Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie
Generalitati
SusDe cate ori nu s-au confruntat copiii nostri cu suparatoarele alergii? Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie dupa o plimbare pe un camp sau intr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia sau, mai grav, problemele respiratorii stricau toata bucuria zilei.
De ce apare alergia si mai ales ce putem face in cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari care mi se pun, ca medic de familie, cu privire la alergie si la care voi raspunde in acest articol.
Cuprins articol
Ce este alergia
SusAlergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate dobandita a organismului unei persoane la contactul fie cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte), fie cu un produs medicamentos sau cu o anumita bacterie.
Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii.
Care sunt cauzele care genereaza alergii
SusCele mai frecvente cauze care provoaca alergiile la copii sunt: polenul (conduce la aparitia rinitei alergice sezoniere), sporii de mucegai, parul de pisica sau de caine, gandacii de bucatarie, acarienii (care se adapostesc in mochete, saltele, perne, covoare), alimentele (oua, ciocolata, unele prajituri, peste, drojdie, proteinele din laptele de vaca sau de soia, telina, arahidele, capsunile, fructele de padure, portocalele, merele, kiwi, nucile, rosiile), veninul provenit din muscaturi de animale (serpi), intepaturi de insecte (albine, viespi sau paianjeni), medicamente (penicilina) sau vaccinuri (vaccinul antitetanic, vaccinul impotriva tusei convulsive, vaccinul impotriva pneumoniei pneumococice), produsele cosmetice si detergenti (cu continut de clor, soda caustica sau fosfati) folosite pentru igiena copilului sau a casei, diverse substante iritante etc.
Un tip special de alergie, care apare mai ales la sugari (2-3%) este provocat de lapte. Aceasta dispare, de cele mai multe ori, pana la varsta de 4-5 ani si este cauzata, in principal, de laptele de vaca, capra sau oaie si, foarte rar, de cel de mama.
Alergia este provocata de proteina din lapte si conduce la deranjament stomacal, manifestat prin: scaune moi, colici, urticarie, agitatie si iritabilitate a copilului. Aceasta nu trebuie confundata cu intoleranta la lactoza, care apare la varste mult mai mari si care este cauzata de incapacitatea organismului de a digera lactoza.
Care sunt simptomele care apar
SusCele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor si al cailor respiratorii. Ele se manifesta sub forma de rinite, urticarie, eczeme endogene, astm bronsic sau chiar edem si pot fi acute sau cronice, de intensitate mare sau atenuate.
Un prim contact cu alergenul poate declansa o reactie acuta cu dificultatea de a respira, spasme bronsice, tuse, tumefiere locala la locul muscaturii sau intepaturii, urticarie cu mancarimi puternice, invinetire a pielii, crampe stomacale, greata, voma, dureri de cap, modificari ale pulsului etc.
Din fericire, acestea sunt mult mai rare, dar intotdeauna ele trebuie tratate imediat de catre medic in spital, deoarece pun in pericol viata copilului. Mai frecvent se intalneste doar o reactie usoara cu urticarie, lacrimarea ochilor, raguseala, deranjamente stomacale si eventual inflamarea zonei locale, in cazul intepaturilor de insecte sau al muscaturilor de animale.
De retinut!
Consulta intotdeauna medicul alergolog si efectueaza toate testele cerute, cat mai rapid.
Ce tratament este indicat in alergii
SusAlergiile acute, cum este socul anafilactic, sunt tratate de urgenta in spital unde, dupa incetarea crizei, se prescriu medicamente antihistaminice pentru a reduce mancarimile si de tip cortizonic pentru reducerea inflamatiei. In cazul alergiilor usoare, alaturi de tratamentul prescris de catre medicul specialist este suficienta doar o alimentatie de protectie hepatica, evitarea emotiilor si a eforturilor intense.
Tratamentul medicamentos indicat de medicii alergologi include antihistaminice orale sau locale, care atenueaza simptomele, tratament cortizonic, imunoterapie etc.
Desensibilizarea se poate face in anumite conditii, in functie de alergen, de starea sau de varsta copilului. Fitoterapia este un redutabil aliat la copiii mai mari prin infuziile de: trei-frati-patati, coada-soricelului, urzica, flori de levantica, muguri de coacaze negre. Se va testa toleranta la fiecare planta si doar apoi se pot face asocieri de plante medicinale, doar cu consultul specialistului.
Gemoterapia va invita sa folositi, la copiii peste 3-4 ani, extractul din muguri de Ribes Nigrum (Coacaz negru), in doza indicata de specialist. Poate fi utilizat si carbunele medicinal pentru ca are proprietati antitoxice, antispastice, absorbante, calmante si cicatrizante, putand fi folosit ca atare sau sub forma de comprimate.
Aromoterapia indica utilizarea uleiului esential de menta, diluat in apa, care se aplica local (se umezeste usor zona externa afectata).
Exista o profilaxie eficienta in cazul alergiilor
SusMai importanta este prevenirea alergiilor, care se face in primul rand cunoscand substanta la care este alergic micutul si evitand, pe cat este posibil, contactul cu aceasta. Este important pentru cei sensibili sa evite zonele cu polen in exces din copaci (teiul) sau de la ierburi (patlagina si macrisul).
Esentiala este si echilibrarea sistemului imunitar inca din momentul nasterii si mentinerea lui astfel toata viata, prin alegerea unei alimentatii cu multe fructe (catina, coacaze, afine), legume proaspete, seminte si cereale.
Vom consuma alimente bogate in vitaminele C, A, E, in bioflavonoide, ce controleaza producerea de histamina, substanta raspunzatoare de prurit si inflamatie, flavonoizi ca antioxidanti naturali, carotenoizi, zinc, seleniu, dar si calciu.
Se va trata eficient alergia de la primul simptom pentru a se preveni agravarea sau cronicizarea bolii. Aerisirea si aspirarea camerei previn prezenta acarienilor care, prin proteinele continute, pot fi o sursa de intretinere nu doar a fenomenelor alergice, dar si a astmului, a rinitelor sau a eczemelor endogene pentru ca se dezvolta foarte bine la caldura si umiditate, in locuri fara curenti de aer.
Nu in ultimul rand, este bine ca adolescentii cu o sensibilitate crescuta la alergeni sau parintii ai caror copii sunt alergici sa poarte intotdeauna, in trusa de urgenta sau la indemana, medicamentele indicate de medicul specialist pentru situatiile de criza.
Doresc tuturor cititorilor si copiilor o sanatate deplina si cu cat mai putine alergii, fie ele alimentare, medicamentoase, de mediu, sociale sau de alta natura.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Secretele unui par sanatos
- Atentionari cu privire la microbi si sfaturi pentru a-i indeparta
- Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii
- Cele mai ciudate simptome de sarcina
- Sindromul post-avort - simptome si tratament
- Simptome la copii - semnificatii posibile
- Afectiuni renale fara simptome
- Avortul spontan - diagnostic, semne si simptome
- Viata ta poate depinde de ele: semne si simptome ale unor afectiuni grave
Citeste pe aceeasi tema
- Alergiile copiilor
- Dureri de spate, insomnii, probleme cu greutatea...si daca acestea sunt cauzate de abdomen?
- Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!”
- Mituri si adevaruri despre cafeina
- Influenta poluarii asupra sanatatii