Cum este diagnosticata muscatura de paianjen?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere
SusCele mai multe muscaturi de paianjen cauzeaza doar rareori probleme grave. Este posibil sa aveti roseata, inflamatie si durere in zona muscaturii. Muscaturile de la vaduva neagra, reclusa maro si paianjenii hobo sunt mai grave. Acestea pot provoca dificultati de respiratie, o durere de cap severa si crampe musculare dureroase care necesita ingrijire medicala imediata. Puteti lua masuri pentru a preveni muscaturile de paianjen.
Cuprins articol
- Introducere
- Cat de grava este o muscatura de paianjen?
- Ce paianjeni sunt periculosi pentru oameni?
- Cat de comune sunt muscaturile de paianjen?
- Cine ar putea fi muscat de paianjen?
- Care sunt simptomele muscaturii de paianjen?
- Cum este diagnosticata muscatura de paianjen?
- Care sunt complicatiile unei muscaturi de paianjen?
- Cum este gestionata sau tratata o muscatura de paianjen?
- Concluzie
- Citeste pe aceeasi tema
Cat de grava este o muscatura de paianjen?
SusMajoritatea paianjenilor sunt inofensivi si musca rar oamenii. Toti paianjenii produc venin (o otrava), dar majoritatea coltilor paianjenilor sunt prea mici pentru a perfora pielea umana.
Generalitati despre paianjeni
Paianjenii sunt arahnide (nu insecte). Sunt in aceeasi clasa cu scorpionii, acarienii si capusele. Toate aceste arahnide au opt picioare. Paianjenii indeplinesc o functie vitala mancand insecte care pot distruge culturile.
Ce paianjeni sunt periculosi pentru oameni?
SusExista cel putin 60 de specii diferite de paianjen in intreaga lume, dar doar cateva reprezinta un pericol pentru oameni. Acesti paianjeni mai periculosi includ:
1. Vaduve negre: Acesti paianjeni negri au o forma de clepsidra rosie pe burta. Vaduvelor negre le place sa construiasca panze in gramezi de lemne, sa construiasca in stresini, garduri si anexe. Ei traiesc mai ales in vestul si sudul Americii.
2. Reclusi maro: Numiti uneori paianjeni lautari sau vioara, acesti paianjeni maro au un semn intunecat, in forma de vioara, pe cap. Reclusii maro traiesc in statele Midwest si Sud de America. Le plac zonele uscate, adapostite, cum ar fi gramezi de lemn, pietre si frunze. In interior, recluzii maro cauta dulapuri intunecate, poduri si pantofare.
3. Paianjeni Hobo: Acesti paianjeni maro au un model gri in forma de V (os de peste) pe burta. Ei construiesc panze in forma de palnie in subsoluri intunecate si umede, spatii stramte de taratoare, tocuri de ferestre si gramezi de lemne. Paianjenii hobo se gasesc mai ales in nord-vestul Pacificului.
Cat de comune sunt muscaturile de paianjen?
SusExpertii nu sunt siguri cati oameni sunt muscati de paianjen in fiecare an. De cele mai multe ori, este posibil sa nu stii ca un paianjen te-a muscat. Sau poti crede ca te-a muscat o insecta, in loc de un paianjen. Muscaturile vaduvelor negre sau ale reclusilor bruni sunt cele mai periculoase pentru copii (din cauza dimensiunii lor mici) si batrani (care pot fi fragili sau cu sanatate precara). In SUA, mai putin de trei oameni mor in fiecare an din cauza muscaturii de paianjen. Majoritatea acestor decese apar la copii.
Cine ar putea fi muscat de paianjen?
SusOricine poate intra accidental in contact cu un paianjen si poate fi muscat. Cu toate acestea, unii oameni pot fi mai expusi riscului, deoarece locurile de munca sau actiunile lor ii pun in contact mai strans cu locurile in care traiesc paianjeni. Persoanele expuse riscului includ:
-Lucratori in aer liber, inclusiv peisagisti, ingrijitori ai terenului si muncitori agricoli.
-Copii care se joaca in gramezi de frunze sau pietre.
-Drumetii care se baga prin locuri stramte.
-Operatorii de masini.
Care sunt simptomele muscaturii de paianjen?
SusSimptomele muscaturii de paianjen variaza in functie de tipul de paianjen.
Muscaturile de paianjen vaduva neagra provoaca o durere imediata, ascutita, asemanatoare unei intepaturi puternice. Zona muscaturii devine apoi amortita. Alte semne ale muscaturii de paianjen vaduva neagra includ:
-Respiratie dificila.
-Ochi cazuti sau umflati.
-Durere de cap.
-Cresterea productiei de saliva.
-Greata si varsaturi.
-Crampe musculare dureroase si rigiditate in stomac, umeri, piept si spate.
-Transpiratie profunda.
-Eruptie cutanata cu mancarime.
Muscaturile de la paianjeni maronii reclusi nu sunt imediat dureroase sau vizibile. In schimb, s-ar putea sa simtiti durere la o ora dupa muscatura. Alte semne ale muscaturii de paianjen reclus maro includ:
-O vezicula inconjurata de o vanataie sau de culoare rosiatica a pielii (asemanatoare cu un ochi de taur). Pielea se poate rupe si forma un ulcer cutanat care ulterior cicatrici.
-Mancarime de piele in zona muscaturii sau pe tot corpul.
Muscaturile de paianjen Hobo cauzeaza rareori durere. Semnele muscaturii de paianjen hobo includ:
-Cefalee severa in cateva minute sau ore dupa muscatura. Aceasta durere de cap poate dura o saptamana.
-Piele intarita in zona muscaturii in 30 de minute de la muscatura.
-Piele rosie, umflata.
-Vezicule care produc puroi.
-Oboseala.
-Greata.
-Tulburari cognitive (probleme de memorie).
Cum este diagnosticata muscatura de paianjen?
SusA vedea paianjenul este cel mai bun mod de a confirma atat o muscatura, cat si tipul de paianjen. In caz contrar, nu exista o modalitate de a testa o muscatura de paianjen sau de a determina ce te-a muscat.
Specialistul dumneavoastra de asistenta medicala poate pune un diagnostic pe baza simptomelor. Medicul dumneavoastra poate trimite, de asemenea, o proba de lichid dintr-un blister la un laborator pentru a verifica daca exista infectii ale pielii care provoaca simptome similare, cum ar fi stafilococul auriu rezistent la meticilina (MRSA).
Care sunt complicatiile unei muscaturi de paianjen?
SusUnele muscaturi maro recluse provoaca un ulcer (rana) cutanat. Daca rana nu se vindeca, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala.
Muscaturile vaduvei negre sunt cele mai grave. Copiii sub 16 ani si persoanele peste 60 de ani pot avea nevoie de spitalizare pentru a trata:
-Probleme de respiratie.
-Probleme cu inima.
-Tensiune arterial crescuta.
-Dureri musculare severe si crampe.
Cum este gestionata sau tratata o muscatura de paianjen?
SusTratamentele muscaturii de paianjen variaza in functie de simptome. Tratamentul pentru muscaturile de paianjen vaduva neagra include relaxante musculare, sedative si medicamente pentru durere.
Tratamentul pentru muscaturile de reclus maro si de paianjen hobo includ:
-Curatare zilnica cu o solutie de povidona iod pentru a prevenii infectia.
-Inmuierea zonei muscaturii in solutie sterila de apa sarata (salina) de trei ori pe zi.
Concluzie
SusPaianjenii au o reputatie proasta, dar ofera un serviciu util prin reducerea numarului de insecte de pe planeta care ar putea distruge culturile si pamantul. Paianjenii chiar nu vor sa te muste. Musca doar atunci cand sunt prinsi sau simt nevoia sa se apere. Cele mai multe muscaturi de paianjen sunt inofensive.
Specialistul dumneavoastra de asistenta medicala poate oferii sugestii pentru atenuarea simptomelor la domiciliu. Ar trebui sa solicitati imediat asistenta medicala daca va musca o vaduva neagra, un reclus maro sau un paianjen vagabond. Inainte de a intra in locuri stramte, de mult uitate, priveste in jur si asigura-te ca nu este niciun pericol de a fi muscat de un paianjen. Nu va lasati copiii nesupravegheati, acestia pot fi muscati si pot avea reactii severe la muscatura de paianjen.
Apelati la asistenta medicala in cazul in care starea dumneavoastra se inrautateste in timpul tratamentului la domiciliu. Preventia este de cele mai multe ori salvatoare pentru o muscatura de paianjen.
Bibliografie:
1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spider-bites/symptoms-causes/syc-20352371
2. https://www.healthline.com/health/spider-bites
3. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-spider-bites
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Bolile copilariei
- Raspunsuri la cele mai importante intrebari legate de insecte
- Cauzele frisoanelor severe
- Alergiile copiilor
- Fobiile
- Top 10 cauze ale iritatiilor pielii
- Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie
- Intepatura de tantar, un adevarat pericol pentru sanatatea ta
- Remedii alternative pentru intepaturile de albine