Abuzul de alcool si alimente in perioada sarbatorilor
Consecinte negative ale consumului de mancare si alcool
SusDe sarbatori cu totii dorim sa ne simtim bine. Dar, uneori putem exagera din cauza faptului ca avem la dispozitie foarte multa mancare si alcool. Pe langa cresterile bruste in greutate, abuzul de alimente si alcool cauzeaza si alte probleme de sanatate.
Metodele prin care putem evita consecintele negative ale consumului exagerat de mancare si alcool, si ce trebuie sa facem dupa masa pentru a avea sarbatori fericite si lipsite de griji.
Cuprins articol
Abuzul de alcool si cum poate fi evitat
SusIn perioada sarbatorilor avem in casa mai mult alcool decat de obicei, iar riscul de a consuma cantitati mai mari creste. Moderatia este cea mai buna metoda, insa poate fi dificil sa ne abtinem atunci cand familia si prietenii ciocnesc paharele.
Asadar, exista mai multe metode prin care putem evita o situatie nedorita cauzata de consumul excesiv de alcool, precum: alternarea bauturilor alcoolice cu cele non-alcoolice, mancatul inainte de a consuma bauturi alcoolice, bautul apei alternat cu consumul de alcool, nu accepta fiecare bautura care ti se ofera, incearca varianta non-alcoolica a bauturilor consumate de sarbatori (bere fara alcool, sampanie fara alcool), bea incet si la intervale mai lungi de timp.
Efectele negative ale alcoolului pot fi reprezentate si de agravarea unor ulcere gastrice sau duodenale, cu aparitia durerilor puternice, a greturilor si varsaturilor, si se poate ajunge chiar la spital.
Alte afectiuni care ar putea fi agravate de alcool sunt: gastritele, esofagitele, colici biliare. Daca stii ca suferi de o astfel de afectiune, este mai bine sa eviti cu totul consumul de alcool.
De asemenea, daca stii ca nu te poti abtine odata ce ai inceput sa bei alcool, abstinenta totala este recomandata. Tentatiile vor fi multe, dar este mai bine sa detii tu controlul asupra actiunilor tale, nu alcoolul.
Daca vei consuma alcool, fie cat de putin, nu te urca la volan! Foarte multe accidente rutiere se intampla in perioada sarbatorilor din cauza unor asemenea imprudente. Fii responsabil pentru viata ta si a celorlalti.
Cum combatem abuzul de alimente in perioada sarbatorilor
SusSarbatorile sunt perioada cea mai bogata din punctul de vedere al cantitatii de mancare. Toata lumea pregateste feluri de mancare gustoase, dar poate nu foarte sanatoase, mai ales cand se face exces.
Una dintre metodele prin care te poti asigura ca nu consumi prea multa mancare de sarbatori este sa nu mananci o a doua portie pentru fiecare fel de mancare. Te poti bucura de toate felurile pregatite si atunci cand mananci cate putin din fiecare.
Daca, totusi, doresti o a doua portie, asteapta cel putin jumate de ora pentru a o manca. Odata ajunsa in stomac, vei realiza ca prima portie a fost suficienta pentru a te satura, iar probabilitatea sa vrei sa mai mananci si a doua portie va fi mult mai scazuta.
In cazul in care doresti sa consumi si mancare preparata special de sarbatori, dar vrei sa iti mentii si starea de sanatate, poti opta pentru gustari sanatoase intre mesele cu mancare mai “grea”.
De exempu, poti consuma un fruct intre mese, pentru a primi aportul necesar de vitamine, iar o gustare sanatoasa intre mese te va face sa te simiti ma satul, iar cantitatea de mancare pe care o consumi la pranz sau la cina va fi mai mica.
Alte gustari sanatoase pe care le poti consuma sunt: legume crude, nuci, alune. Doar asigura-te ca, atunci cand faci cumparaturi pentru sarbatori, vei achizitiona si gustari sanatoase.
Foarte multe persoane ajung la camera de urgente in perioada sarbatorilor din cauza consumului excesiv de mancare traditionala. Desi foarte gustoasa, aceasta poate declansa afectiuni digestive cu consecinte grave, sau le poate agrava pe cele deja existente.
De asemenea, daca ai diabet sau probleme cu tensiunea si urmezi un regim alimentar strict, nu ar trebui sa il intrerupi de sarbatori.
Asadar, consumati mancarea de sarbatori in cantitati moderate si nu uitati sa consumati fructe intre mese.
Ce facem dupa o masa de sarbatori copioasa
SusDupa ce am consumat o cantitate consistenta de mancare, este recomandat sa facem in primul rand putina miscare. Bineinteles, nu trebuie sa depunem un efort foarte mare, si este bine sa asteptam jumatate de ora dupa ce am servit masa pentru a face o mica plimbare in aer liber. Nu este necesar sa facem jogging sau sa innotam, este chiar contraindicat.
De asemenea, daca am consumat si alcool pe langa mancare, este necesar sa ne hidratam cat mai bine pentru a preveni aparitia greturilor si chiar a varsaturilor. Este bine sa bem cel putin 1 litru si jumatate de apa pe zi.
O alta cauza a consumului excesiv de alimente este lipsa somnului. Studiile au aratat faptul ca oboseala contribuie la pofta mai mare de mancare. Este, deci, important sa dormim suficient in timpul noptii, si poate chiar si putin in timpul zilei. Reprizele de somn de 20 de minute in timpul zilei dau energie si scad pofta de mancare prin faptul ca in timpul somnului digestia este incetinita.
Concluzii
SusSarbatorile reprezinta perioada cand familia si prietenii se aduna la un loc pentru a celebra momente importante cu o istorie ce dureaza de sute de ani. La astfel de ocazii se obisnuieste a consuma mai mult alcool si mai multa mancare decat de obicei, ceea ce poate duce la probleme de sanatate destul de grave.
Astfel, este important sa consumam totul cu moderatie, tinand cont de orice afectiune pe care am putea sa o agravam, sa bem suficienta apa, sa facem putina miscare dupa masa, si sa ne odihnim corespunzator.
Sarbatorile inseamna reunine, prietenie, si voie buna, iar acesta ar trebui sa fie in centrul atentiei, mai mult decat mancarea sau alcoolul.
Bibliografie
• https://www.uckg.org/15-tips-to-avoid-overeating-this-christmas/
• https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/sleep-the-foundation-for-healthy-habits/art-20270117
• https://www.gardenoflife.com/content/10-tips-avoid-overeating-holiday-season/
• https://www.medicalnewstoday.com/articles/326997.php#3
• https://www.healthline.com/health-news/what-happens-to-your-body-over-the-holidays#1
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici
- Strategii eficiente sa va pastrati silueta in vacanta de primavara
- Cum sa ne pastram intacta sanatatea mintala in acest final de an?
- 8 masuri de ameliorare a starilor de rau dupa excesul alimentar
- Cum sa va mentineti forma fizica si sanatatea in vacanta de primavara
- Copiii si alcoolul
- Concentratia de alcool din sange: mit si adevar
- Strategii de prevenire a consumului de drogurilor si alcool la adolescenti
- Abuzul de barbiturice