva, evitati miscarea in aer liber. Sistemul imunitar va fi predispus sa reactioneze sever in contact cu alergenii, in conditii de oboseala, slabiciune corporala sau stres.

In cazul in care suferiti de astm, folositi inhalatorul cu 15 minute inainte de a face sport si pastrati-l la indemana pe tot parcursul antrenamentului.

3. Folositi accesorii de protectie

O alta masura de prevedere importanta pentru sportul in aer liber, daca suferiti de o alergie sezoniera, este sa purtati cateva accesorii de protectie. Un fes, o caciula sau o sapca impiedica particulele de polen, praf sau puf sa se ataseze de par si sa continue sa stimuleze reactiile alergice dupa incheierea antrenamentului.

Ochelarii speciali pentru activitati sportive sau ochelarii de soare purtati cu o banda de securizare sunt un alt accesoriu recomandat persoanelor alergice, intrucat impiedica alergenii sa ajunga in zona ochilor, acolo unde se manifesta multe dintre reactiile alergice.

3. Reechilibrati-va dupa antrenament

Intrucat cele mai severe simptome alergice se declanseaza dupa aproximativ o ora de la contactul direct cu alergenul, modul in care preveniti reactiile alergice dupa miscarea in aer liber este foarte important.

Renuntati imediat la hainele pe care le-ati purtat in timpul antrenamentului (care trebuie sa fie spalate ulterior, nicidecum purtate a doua oara) si faceti dus, pentru a indeparta polenul, puful, praful si acarienii de pe suprafata pielii in timp util, inainte sa declanseze raspunsul imun.

Alte masuri preventive utile in preintampinarea reactiilor alergice sunt

- repausul de minimum 5 minute pentru reglarea temperaturii corpului;
- folosirea unui spray nazal cu solutie salina pentru eliminarea alergenilor din nari;
- inchiderea geamurilor pentru prevenirea unui contact suplimentar cu alergenii din mediul extern;
- utilizarea unui purificator de aer in incaperea in care va odihniti;
- consumul sporit de apa, pentru rehidratarea organismului.

4. Respectati un regim alimentar plin de nutrienti

Incercati sa introduceti in dieta de primavara cat mai multe fructe si legume, pentru a fi in forma in timpul antrenamentului in aer liber. Cateva studii de specialitate au descoperit ca sursele alimentare vegetale bogate in vitamina C ajuta la ameliorarea simptomelor alergice. In plus, va suplimenteaza rezervele de energie de care aveti nevoie pentru a face sport.

Cele mai bune surse alimentare vegetale de vitamina C sunt

- caisele;
- fasolea;
- ardeiul gras;
- broccoli;
- varza de Bruxelles (si toate soiurile de varza);
- pepenele galben;
- conopida;
- ardeiul iute;
- grapefruitul;
- fructele de guava;
- fructele de kiwi;
- lamaia;
- lamaia verde;
- pepenele rosu;
- ceapa;
- portocalele;
- papaya;
- ananasul;
- cartofii;
- ridichiile;
- zmeura;
- spanacul;
- dovlecelul;
- capsunile;
- cartofii dulci;
- mandarinele;
- rosiile;
- sparanghelul;
- bananele;
- afinele;
- morcovii;
- telina;
- ciresele;
- porumbul;
- fasolea verde;
- piersicile;
- perele;
- prunele;

Daca nu aveti o conditie fizica buna, este de preferat sa incepeti antrenamentele in interior si sa le continuati, ulterior, in aer liber.


Medici specialisti Sanatate sport

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate