Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Boli care se pot confunda cu alergiile

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2017

Generalitati

Sus
Boli care se pot confunda cu alergiile

Uneori, faptul ca iti curge nasul sau ca iti lacrimeaza ochii nu inseamna neaparat ca ai o alergie, ci este foarte posibil ca, in spatele acestor simptome fie vorba despre o sinuzita nediagnosticata si/sau o conjunctivita.

Afectiuni precum sinuzita, migrena sau conjunctivita sunt foarte usor de confundat cu alergiile, deoarece multe dintre simptome sunt comune.

Daca doresti insa sa scapi de aceste probleme trebuie sa te prezinti la un control medical pentru un diagnostic de certitudine si un tratament adecvat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Afectiuni care pot fi confundate cu alergiile
  3. Citeste pe aceeasi tema

Afectiuni care pot fi confundate cu alergiile

Sus

Sinuzita. Aceasta este o boala inflamatorie care se manifesta la nivelul mucoasei sinusurilor craniene. Simptomele sinuzitei acute sunt: durere sau senzatie de presiune, de greutate in anumite zone ale fetei (frunte, obraz), de regula durerea apare numai pe o parte (stanga sau dreapta), secretie nazala vascoasa, de culoare galbena sau verzuie, abundenta.

Uneori persoana poate sa aiba nasul infundat si sa intampine dificultati in a-l desfunda. Este important de mentionat ca durerea este persistenta si devine acuta la miscarile de aplecare ale capului.

Un alt simptom caracteristic sinuzitei este si oboseala accentuata, chiar daca persoana in cauza doarme suficient.

Simptomatologia sinuzitei, mai ales in stadiul incipient, poate fi usor confundata cu cea a unei alergii, cum ar fi rinita alergica, deoarece stranutul, nasul infundat sau, dimpotriva, cu secretii abundente si dureri de cap sunt simptome care se intalnesc si in cazul alergiilor.

De aceea, pentru un diagnostic de certitudine sunt necesare analize si teste alergice, in urma acestora sinuzita nemaiputand fi confundata cu o alergie.

Migrenele. Migrena este o durere intensa de cap (cefalee), cu caracter recidivant si cu o durata cuprinsa intre 4 ore si 3 zile. Cu toate ca migrenele sunt neplacute si impiedica activitatea normala a persoanei afectate, ele nu produc leziuni pe termen lung, mai ales daca sunt tratate de catre medic.

De multe ori, o migrena poate fi confundata cu o alergie la anumite alimente, de aceea sunt necesare analize specifice care sa poata evidentia prezenta unor alergii sau care sa depisteze cauza migrenelor.

Migrenele au de regula la baza anumite tulburari de vedere, deficite nutritionale, un nivel ridicat de stres sau fluctuatii hormonale.

Sindromul oboselii cronice. De regula, oboseala cronica poate fi relativ usor confundata cu o alergie, deoarece ambele au o paleta larga de simptome comune.

Astfel, de multe ori depresia sau anxietatea se pot manifesta prin dureri de cap, mancarimi ale pielii, senzatie de rau, stari de nervozitate, simptome care se regasesc si in cazul unor alergii.

De aceea pacientul trebuie sa fie supus unor analize si investigatii pentru a depista daca sufera de acest sindrom datorat unor tulburari de natura psihica sau de o anumita alergie, fie ea si alimentara.

Conjunctivita. Aceasta reprezinta inflamatia membranei conjunctive care captuseste globul ocular si pleoapele.

Conjunctivita este o afectiune inflamatorie, natura cauzei fiind variabila: bacteriana, virala, alergica, factori iritanti sau uneori la nou-nascuti ca urmare a unui canal lacrimal incomplet deschis.

Principalele simptome sunt: senzatie de corp strain, de arsura sau de mancarime, de nisip in ochi, lacrimare abundenta, ochi inrositi si inrosirea mucoasei conjunctivale. Uneori conjunctivita poate fi alergica, insa diagnosticul il va stabili numai medicul specialist oftalmolog in urma unui control amanuntit.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate