Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alergiile la peste

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2011

Generalitati

Sus
Alergiile la peste

Codul, somonul, tonul, anghila dar si alti pesti pot declansa alergii. Aceste tipuri de alergii sunt similare cu cele provocate de moluste, doar ca in acest caz exista sanse mai mari sa apara la maturitate, fiind mai greu de depasit. Desi este destul de severa, alergia la peste este mai usor de evitat decat alte tipuri de alergii.

Alergenul major responsabil pentru declansarea alergiei este o proteina numita parvalbumina care tine sub control valoarea calciului din carnea alba. Pentru ca parvalbuninele sunt foarte similare la diferite specii de pesti, alergia la peste poate sa apara indiferent de tipul speciei de peste. Atunci cand o persoana sensibila intra in contact sau consuma peste, apare reactia alergica si simptomele specifice acesteia.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomele alergiei la peste
  3. Evitarea pestelui
  4. Diagnostic si tratament
  5. Cum sa aveti o viata normala chiar daca sunteti alergici la peste
  6. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele alergiei la peste

Sus

Simptomele alergiei la peste sunt similare cu cele ale altor alergii la produsele alimentare. Aproape toate persoanele cu alergie la peste vor experimenta manifestarile la o ora dupa ce au consumat peste. Cele mai frecvente semne includ mancarime generalizata, urticarie, pustule, varsaturi, insotite de simptome respiratorii (senzatie de constrictie toracica, respiratie suieratoare etc) dar si inclusiv anafilaxie (care poate fi fatala daca nu se intervine la timp cu tratament). La unii oameni alergia apare doar atunci cand ating pestele (urticarie si mancarime), dar pot manca pestele gatit fara sa apara simptomele alergice. Proteinele care sunt eliberate in aburul rezultat in urma gatirii pestelui pot provoca la cei alergici, manifestari asemanatoare cu cele intalnite in cazul astmului si febrei de fan.

Evitarea pestelui

Sus

Multe dintre persoanele care sunt alergice la peste, ar trebui sa evite toate speciile de peste, indiferent de locul de provenienta al acestora, intrucat alergenii declansatori sunt intalniti la majoritatea speciilor. De asemenea, ar trebui ocolite inclusiv fructele de mare, intrucat in cazul acestora exista sanse mari sa fie contaminate cu alergenii intalniti la peste. Proteinele de peste pot fi prezente inclusiv in aburii eliberati in timpul gatirii pestelui, declansand reactii alergice. De asemenea, aceste proteine fi ascunse in anumite alimente, provocand reactii neasteptate la persoanele alergice (in sosul pentru salata Caesar, surimi, paella, scampi, sosul worcestershire, etc).

Parvalbuminele sunt intalnite si in organismul broastelor. De aceea, cei care au alergii la peste ar trebui sa nu consume pui de balta. Alte produse care ar trebui evitate sunt sushi, caviar, icre, capsule de ulei de peste, ulei de ficat de cod. Molustele si crustaceele ar putea fi mancate, de obicei, in siguranta, de catre cei care au alergie la peste. Cu toate acestea exista pericol de contaminare incrucisata si in cazul acestora, iar mai ales in cazul persoanelor cu alergii grave, este recomandabil sa fie evitate.

Diagnostic si tratament

Sus

Diagnosticul de alergie se va stabili atunci cand o persoana are simptome alergice dupa ce a consumat peste sau ale carei teste pentru depistarea alergiilor sunt pozitive (indiferent ca este vorba despre un test de sange sau cutanat). Testele cutanate raman, totusi, cel mai bun mod pentru confirmarea diagosticului de alergie la peste, desi testele de sange au avantajul masurarii cantitatii de anticorpi prezenti in organism. Nivelul de anticorpi in cazul alergiei la peste, de exemplu, poate confirma daca o persoana are o alergie reala la peste sau poate avea pur si simplu o sensibilitate, fara sa sufere de alergii in urma consumului de peste.

O forma de intoxicatie alimentara numita sindromul scombroid este declansata de consumul de peste alterat care contine cantitati mari de histamina. Simptomele afectiunii sunt practic identice cu cele ale alergiilor alimentare reale, desi testele pentru depistarea alergiilor vor fi negative intrucat nu sunt prezenti anticorpii specifici alergiilor.

Tratamentul alergiilor la peste implica in principal evitarea preparatelor care contin peste. Daca o persoana alergica la acesta consuma peste si sufera o reactie alergica se va institui imediat, tratamentul. Acest lucru implica adesea utilizarea de epinefrina injectabila (disponibila sub mai multe forme), desi reactiile usoare pot fi tratate cu antihistaminice administrate pe cale orala. Persoanele cu alergie la peste ar trebui sa poata utiliza cu usurinta epinefrina injectabila, in orice moment, avand in vedere posibilitatea ingestiei accidentale de proteinele din peste si posibilitatea aparitiei anafilaxiei.

Cum sa aveti o viata normala chiar daca sunteti alergici la peste

Sus

Pestele este un alergen mai usor de evitat decat multe altele (decat graul sau produsele lactate, de exemplu). Totusi nu e usor pentru nici o persoana care sufera de alergii la peste, sa evite consumul sau gatitul acestuia. Provocarile majore implica inlaturarea situatiilor de risc care presupun contactul cu pestele si gestionarea aparitiei astmului sever sau a anafilaxiei. Se vor citi toate etichetele pentru a se stii cu exactitate ce contin produsele alimentare consumate.

Cand persoanele care au alergii la peste merg sa manance la restaurant, trebuie sa anunte faptul ca sunt alergice la peste, iar daca nu sunt sigure ca mancarurile servite contin sau nu peste, pot gusta cantitati mici din acestea. De retinut este ca pestele este des intalnit mai ales in preparatele culinare intalnite in bucataria japoneza, chineza, vietnameza si tailandeza, dar nu numai. Gratie proprietatilor carnii de peste, consumul acesteia este incurajat de multi specialisti.

De asemenea, cei alergici pot suplini carnea de peste cu cea de pui, vita sau porc cu cat mai putine grasimi sau inclusiv cu soia sau chiar cu alte alimente. Mentinerea sub control a astmului si anafilaxiei depinde de comunicarea cu medicul si respectarea oricarui tratament prescris, dar si a posibilitatii de utilizare facila a medicatiei necesare in caz de prim ajutor (mai ales anafilaxie).


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate