Ai grija la alune! Pot provoca alergii severe
Generalitati
SusAlergia la alune este una dintre cele mai importante alergii alimentare, atat la adulti, cat si la copii, ca urmare a consumului in crestere atat a arahidelor, cat si a untului de arahide.
In ultimii ani, conform unor studii realizate in SUA, dar si in Canada, se pare ca acest tip de alergie a luat o amploare destul de mare in randul copiilor de varsta scolara.
Medicii pediatri nu recomanda introducerea in alimentatie a alunelor decat dupa varsta de un an, atat la copiii cu antecedente de atopie in familie si cu atat mai mult in cazul celor care au avut forme usoare de dermatita atopica dupa consumul arahidelor si al alunelor.
Alergia la alune, una dintre cele mai comune alergii alimentare, este practic o denumire generica pentru sensibilitatea fata de mai multe tipuri de seminte, ce se inscriu in aceeasi categorie alimentara cu alunele: nucile obisnuite, nucile braziliene, alunele de padure, nucile pecan, migdalele, cajuul. Toate acestea cresc in copaci si au un potential alergenic ridicat.
Totodata, alergia la alune este una din cele mai des intalnite cauze ale anafilaxiei.
Aceasta este o reactie rapida, potential letala, simptomele fiind acelea ale unei reactii alergice la care se adauga scaderea tensiunii arteriale, dificultati de respiratie, dureri abdominale, inflamatia limbii sau laringelui, diaree sau, mai grav, pierderea cunostintei.
Cuprins articol
Principalele semne si simptome
SusSimptomele alergiei la alune variaza. Astfel, fie pot sa apara imediat ce alunele au fost consumate sau pot sa apara la un simplu contact cu acestea. Principalele simptome sunt:
• umflarea si iritarea brusca a epidermei, prurit pe toata suprafata corpului, in special in zona ochilor,
• senzatia de sufocare,
• eruptie cutanata,
• senzatia de furnicaturi pe limba si buze,
• durerile abdominale, voma, diaree, crampe,
• stranuturi frecvente,
• stari de ameteala,
• transpiratii bruste mai ales la nivelul fetei si a buzelor,
• respiratie suieratoare (wheezing).
Prezenta unei accentuari a simptomelor poate indica posibilitatea aparitiei unui soc anafilactic, impunandu-se, astfel, urgentarea luarii masurilor medicale.
Cauze
SusAlergia la alune apare in momentul cand organismul este expus la proteinele de alune, deoarece organismul le percepe ca fiind nocive.
In acelasi timp, sistemul imunitar produce anumite substante care au ca efecte simptome ca: roseata, mancarimi, diaree, greata, etc
Factorii de risc
Sus• varsta - cele mai frecvente cazuri de alergii la alune apar la copii,
• prezenta altor alergii,
• istoric al pacientului cu dermatita atopica.
Diagnosticul se va stabili numai de medicul alergolog in urma anamnezei si a unor teste specifice pe care le va efectua.
Tratament
SusSe va recomanda de medicul specialist alergolog administrarea de antihistaminice, tratamentul anafilaxiei. In plus, este indicata eliminarea din alimentatie a produselor care contin proteine din alune.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Asist. univ. dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Medic specialist Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Cum se manifesta alergia alimentara
- Alergia la soia
- Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei
- Primul ajutor in cazul reactiilor alergice
- Alergiile alimentare
- Primul ajutor in cazul alergiilor alimentare
- Alunitele si fotoprotectia
- Sfaturi pentru a evita factorii declansatori ai alergiilor in perioada sarba ...
- Alergiile alimentare: adevar versus mit