Alergie sau raceala - cum le deosebesti?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusChiar daca mare parte dintre simptomele alergiei si ale racelii sunt similare, aceste doua afectiuni sunt foarte diferite. Au cauze diferite, iar durata manifestarii lor este diferita. Diferentierea lor este importanta pentru indicarea tratamentului potrivit.
Orice persoana care are nasul infundat, stranuta si tuseste se gandeste ca a racit. Cu toate acestea, semnele sunt comune atat racelilor, cat si alergiilor.
Cuprins articol
Ce este raceala?
SusRaceala este cauzata de un virus. Desi simptomele si gravitatea lor pot varia de la persoana la persoana, racelile au in general aceleasi caracteristici de baza:
- Sunt transmise prin stropii de saliva eliberati in aer de o persoana bolnava atunci cand tuseste sau stranuta.
- Pe langa tuse si stranut, simptomele racelii pot include o durere in gat si nas infundat.
- Racelile mai severe pot provoca, de asemenea, dureri de cap, febra si dureri la nivelul corpului.
- Recuperarea in cazul racelii este de obicei rapida. Durata medie de manifestare a bolii este de 7-10 zile.
- Daca simptomele dureaza mai mult de o saptamana sau doua, virusul poate sa fie determinat o suprainfectie mai grava, bacteriana, cum ar fi o infectie sinusala, pneumonie sau bronsita.
- Persoanele cu alergii sunt mai predispuse dezvoltarii racelilor.
In ciuda denumirii sale, se poate raci in orice moment al anului, chiar si in timpul verii. Copiii mici sunt mai predispusi la raceli din cauza sistemelor imunitare imature.
Ce este alergia?
SusAlergiile apar atunci cand sistemul imunitar are o reactie adversa la anumite substante. Cand o persoana este expusa unui declansator de alergii, cunoscut sub numele de alergen, sistemul imunitar elibereaza substante chimice numite histamine. Aceasta eliberare de histamine este cea care cauzeaza simptomele alergiei.
Pe langa stranut, tuse si congestie nazala, simptome comune cu racelile, alergiile prezinta si simptome specifice:
- lacrimare;
- mancarimi la nivelul ochilor;
- eruptii.
Unele alergii sunt sezoniere, cum ar fi cele la iarba, polen sau la anumite plante. O serie de substante pot da alergii pe tot parcursul anului.
Alti declansatori ai alergiei pot include:
- acarieni;
- parul de animale;
- alimente precum alune, nuci, lapte si oua.
Cum facem diferenta?
SusO modalitate de a depista cauza este sa identifici simptomele pe care nu le impartasesti.
Racelile sunt mai susceptibile sa provoace:
- oboseala;
- durere in gat;
- febra.
Alergiile sunt mai susceptibile sa provoace:
- mancarimi la nivelul ochilor;
- respiratie suieratoare;
- eruptii cutanate, precum eczema sau urticarie;
- mancarimi persistente la nivelul nasului.
Tratamentul racelilor
SusRaceala este cauzata de un virus, astfel ca antibioticele, care ucid doar bacteriile, nu sunt eficiente. Cu toate acestea, exista medicamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor:
- siropuri de tuse;
- decongestionante nazale;
- analgezice.
E indicat ca toate aceste remedii sa fie prescrise de medicul de familie si nu administrate la intamplare. Medicamentele pentru raceli nu trebuie administrate o perioada prea mare de timp, intrucat pot provoca efecte secundare, precum nasul infundat permanent.
Tratamentul alergiilor
SusO modalitate foarte eficienta de a preveni simptomele alergiei este de a evita factorii declansatori. De asemenea, simptomele pot fi ameliorate utilizand urmatoarele:
- antihistaminice;
- decongestionante nazale;
- corticosteroizi nazali;
- picaturi de ochi.
Alergiile si racelile pot fi similare ca simptome, dar este important sa le putem distinge pentrua putea trata corespunzator. Ochii inlacrimati sau mancarimea nasului, de exemplu, sunt simptome tipice ale rinitei alergice, in timp ce tusea, oboseala, durerile musculare si febra sunt de obicei semne ale unei raceli.
Trucuri la care trebuie sa va ganditi cand suspectati alergie sau raceala:
- Ganditi-va cat de repede ati experimentat simptomele si cat de mult au persistat: Histamina este o substanta chimica eliberata de celulele sistemului imunitar atunci cand organismul intalneste un alergen, deci simptomele alergiei apar imediat dupa expunere. Simptomele racelii pot dura mai mult pentru a se dezvolta complet sau au un debut treptat.
- Gandeste-te cat dureaza simptomele tale
Alergiile sunt o reactie a sistemului imunitar care apare in urma expunerii la alergeni precum polenul, praful sau parul de animale de companie. La unele persoane, substante precum polenul, anumite alimente, latexul, mucegaiul, parul de animale de companie, acarienii de praf sau muscaturile de insecte sunt alergeni care declanseaza productia de anticorpi numiti imunoglobulinei E (IgE). Acesti anticorpi calatoresc catre celulele care elibereaza histamina, provocand simptome in nas, gat, ochi, sinusuri si urechi. Aceste simptome pot dura un sezon intreg sau chiar tot anul pentru unii oameni. Si aceste simptome sunt comune.
- Racelile, pe de alta parte, sunt cauzate de virusuri, iar simptomele dureaza in general trei pana la zece zile.
- Arunca o privire mai atenta la unele simptome specifice
Dureri musculare - Probabil este o raceala si nu o alergie.
Febra sau frisoane - Probabil o raceala, o gripa sau o alta boala mai grava. Alergiile nu provoaca febra.
Mancarimi la ochi - Ochii lacrimati pot fi din cauza alergiilor sau a unei raceli. Dar daca aveti mancarime la ochii, de obicei este un semn al unei alergii.
- Verificati culoarea mucusului dumneavoastra - Mucusul limpede, apos este cel mai probabil din cauza alergiilor. Daca mucusul este vascos si colorat, probabil ca este o raceala.
Concluzie
SusEste important sa stim sa facem diferenta intre o raceala si o alergie. Atunci cand apare simptomatologia este important sa urmarim daca simptomele sunt de natura alergica sau nu pentru ca asa putem ajuta medicul sa puna un diagnostic mai repede si sa prescrie un tratament in functie de diagnosticul corect.
Daca simptomele persista, faceti o intalnire cu un specialist sau cu un alergolog pentru a primi diagnosticul corect. Este important daca va cunoasteti alergic sa evitati factorii declansatori, cat si atunci cand aveti o raceala este important sa o tratati corespunzator. O infectie virala nu necesita antibiotic decat daca are o suprainfectie bacteriana.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Asist. univ. dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Medic specialist Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Aritmie sau palpitatii: cum le diferentiem?
- Coronavirus sau gripa? Cum le deosebim?
- Bronsita sau pneumonie? Cum sa deosebesti aceste doua afectiuni
- Realitate sau iluzie? Cum este afectat creierul uman de schizofrenie?
- Febra de fan sau rinita alergica
- Alergatul: cum prelungeste speranta de viata cu 3 ani si alte beneficii pent ...
- Rinita alergica - simptome si metode de ameliorare
- Rinita non-alergica
- Suferi de alergii? Iata 6 factori care le-ar putea inrautati