4 afectiuni care se agraveaza primavara
Generalitati
SusFluctuatiile de temperatura si de umiditate si schimbarea presiunii atmosferice sunt cativa dintre factorii care determina agravarea unor afectiuni.
Pe fondul oboselii fizice instalate in sezonul rece, persoanele care sufera de astm sau de ulcer, spre exemplu, pot constata o agravare a simptomelor acestor boli.
Acumularea de toxine si dieta saraca in vitamine si minerale din timpul iernii au saracit organismul.
Deficitul de lumina solara, lipsa de miscare si prea putin timp petrecut in aer liber, cumulat cu momentul trecerii de la sezonul rece la cel cald afecteaza functionarea optima a organelor, dar si a psihicului.
Afectiuni care se agraveaza primavara
SusOrganismul se poate adapta in mod normal usor la astfel de schimbari, insa unul slabit sau afectat de o boala cronica poate suferi mult. Printre afectiunile cel mai des intalnite primavara, dar si cele care se agraveaza in acest sezon se numara:
Alergiile
De vina este polenul unor arbori precum arinul, mesteacanul, salcia sau plopul, dar si poluantii atmosferici si inmultirea acarienilor si a fungilor.
Alergiile de primavara debuteaza de regula la inceputul lunii martie si se sfarsesc la finele lunii iunie.
Practic, in aceasta perioada, organismul declanseaza o reactie de autoimunizare, de protectie, creand o inflamatie la nivelul tesuturilor, cu bariere contra unor substante care nu sunt tolerate.
Polenurile afecteaza de regula mucoasele si mai ales mucoasa nazala si oculara, cauzand rinoconjuctivite, stranut, secretii lacrimale si mancarime. De asemenea, alergiile se pot manifesta si cutanat, prin urticarii care apar in momentul in care infloresc pomii si iarba.
Tratamentul presupune in principal medicamente luate pe cale orala din familia antihistaminicelor.
Astmul
Inhalarea polenului din aer poate inflama caile respiratorii, declansand crize de astm. Astmul bronsic se agraveaza de la o zi la alta, la expunerea prelungita la niveluri mari de poluare si alergeni.
Crizele de astm se instaleaza in cateva minute si se caracterizeaza prin tuse, respiratie suieratoare, greutate in respiratie, apasare toracica.
Atacurile se manifesta mai ales dimineata devreme, criza durand de la cateva ore, la cateva zile. Tratamentul presupune fie medicamente administrate oral, fie inhalante. In unele situatii mai grave, medicul poate decide administrarea de cortizon injectabil.
Virozele respiratorii
Primavara este cunoscuta si ca sezonul virozelor respiratorii. Inmultirea rinovirusurilor odata cu cresterea temperaturii. Cei mai expusi sunt copiii, in special cei de varsta prescolara si scolara, intrucat virozele se raspandesc mult mai usor in comunitati (scoli, gradinite).
Durerea in gat, dar si tusea sunt simptome specifice virozelor respiratorii. Antitermicele, analgezicele si decongestionantele nazale sunt administrate de obicei in caz de viroze.
Astenia
Astenia este senzatia de oboseala si de slabiciune pe care unele persoane o resimt primavara, ca urmare a efortului de adaptare a organismului la conditiile noului sezon. Persoanele care sufera de astenie acuza dureri de cap, irascibilitate, pasivitate, scaderea capacitatii de concentrare.
Schimbarea de sezon poate declansa inclusiv o tulburare depresiv-anxioasa care, ignorata, risca sa se transforme in depresie.
Simptomele sunt diminuate prin petrecerea a cat mai mult timp in aer liber, prin exercitii fizice si un aport suplimentar de vitamine si minerale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei
- Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia)
- Sfaturi pentru a evita factorii declansatori ai alergiilor in perioada sarba ...
- Cat de grav ne afecteaza sanatatea variatiile de temperatura
- Rinita alergica sezoniera
- Ce sunt asteniile de sezon?
- Vitamina C in viroza respiratorie
- Diferenta dintre viroza, gripa si bronsita la copil
- Cum ne putem proteja de virozele respiratorii