Ce ar trebui sa cunoastem despre alergiile copiilor
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Reactia alergica la copii
SusPrimele raceli ale bebelusului pot fi infricosatoare si derutante, mai ales atunci cand toata lumea emite opinii contradictorii. De cele mai multe ori, simptomele precum curgerea nasului, eruptiile cutanate, problemele de stomac sau irascibilitatea - mai ales daca sunt de scurta durata - sunt rezultatul unei raceli sau al unei alte afectiuni trecatoare. Cu toate acestea, in unele cazuri, cauza sunt alergiile.
Atunci cand bebelusul are o reactie alergica, aceasta este rezultatul unui raspuns inadecvat al sistemului sau imunitar. Sistemul imunitar este programat sa lupte impotriva bolilor, dar uneori reactioneaza la o substanta inofensiva, cum ar fi polenul, ca si cum ar fi un parazit invizibil, un virus sau o bacterie. Pentru a riposta, sistemul imunitar supraproduce proteine protectoare numite anticorpi. Aceasta supraproductie provoaca umflarea si inflamarea tesuturilor - pasajele nazale, de exemplu. Reactia alergica a bebelusului dumneavoastra poate sa reapara ori de cate ori este expus la ceea ce a declansat-o.
Tendinta de a face alergii este ereditara, dar alergiile specifice nu sunt. De exemplu, daca sunteti alergic la penicilina, copilul dumneavoastra poate dezvolta alergii, desi s-ar putea sa nu fie alergic la penicilina.
Cuprins articol
Raceli vs. alergii la copii
SusPoti face diferenta intre o raceala si o alergie? Nu este usor, deoarece simptomele sunt similare la suprafata. Aceste simptome te vor ajuta sa distingi o raceala de o alergie:
La nivelul tractului respirator superior
Un nas care curge cu secretii nazale tulburi si febra este probabil o raceala. Simptomele ar trebui sa dispara in aproximativ o saptamana. Dar secretiile nazale persistente, subtiri si apoase pot indica alergii.
O reactie alergica rara si severa, numita anafilaxie, are ca rezultat umflarea rapida a cailor respiratorii ale bebelusului. Acest lucru il impiedica pe bebelus sa respire sau sa inghita. Daca credeti ca acest lucru si se intampla copilului dumneavoastra, sunati la 112.
La nivelul tractului respirator inferior
SusTusea si respiratia suieratoare (respiratie zgomotoasa in care bebelusul dumneavoastra scoate un sunet de fluierat) sunt frecvente la sugari si copii mici. Bebelusii au cai respiratorii mici si sensibile in plamani. Atunci cand caile respiratorii se umfla ca urmare a unui virus respirator, bebelusii au tendinta de a tusi sau de a gafai. Uneori, tusea si respiratia suieratoare sunt rezultatul astmului bronsic, o boala a cailor respiratorii inferioare care afecteaza aproximativ 15 la suta dintre copii.
Bebelusii alergici sunt predispusi la viroze respiratorii si au dificultati in a scapa de tuse sau raceala. Ca raspuns la alergeni si la virusi, muschii cailor respiratorii ale bebelusului au spasme si se umfla, ceea ce duce la o tuse uscata, cu tuse de tip sacadat. Aceasta poate evolua spre wheezing (respiratie suieratoare).
Respiratia suieratoare poate fi periculoasa la un copil mic, deoarece este un indiciu ca acesta are probleme de respiratie. Daca credeti ca copilul dumneavoastra ar putea avea wheezing, observati daca respiratia sa este mai zgomotoasa atunci cand expira sau inspira, daca isi aspira pieptul sau stomacul sau isi deschide narile pentru a respira si daca pare inconfortabil. Daca credeti ca copilul dumneavoastra prezinta oricare dintre aceste simptome, sunati imediat la medic.
Alergii la nivelul ochilor
Conjunctivita, sau conjunctivita, este o afectiune cauzata atat de alergii, cat si de virusi. Simptomele sale sunt ochiul rosu si secretia care face ca ochiul sa fie inchis cu o crusta dimineata. Conjunctivita alergica nu arata foarte diferit de conjunctivita cauzata de un virus, asa ca medicul pediatru al copilului dumneavoastra va trebui sa puna diagnosticul.
Exista, totusi, unele lucruri pe care le puteti observa si care sunt mai specifice conjunctivitei provocate de alergii. Bebelusii cu alergii se pot freca frecvent la ochi (ochii alergici tind sa aiba mancarimi), sa lacrimeze excesiv, sa aiba cearcane si sa fie iritabili.
La nivelul pielii
SusNou-nascutii sunt predispusi la eruptii cutanate, dar majoritatea eruptiilor (inclusiv acneea infantila) dispar pana la varsta de 2 sau 3 luni. Acesta este momentul in care tind sa apara eruptiile alergice.
Cea mai frecventa eruptie alergica este dermatita atopica, sau eczema, iar pentru multi bebelusi este primul semn de avertizare a tendintelor alergice. Eczema este o eruptie cutanata rosie, solzoasa si uneori supuranta pe obrajii, trunchiul, bratele si picioarele bebelusului. La copiii mici si la copiii mai mari, apare sub forma unor pete persistente de piele uscata si mancarime, de obicei pe gat, incheieturi si glezne, precum si in pliurile coatelor si genunchilor.
Dermatita de contact este o eruptie cutanata alergica cauzata de o reactie la sapun, detergent, imbracaminte din lana, iedera otravita sau un alt iritant care a atins corpul bebelusului.
Eruptia alergica clasica - urticaria cu mancarimi, asemanatoare cu un urcior - este relativ rara la sugari, iar atunci cand apare tinde sa fie mai mica decat la copiii mai mari si la adulti (de obicei, mai mica de un centimetru).
Alergii sau infectii la nivelul stomacului
Virusurile pot provoca varsaturi, diaree, dureri de stomac si gaze. Dar aceste simptome pot rezulta si in urma unor alergii - si nu doar la alimente. Copiii cu alergii de mediu pot avea afectiuni ale stomacului ca urmare a flegmei inghitite, care poate irita stomacul.
Modificari in comportament
Probleme cu alimentatia, somnul sau iritabilitatea pot fi rezultatul alergiilor. Copilul dumneavoastra alergic va fi agitat si nu se va simti confortabil. Acest lucru se datoreaza de obicei congestiei sale cronice, durerilor abdominale sau mancarimilor la nivelul pielii, ochilor sau nasului.
Un alt indiciu de urmarit este momentul in care apar simptomele. Racelile sunt mai frecvente iarna, dar alergiile de interior (cum ar fi o alergie la acarieni) pot fi prezente tot anul. O alergie alimentara se poate manifesta oricand, de la cateva minute pana la cateva ore dupa ce a fost consumat alimentul incriminat. Febra sezoniera a fanului este mai frecventa primavara sau toamna, dar de obicei nu afecteaza bebelusii.
Calmarea simptomelor de alergie ale bebelusului
SusDaca bebelusul tau a suferit de alergii, vei dori sa-i ameliorezi simptomele si sa reduci la minimum sansele ca acestea sa se repete, facand schimbari in mediul sau.
Tratamentele obisnuite pentru alergii includ:
1. Creme hidratante pentru piele sau crema cu hidrocortizon 1 la suta pentru eczeme si alte eruptii alergice
2. Antihistaminice orale, pentru ameliorarea rapida a simptomelor unui copil mai mare
Alergiile se agraveaza de obicei daca nu scade expunerea la alergeni. Daca puteti elimina expunerea bebelusului la ceea ce ii provoaca reactia timp de cel putin sase luni, corpul sau va uita, in esenta, de aceasta. Cu toate acestea, este adesea dificil de identificat ceea ce cauzeaza alergia.
Ar trebui sa tineti un jurnal atent cu privire la ce simptome apar si cand. Acest lucru poate scoate la iveala un anumit animal de companie, un articol de imbracaminte, un aliment sau o incapere din casa dumneavoastra ca fiind vinovatul care provoaca alergia.
Testarea alergiilor, fie prin test de sange, fie prin test cutanat, se poate face la copiii mai mari de 2 luni, dar rezultatele testelor sunt mai greu de interpretat la copiii atat de mici, deoarece sistemul lor imunitar este inca imatur.
Incercati sa reduceti la minimum expunerea bebelusului la unii alergeni comuni inainte de a recurge la testare prin:
• Acoperind saltelele si pernele cu huse antiacarieni
• Sa va faceti pisica sau cainele sa petreaca o saptamana in afara casei
• Evitati pernele din pene
• Trecerea la un detergent de rufe hipoalergenic
Prevenirea alergiilor la bebelusi
SusDaca alergiile sunt intalnite in familia dumneavoastra, exista masuri pe care le puteti lua pentru a va ajuta copilul sa evite alergiile:
• Alaptati-va copilul la san timp de cel putin sase luni.
• Daca nu alaptati, folositi o formula hipoalergenica de hidrolizat proteic (alcatuita din proteine care sunt atat de descompuse incat sunt practic nedetectabile de catre sistemul imunitar).
• Nu permiteti fumatul in casa dvs.
• Folositi huse de saltea si fete de perna rezistente la acarieni
• Faceti curatenie in mod regulat pentru a diminua concentratia de praf, mucegai si pene din casa dvs.
• Evitati covoarele (mai ales in camera bebelusului)
• Daca este posibil, pastrati casa fara animale de companie.
https://kidshealth.org/en/parents/allergy.html
https://www.webmd.com/allergies/common-skin-allergies-kids
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805592/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Astmul bronsic la copii
- Ce aspecte arata limba despre sanatatea intregului corp?
- Sa cunoastem semnele timpurii ale astmului
- Astmul bronsic
- Sanatatea sanilor – importanta controalelor medicale
- Afectiuni ORL in sezonul rece - ce le declanseaza si cum pot fi tratate
- Influenta poluarii asupra sanatatii
- Tulburarea Tourette
- Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata