Care este diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata
Generalitati
SusCiocolata este un aliment delicios si extrem de popular, gasindu-se intr-o gama larga de deserturi, gustari si bauturi. Cu toate acestea, pentru unele persoane, ciocolata poate provoca o reactie alergica. Acest lucru se intampla deoarece in compozitia sa intra o varietate de ingrediente, iar fiecare ar putea provoca reactii alergice.
Cauzele alergiilor la ciocolata si cele mai frecvente simptome, dar si diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata.
Cuprins articol
Manifestarile alergiei la ciocolata
SusCiocolata contine un amestec de multiple ingrediente. Principalul ingredient din ciocolata este pudra de cacao, o versiune prelucrata din boabele de cacao. Aceasta pulbere este ulterior amestecata cu zahar, grasimi si emulgatori, precum lecitina din soia. Multe tipuri de ciocolata contin, de asemenea, produse lactate.
Persoanele alergice sau sensibile la ciocolata dezvolta aceste reactii din cauza unui anumit ingredient, dar poate fi dificila descoperirea sa. Astfel, exista mai multe posibilitati:
Alergia la cacao
Daca organismul este alergic la cacao, sistemul imunitar va raspunde atunci cand acesta intra in organism. Simptomele ce pot sa apara sunt reprezentate de:
- urticarie;
- dispnee;
- edem al limbii, buzelor sau gatului;
- tuse suieratoare;
- greata si varsaturi;
- crampe abdominale.
Trebuie sa se tina cont de faptul ca alergiile pot evolua spre soc anafilactic, situatie in care viata este pusa in pericol daca nu se ofera tratament imediat.
Alergia la lapte
Multe dintre persoanele care au reactii alergice la ciocolata sunt alergice la produsele lactate folosite. O persoana alergica la lapte poate prezenta simptome in primele doua ore dupa consumarea produselor inadecvate. Simptomele imediate includ eruptii cutanate, tuse suieratoare si greata.
In plus, pot sa existe simptome ulterioare, ce apar la cateva ore sau chiar cateva zile. Aceste manifestari sunt reprezentate de:
- rinoree;
- indigestie;
- urticarie;
- tuse severa;
- crampe abdominale;
- diaree (uneori poate contine urme de sange sau mucus).
Si alergia la produse lactate poate produce soc anafilactic. Acesta poate duce la stop cardiorespirator, din acest motiv fiind necesara solicitarea asistentei medicale imediate.
Intoleranta la cafeina
Exista numeroase cazuri in care persoanele sunt sensibile la cafeina din ciocolata. Se estimeaza ca o cantitate de 100 de grame de ciocolata contine aproximativ 40-45 de miligrame de cafeina, adica jumatate de ceasca de cafea. Pentru persoanele ce au intoleranta la cafeina, aceasta cantitate este suficienta pentru a produce simptomatologie.
Simptomele sensibilitatii la cofeina includ:
- nervozitate;
- anxietate;
- tulburari digestive, precum diaree, greata sau dureri la nivelul stomacului;
- cresterea frecventei cardiace;
- tulburari de somn;
- iritabilitate;
- ameteala;
- dureri de cap.
Persoanele cu intoleranta la cofeina vor observa prezenta acestor simptome si atunci cand consuma cafea, ceai, bauturi energizate sau orice alte bauturi pe baza de plante cu continut de cafeina, precum guarana.
Trebuie stiut ca alergia la cofeina exista, dar este extrem de rara. In cazul in care apare, simptomele sunt reprezentate de eruptii cutanate, prurit si edem.
Reactii la alte ingrediente
Unele persoane pot dezvolta reactii adverse la alte ingrediente din ciocolata, cum ar fi nucile, arahidele sau soia. Cine este alergic la aceste ingrediente trebuie sa aiba o atentie extrem de crescuta atunci cand consuma ciocolata.
Exista cazuri in care ciocolata nu contine nuci, arahide sau soia, dar a fost produsa in aceleasi dispozitive si instalatii in care a fost realizata ciocolata cu aceste ingrediente. Astfel, persoanele cu alergii trebuie sa citeasca foarte bine etichetele produselor cumparate.
O persoana cu alergie la soia are, de obicei, alergie la proteinele din soia. Astfel, pot exista sanse ca aceasta persoana sa reactioneze chiar si in cazul unor produse derivate din soia, precum lecitina din soia. Alergiile la aceste ingrediente pot produce simptome complexe, cum ar fi:
- curbatura;
- congestie nazala;
- rinoree;
- stranut;
- tulburari digestive, inclusiv balonare si crampe abdominale;
- dispnee;
- reactii cutanate, inclusiv prurit, urticarie sau eczeme.
In cazuri severe, proteinele din soia pot produce simptome grave, precum:
- anxietate;
- tulburari mintale sau confuzie;
- apnee;
- vertij si sincopa;
- disfagie;
- eritem.
Cand aceste simptome apar, tratamentul trebuie acordat cat mai rapid. Cel mai frecvent, socul anafilactic este rezolvat prin administrare de adrenalina.
De asemenea, este posibil ca aceleasi reactii sa apara si in cazul persoanelor alergice la grau. Adesea, ciocolata poate fi produsa in fabrici in care se realizeaza si produse pe baza de grau. In plus, ciocolata poate contine amidon din grau sau gluten.
Evitarea reactiilor adverse la ciocolata
SusOrice persoana cu alergii trebuie sa fie foarte atenta cu privire la alimentele pe care le mananca. In magazine se recomanda citirea listelor de ingrediente pentru asigurarea faptului ca produsul alimentar nu contine alergeni. De asemenea, in restaurante, persoanele care sufera de alergii alimentare pot consulta listele cu alergeni in meniu.
Indivizii care stiu sigur ca sunt alergici la cacao, trebuie sa evite ciocolata si produsele ce o contin, precum bomboanele sau ciocolata calda. Ciocolata poate fi regasita chiar si in diferite preparate de cofetarie sau poate fi utilizata pentru a oferi aroma unor anumite bauturi, precum cafeaua, racoritoarele sau alcoolul.
In plus, ciocolata este folosita chiar si pentru a schima gustul unor anumite medicamente.
Roscovele pot inlocui ciocolata, deoarece prin procesare se poate obtine o pudra asemanatoare pudrei de cacao. Adesea, roscovele sunt folosite ca alternativa la ciocolata in deserturi sau alte diferite dulciuri, dar pot inlocui chiar si cafeaua, deoarece nu contine cafeina. Astfel, pudra de roscove reprezinta o alternativa utila si pentru persoanele cu intoleranta la cafeina.
Diferenta dintre alergie si intoleranta la ciocolata
SusDe multe ori, o persoana care afirma ca ciocolata ii provoaca simptome neplacute, nu este alergica la ea, ci doar sensibila. Astfel, sensibilitatea sau intoleranta la cacao este diferita de reactiile alergice asociate. O persoana alergica poate suferi reactii alergice si soc anafilactic chiar si prin simplul contact cu alergenul, acest lucru fiind imposibil in cazul intolerantei.
In plus, sensibilitatea la ciocolata permite consumul unor cantitati foarte mici, fara a provoca simptomatologie.
Simptomele sensibilitatii la ciocolata pot include:
- indigestie;
- balonare, flatulenta sau crampe abdominale;
- cefalee;
- eruptii cutanate;
- constipatie.
Din fericire, sensibilitatea la ciocolata nu pune viata in pericol, iar majoritate persoanelor isi pot gestiona simptomele prin limitarea aportului alimentar de ciocolata sau inlocuirea sa cu alte produse.
In cazul in care se suspicioneaza o alergie la ciocolata, medicul poate recomanda este speciale de sange. De asemenea, eliminarea unui anumit ingredient din dieta poate duce la imbunatatirea simptomelor si la formarea unor anumite ipoteze cu privire la diagnostic.
In cazurile in care alergiile sunt detectate si sunt severe, medicul poate recomanda evitarea completa a produselor cu ciocolata si purtarea in permanenta a unui stilou preumplut cu adrenalina. Injectarea la timp a adrenalinei in caz de anafilaxie poate fi salvatoare de viata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Asist. univ. dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Medic specialist Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Migrena sau o simpla durere de cap - cum le deosebim?
- Ce boli ale pielii par contagioase, dar in realitate nu sunt
- Dieta cu ciocolata
- Ciocolata neagra, mai benefica pentru vedere decat morcovul
- Este ciocolata benefica pentru sanatate?
- Convulsiile si ciocolata
- Beneficiile oferite de ciocolata neagra
- Pofta de ciocolata de ce apare si cum o putem invinge
- Adevarul despre ciocolata