Alergii ORL - sfaturi care functioneaza
Generalitati
SusAlergia este reactia organismului la contactul repetat cu anumite substante, denumite alergene. Acestea se gasesc in unele alimente, in aer, in unele medicamente. In esenta, alergia este o afectiune fizica, dar factorii psiho-emotionali (stres, frica, frustrare, fobii etc.) pot determina sau agrava simptomatologia.
Afectiunile alergice in ORL, cunoscute si sub denumirea de rinita alergica sau alergii localizate la nivelul nasului, se manifesta prin secretii nazale apoase, mancarime a nasului, lacrimarea ochilor, furnicaturi si stranuturi repetate.
Daca va confruntati cu senzatii de sufocare, greutate in respiratie, respiratie suieratoare si tuse seaca, atunci prezentati o alergie localizata la nivelul plamanilor (astm bronsic).
Lacrimarea, inrosirea ochilor, mancarimea, pleoapele umflate sunt simptomele alergiei localizate la nivelul ochilor. Crampele stomacale, varsaturile si diareea sunt simptomele alergiei localizate la nivelul tractului digestiv.
La nivelul pielii, alergia se manifesta prin: eczeme (dermatite atopice), eruptie insotita de mancarimi la nivelul bratelor, picioarelor si gatului, dermatite de contact, leziuni caracteristice insotite de mancarimi care pot aparea in urma contactului direct cu substante provenite din produse cosmetice, bijuterii, imbracaminte, precum si prin contactul cu diversi alergeni profesionali.
Investigatiile specifice pentru diagnosticarea rinitei alergice: test cutanat, test radioalergosorbent (RAST), test de citologie nazala (frotiul nazal). Investigatii suplimentare: teste imagistice, rinoscopie, test de clearance mucociliar, rinomanometrie.
Cuprins articol
Sfaturi practice
SusCovor la usa
Majoritatea alergenilor care se gasesc in praf, mucegai, pesticide pot intra in casa de pe pantofi. Puneti un covor la intrarea in locuinta pentru ca cei care vor trece pragul casei sa isi stearga pantofii inainte de a intra.
Alegeti un covor de cauciuc deoarece poate fi curatat cu usurinta. De asemenea, daca este posibil, solicitati vizitatorilor sa se descalte inainte de a intra in locuinta.
Filtru hepa
Pentru imbunatatirea calitatii aerului puteti utiliza un filtru hepa (high efficiency particulate air), care capteaza pana la 98% din alergenii din aer. Aceste dispozitive sunt portabile, iar dimensiunea lor variaza in functie de marimea camerei in care urmeaza sa fie instalat pentru filtrarea aerului.
Filtrele hepa sunt eficiente in cazul in care alergenii provin din parul de animale sau polen, dar nu si in cazul acarienilor.
Filtru special pentru alergeni
Filtrele obisnuite nu capteaza alergenii de mici dimensiuni. Filtrele speciale pentru alergeni contin un filtru de hartie care are o eficienta intre 7 si 13 ori mai mare decat filtrul hepa. Pentru a-si mentine eficienta hartia trebuie schimbata o data la 3 luni.
Purificatoare electronice de aer
Purificatoarele electronice de aer nu folosesc filtre sau ventilatoare, ci schimba sarcina electrica a particulelor poluante. Cu toate acestea, aceste purificatoare produc ozon care poate agrava simptomatologia, sau poate declansa simptome noi.
Curatarea narilor
Pentru a reduce simptomatologia alergiei se recomanda curatarea narilor cu spray cu apa de mare. Puteti efectua spalaturi simple, cu o solutie salina, calduta. Inclinati capul deasupra chiuvetei, turnati apa sarata intr-o nara si lasati-o sa se scurga. Pentru aceasta operatiune puteti folosi si o seringa mare.
Alergiile la medicamente
Una dintre cauzele alergiilor sunt componentele anumitor medicamente. Picaturile pentru ochi, spray-urile nazale, pastilele antihistaminice ajuta la ameliorarea simptomelor alergice: stranut, ochi inlacrimati, secretii nazale. Pentru ameliorarea senzatiei de nas infundat pot fi folosite decongestionante. Picaturile antihistaminice pentru ochi opresc lacrimarea si diminueaza senzatia de mancarime.
Umidificatoare si dezumidificatoare
Acarienii traiesc peste tot, in pat, pe canapea; acestia fiind si cauza principala a alergiilor nazale. Mentinerea umiditatii scazute ajuta la controlarea acarienilor de praf, care prospera in aer cald si umiditate. Deoarece aerul uscat poate irita caile nazale, agravand simptomele alergiei, trebuie mentinut un echilibru prin mentinerea umiditatii intre 30-50%. Valoarea umiditatii se masoara cu un higrometru.
Salteaua de pat
Inlaturarea acarienilor din saltele si perne poate ajuta la prevenirea afectiunilor alergice. Alegeti perne umplute cu materiale sintetice, hipoalergenice, in schimbul celor cu fulgi - preferatii acarienilor.
Acoperiti saltelele
Exista huse antialergeni speciale pentru a incadra saltelele si pentru a va proteja de alergeni. Le puteti folosi cu succes pentru ca numarul simptomelor alergice sa scada.
Masca si manusi
Munca in bucatarie si in curte presupune intrarea in contact cu o serie de potentiali alergeni de praf, par de animale, polen, mucegai de frunze. Pentru a preveni declansarea unei reactii alergice puteti folosi masca si manusi de protectie.
Acestea nu trebuie sa contina latex, deoarece poate provoca la randul lui reactii alergice. Aceeasi protectie o puteti utiliza si cand manevrati produsele pentru curatat.
Aspirator cu filtru hepa
Aspirarea saptamanala ar putea fi de ajutor pentru ca manifestarile alergiilor sa se diminueze, dar pentru aceasta trebuie sa folositi un aspirator cu filtru hepa sau cu sac dublu. Aspiratoarele cu filtru hepa sau cu sac dublu inchid praful si alergenii, pe cand aspiratoarele standard elibereaza praful in aer.
Aparat de curatat cu aburi
Curatarea cu aburi ajuta la inlaturarea prafului din covoare, mobila tapitata etc. Dupa utilizarea aparatului cu aburi, pentru eliminarea alergenilor trebuie sa aspirati folosind un aparat cu filtru hepa.
Mucegaiul si alergenii de mucegai
Pentru a scapa de alergenul de mucegai - un alergen care traieste in aerul cald, locuri umede, cum ar fi baia si bucataria - urmati acesti trei pasi:
1. Curatenie - tineti departe mucegaiul cu apa, sapun si o perie aspra;
2. Dezinfectie - dezinfectati cu un produs de combatere a mucegaiului care are 5% clor, peroxid de hidrogen sau otet;
3. Verificati scurgerile - folositi un ventilator la evacuare, daca este nevoie, pentru a preveni reintoarcerea mucegaiului.
Animalele de companie
Nu exista animal de companie care sa nu declanseze reactii alergice; astfel prevenirea alergiilor presupune expunerea minima la parul animalului de casa.
Folositi un sampon de uz frecvent cu care sa imbaiati zilnic animalul; daca se impotriveste, cel putin stergeti-i blana cu un prosop umed. De la magazinele specializate puteti cumpara paturi de plastic pentru animalele de companie care pot fi sterse sau spalate in apa fierbinte cel putin o data pe saptamana.
Jucarii lavabile
Jucariile din plus acumuleaza praful si murdaria; astfel, atunci cand cumparati jucarii asigurati-va ca sunt lavabile. Se recomanda ca acestea sa fie spalate cel putin o data pe saptamana (in masina de spalat, apa calda, temperatura maxima recomandata).
Depozitati jucariile pe rafturi sau in cosuri, dar nu pe pat. Stergeti-le periodic cu o carpa umeda!
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Medic specialist Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Asist. univ dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Mr. dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA