Alergiile de toamna
Generalitati
SusToamna inseamna fructe, legume, inceperea scolilor, mirosul de frunze uscate, dar si reintoarcerea sezonului alergiilor. La aproximativ 10-20% dintre oameni se declanseaza alergiile sezoniere, de toamna.
Din cauza incalzirii globale, studiile au descoperit ca alergiile de toamna pot persista chiar si doua saptamani. Ploaia care spala polenul ce este apoi transportat de vant si proliferarea mucegaiului, stau la baza declansarii alergiilor.
Cuprins articol
Cauzele alergiilor de toamna
Sus- Polen - Plantele de sex masculin sau partile din plante care produc semintele, elibereaza in aer polenul pentru a fertiliza arborii de sex feminin.
Polenul este intalnit inca de la inceputul verii si persista si toamna, fiind cel care provoaca rinita alergica atunci cand este respirat, prin pasajele nazale. Acest lucru se intampla atunci cand polenul din aer se depune pe par, imbracaminte sau piele, cand mergeti afara.
- Mucegai - Sporii de mucegai pot fi intalniti atat in interior cat si in aer liber. Orice mediu umed si cald ajuta la multiplicarea mucegaiului. Sporii vor fi aeropurtati si ajung usor in pasajele nazale. La fel ca si polenul, sporii de mucegai pot provoca reactii alergice la persoanele sensibile.
Din cauza numeroaselor frunze uscate si umezite de picaturile de ploaie, situatia ar putea deveni problematica. Ca si plantele care polenizeaza, ciupercile pot produce toamna, spori de mucegai.
- Acarieni din praf - Cele mai multe case contin particule de praf si insecte microscopice care fac parte din familia arahnidelor. Acestea prospera in mediile calde si umede. Atunci cand caloriferele sunt pornite toamna, acarienii se pot raspandi prin casa. Curatenia regulata ajuta la indepartarea acarienilor din praf. Daca aveti alergii la praf, curatati casa cat mai des.
Simptomele alergiilor de toamna
SusPrintre manifestarile alergiilor de toamna (cel mai des intalnita fiind rinita alergica) se numara:
Persoanele care au alergii de toamna pot dezvolta senzatia de mancarime la nivelul gatului si gurii (sindrom de alergie orala) atunci cand consuma banane, castraveti, pepene galben sau anumite fructe si legume.
Alergenii din aer pot declansa astmul, o afectiune in care caile respiratorii se ingusteaza, respiratia devine dificila si apar tusea, respiratia suieratoare si scurtata.
Reactiile alimentare pot cauza urticarie, crampe abdominale, greata, varsaturi, diaree si tuse. Manifestarile severe, cum ar fi socul anafilactic determina umflarea gatului si a limbii si ingreuneaza respiratia.
Tratamente recomandate
SusDesi nu exista nici un tratament permanent pentru alergii exista cativa pasi pe care ii puteti urma pentru a calma suferinta si a diminua aparita simptomelor:
- evitati sa iesiti in aer liber atunci cand nivelul polenului din aer este ridicat. Utilizati un purificator de aer pentru a elimina polenul si a evita alergiile.
- folositi antihistaminice inainte de a intra in contact cu alergenii. Multi oameni le iau dupa ce intra in contact cu alergenii si cand au deja simptome. Intrucat antihistaminicele blocheaza efectul alergenilor, daca le luati dupa expunerea la alergeni reduceti in mod semnificativ eficacitatea lor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Cum sa facem fata alergiilor verii
- Cum sa tratam alergiile in mod natural
- Alergiile solare
- Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor
- Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale
- Tipuri de alergii
- Astenia de toamna – modalitati de a-i face fata
- Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata
- Alergia la antiperspirant si deodorant