Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum apare o alergie si care sunt optiunile de tratament

Actualizat la data de: 18 Februarie 2020

Ce sunt alergiile

Sus
Cum apare o alergie si care sunt optiunile de tratament

Alergiile afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, iar numarul lor creste intr-un ritm alarmant. Astfel, numeroase persoane se intreaba de ce organismul uman greseste si crede ca anumite substante inofensive sunt foarte periculoase, provocand simptomele neplacute si uneori chiar fatale ale alergiei.

Alergiile pot afecta orice persoana, indiferent de sex, rasa sau varsta si pot surveni chiar si atunci cand aceasta se asteapta mai putin.

Conform specialistilor, rinita alergica afecteaza 400 de milioane de indivizi la nivel mondial, astmul afecteaza aproximativ 300 de milioane, alergiile alimentare intre 200 si 250 de milioane, iar alergiile la medicamente survin la aproximativ 10% din populatia lumii. Astfel, Organizatia Mondiala a Alergiilor (WAO) avertizeaza ca prevalenta bolilor alergice la nivel mondial creste dramatic atat in tarile dezvoltate, cat si in tarile in curs de dezvoltare.

Alergenii sau moleculele ce au potentialul de a provoca alergii sunt peste tot in jurul unei persoane. Aceste molecule vin sub forma de polen de copac, mici fragmente de alimente, mucegai, acarieni, venin de insecte sau de diferite animale, precum si par de pisici sau caini.

Cand organismul considera ca unul dintre aceste elemente este o substanta ce reprezinta o amenintare, reactioneaza cu un raspuns imun si dezvolta o alergie. Este important de stiut ca nimeni nu se naste cu alergii, ci le dezvolta pe parcursul vietii, doar dupa ce sistemul imunitar a intrat in contact cu vinovatul.

Cuprins articol

  1. Ce sunt alergiile
  2. Sistemul imunitar si supravegherea organismului
  3. Raspunsurile alergice
  4. Optiuni de tratament pentru alergii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Sistemul imunitar si supravegherea organismului

Sus

Alergia este definita ca fiind un raspuns imun necorespunzator la o substanta inofensiva din mediu. Expertii din domeniul medical explica modul in care reactioneaza sistemul imunitar la substantele straine cu care ajung sa fie in contact. Astfel, celulele imune sunt mereu in cautarea unor pericole, cum ar fi bacteriile, virusurile, parazitii si substantele toxice. Atunci cand aceste molecule intra in corp, prin nas, gura, intestin sau piele, sistemul imunitar va reactiona si le va eticheta ca fiind inofensive sau periculoase.

De cele mai multe ori, corpul uman accepta sau tolereaza prezenta alergenilor, iar acest lucru se numeste raspuns imun de tip 1. In cadrul acestui tip de raspuns iau parte celulele T cu activitate reglatoare. Acestea fiind spuse, la unii indivizi, celulele imune ale organismului vad alergenul ca pe o amenintare si, ca urmare, apare un raspuns pro-inflamator. Acesta se numeste raspuns imun de tip 2, iar celulele implicate sunt limfocitele T helper de tip 2 (limfocite Th2).

Limfocitele T helper de tip 2 stimuleaza producerea de molecule de imunoglobulina E (IgE) in majoritatea alergiilor. Prima expunere la un alergen care are ca rezultat un raspuns imun de tip 2 se numeste sensibilizare alergica. Odata ce corpul a fost sensibilizat, acesta va pastra o memorie de durata a substantei straine.

Ulterior, atunci cand vine in contact cu vinovatul, moleculele de IgE sunt eliberate pentru a produce un val crescut de agenti inflamatori, precum histamina. Acesti agenti provoaca simptomele neplacute ale alergiilor, dar multe dintre ele pot avea chiar si un potential crescut de a produce decesul.

Raspunsurile alergice

Sus

Alergiile se pot manifesta in mai multe moduri diferite, iar experienta fiecarei persoane este unica. Organismul poate reactiona prin dezvoltarea de eruptii cutanate (eczemele din dermatita atopica), rinita alergica, astm alergic, alergii alimentare sau chiar anafilaxie. Anafilaxia, cunoscuta si sub numele de soc anafilactic, reprezinta o reactie alergica severa si potential mortala.

Simptomele alergiilor depind foarte mult de substanta implicata. De exemplu, rinita alergica se va caracteriza prin stranut, prurit nazal si ocular, congestie nazala si conjunctivita, in timp ce o alergie alimentara va produce edem al buzelor, limbii, fetei sau gatului, urticarie si chiar soc anafilactic.

Alergiile la intepaturile de insecte au un tablou clinic compus din edem la locul intepaturii, prurit si eruptii cutanate la nivelul intregului corp, tuse, dispnee si anafilaxie. In cazurile in care medicamentele produc alergii, indivizii afectati pot experimenta rash cutanat, edem al fetei, respiratie suieratoare si chiar anafilaxie.

Majoritatea tipurilor de alergii, inclusiv cele la alimente si intepaturi de insecte, pot declansa reactii severe la nivelul organismului. Acestea vor forma anafilaxia, o situatie considerata a fi urgenta medicala, deoarece pune viata in pericol. Semnele si simptomele anafilaxiei trebuie cunoscute, iar ele includ pierderea starii de constienta, scaderea tensiunii arteriale, dispneea, eruptiile cutanate, vertijul, tahicardia si pulsul filiform, greata si varsaturile.

Este important de stiut ca alergiile vor persista toata viata, iar tratamentul se axeaza in cea mai mare parte pe gestionarea simptomelor si evitarea factorilor declansatori. Astfel, se doreste ca alergiile sa poata fi prevenite in viitor si sa nu mai existe treceri de la raspunsurile de tip 1 la cele de tip 2.

Optiuni de tratament pentru alergii

Sus

Cel mai bun mod de a evita alergiile este de a sta departe de orice factori ce le-ar putea declansa. Discutia cu medicul poate fi de ajutor, deoarece acesta poate oferi anumite sfaturi cu privire la modul de identificare si evitare al alergenilor. Daca acest lucru nu este posibil, exista si alte optiuni de tratament disponibile.

In functie de alergia fiecarei persoane, medicii pot recomanda utilizarea unor anumite medicamente. Acestea pot ajuta la reducerea reactiei pe care sistemul imunitar o are la detectarea unui alergen, astfel incat simptomele sa fie mai usor de suportat. Tratamentul poate fi sub forma de pastile, siropuri, spray-uri sau chiar picaturi. Antihistaminicele si corticosteroizii reprezinta doar cateva exemple de medicamente ce pot fi utilizate in tratarea alergiilor.

Multe persoane opteaza pentru imunoterapie, mai ales atunci cand este vorba despre alergii severe sau alergii care nu cedeaza la administrarea unor alte tipuri de tratament.

Imunoterapia presupune realizarea unei serii de injectii pe parcursul a mai multi ani, acest lucru avand ca scop obisnuirea organismului cu alergia. Exista si forme de imunoterapie ce se realizeaza cu tablete plasate sublingual. Medicamentele sublinguale sunt utilizate pentru a trata unele alergii la polen.

Tratamentul de urgenta este necesar in cazul alergiilor severe si implica administrarea unei doze de adrenalina, numita si epinefrina. Administrarea se poate face chiar si de persoanele alergice, acestea avand in permanenta adrenalina autoinjectabila.

Injectarea rapida combate reactiile alergice severe pana la sosirea ajutorului medical specializat. Fara tratament imediat, alergiile severe pot duce la deces, astfel incat evitarea alergenilor este foarte importanta.

Bibliografie:
How do your allergies develop? Yella Hewings-Martin, Ph.D, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319708.php
Allergies, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/diagnosis-treatment/drc-20351503
Everything You Need to Know About Allergies, https://www.healthline.com/health/allergies#treatments


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate