Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Degeraturile

Actualizat la data de: 01 Februarie 2012

Generalitati

Sus
Degeraturile

Degeraturile sunt leziuni ale tesuturilor provocate de frig, in urma situatiilor de expunere la temperaturi scazute. Hipotermia este caracterizata de scaderea anormala a temperaturii corpului.

Nasul, obrajii, urechile, degetele de la maini si picioare sunt afectate cel mai frecvent. Toti oamenii sunt sensibili, chiar si persoanele care traiesc in zone cu clima rece.

Persoanele care prezinta cel mai mare risc privind degeraturile si hipotermia sunt:
- cele care isi petrec majoritatea timpului in aer liber (vanatori, persoane fara adapost, paznici, etc.);
- cele care consuma alcool;
- cele cu varsta inaintata, fara mijloace adecvate de confort (incalzire, hrana, adapost, etc.);
- cele care sunt epuizate, deshidratate;
- bolnavii mintal.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Semne si simptome
  3. Cauze
  4. Examene si teste
  5. Tratament
  6. Cum pot fi prevenite degeraturile?
  7. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Simptomul se refera la ce simte pacientul si poate descrie, in timp ce un semn este intalnit si la alte persoane si poate fi observat de medic. De exemplu, somnolenta poate fi un simptom, in timp ce pupilele dilatate pot fi un semn.

Degeraturile afecteaza doar suprafata pielii. Initial este perceputa senzatia de durere si mancarime. Pe piele apar pete albe si/sau galbene si aceasta poate amorti. Inghetul la suprafata pielii nu consta in lezarea permanenta a pielii, deoarece numai suprafata superioara a pielii este afectata. Zonele implicate pot fi deosebit de sensibile pentru o perioada de timp.

In urma degeraturilor pielea poate fi inghetata si amortita. Cu toate acestea, tesuturile profunde nu sunt afectate. Dupa cateva zile pot aparea pustule inchise la culoare, in zonele care au fost inghetate. In trei patru saptamani acestea se vindeca. Pacientul poate manifesta o sensibilitate in zonele afectate, care poate persista o perioada indelungata de timp.

Degeraturile de gradul trei si patru, sunt mai grave si se caracterizeaza prin faptul ca frigul patrunde mai adanc in piele si astfel, iau nastere degeraturi profunde. Muschii, vasele de sange, nervii si tendoanele, ingheata. Pielea va avea aspect neted si ceros. Pacientul isi poate pierde functia unui membru, afectarea poate fi temporara sau permanenta. Pustule visinii, de culoare inchisa, pana la negru, dar si leziuni ale nervilor pot sa apara. Aceste ultime manifestari, vor fi insotite de amorteala, durerea sau chiar pierderea totala a simturilor.

In cazurile extreme, zonele afectate, ca degetele de la mani sau picioare pot necesita amputarea, daca sunt deja afectate de gangrena. Chiar daca amputarea nu se va face imediat, iar zonele vor fi lasate netratate, in majoritatea cazurilor, degetele de la maini sau picioare vor necesita indepartare chirurgicala.

Cauze

Sus

Organismul lupta sa ramana in viata, in primul rand, si sa functioneze, in al doilea rand.
- In conditi de expunere prelungita la frig, corpul trimite semnale vaselor de sange din membre (inferioare si superioare) pentru a se ingusta. Prin incetinirea fluxului sanguin de la nivelul pielii, corpul este capabil sa trimita o cantitate mai mare de sange la organele interne vitale si sa le ofere acestora necesarul de substante nutritive. Prin acest lucru se va preveni scaderea interna a organismului prin expunerea unei cantitati cat mai mici de sange, la frig;

- Procesul va continua la nivelul extremitatilor care vor deveni din ce in ce mai reci, iar vasele de sange se vor dilata o perioada, iar apoi se vor contracta, din nou. Perioadele de dilatare vor fi urmate de momente de constrictie pentru a pastra cat mai mult timp buna functionare a extremitatilor. Cu toate acestea, atunci cand creierul simte pericolul de hipotermie (cand temperatura corpului scade in mod semnificativ sub 36 grade Celusius), are loc constrictia permanenta a faselor de sange pentru a impiedica circulatia sangelui rece la nivelul organelor interne. Cand se intampla acest lucru, deja intervin degeraturile;

- Degeraturile sunt cauzate prin mijloace diferite: prin distrugerea celulelor in timpul expunerii si deteriorarea acestora in continuare, culminand cu moartea lor ca urmare a lipsei de oxigen. In prima situatie se formeaza cristale de gheata in spatiile dintre celule. Apa din interiorul celulei se va pierde si deshidratarea va contribui la deteriorarea celulei. In al doilea caz, mucoasa lezata a vaselor de sange este principalul vinovat. Cand fluxul sanguin se reintoarce la extremitati in incercarea de a le reincalzi, se constata ca vasele de sange sunt afectate din cauza frigului. Apar gauri in peretii acestora si scurgeri ale continutului, spre exterior. Fluxul este ingreunat si se formeaza cheaguri mici de sange in vasele sanguine ale extremitatilor. Din cauza problemelor de circulatie, anumite procese nu se mai desfasoara normal si are loc inflamarea tesutului care provoaca distrugerea acestuia. Acest prejudiciu este principalul factor care determina leziunile tisulare.

Examene si teste

Sus

Medicul va solicita istoricul medical in scopul de a aduna cat mai multe informatii cu privire la evenimentele care privesc expunerea la frig, dar si referitoare la afectiunile anterioare ale pacientului.
- Se vor masura semnele vitale, inclusiv temperatura, pulsul, tensiunea arteriala si frecventa respiratorie, in scopul de a exclude sau de a trata orice aspect care ar putea pune viata in pericol (cum ar fi hipotermia sau infectiile severe);
- Radiografii ar putea fi fi efectuate, dar probabil ca vor fi amanate in prima faza a degeraturilor;
- Medicul va colecta date si va analiza rezultatele obtinute pentru a pune diagnosticul de degeraturi profunde sau superficiale si pentru a oferi un prognostic corect privind evolutia acestora;
- Un prognostic optimist presupune recuperarea senzatiilor, revenirea la normal a culorii pielii, pustule cu lichid clar, abilitatea pielii de a se deforma sub presiune si revenirea pielii la culoare roz dupa ce a fost dezghetata;
Veziculele care contin lichide de culoare inchisa, suprafetele cutanate de culoare albastra, pielea care nu isi recapata flexibilitatea, indica un prognostic nefavorabil.

Tratament

Sus

Tratamentul se concentreaza pe incalzirea sau dezghetarea tesutului afectat. Este importat sa se evite un nou episod de degeraturi, din cauza riscului de a leza si mai tare pielea. In cazul in care s-au format cristale, pacientul ar trebui sa evite micarile care implica zona afectata, deoarece pot sa apara rani. Pesoana afectata trebuie sa evite frigul si sa se incalzeasca imediat. Toate hainele ude vor fi scoase si inlocuite cu haine uscate. Daca este necesar, va fi acoperit de paturi. Asigurati-va ca extremitatile sunt protejate. Daca este posibil, incalzirea organismului se va face treptat, sub supravegherea unui cadru medical instruit. Aplicarea de apa calda pe zonele traumatizate este ideala. Puneti pe zonele afectate apa calda pana revine la culoarea normala. Nu este ceva neobisnuit inflamatia si culoarea rosie a zonelor inghetate.

Caldura directa, cum ar fi focul,trebuie evitata. Pielea a pierdut, probabil abilitatea de a detecta temperaturi inalte, iar pacientul poate fi in pericol de a se arde fara sa vrea. Nu frecati zonele degerate, acest lucru poate agrava leziunea.
Dupa indepartarea din apa calda, uscati usor si aplicati tratament steril asupra membrelor afectate, pentru a le proteja. In cazul in care exista vezicule sau riscul unei infectii la nivelul pielii, medicul va poate prescrie un antibiotic.

Cum pot fi prevenite degeraturile?

Sus

Degeraturile pot avea loc extrem de rapid la temperaturi foarte scazute. Este foarte important sa se protejeze pielea in mod corespunzator. Nu uitati de vantul rece care poate intensifica efectul degeraturilor si progresia acestora.

Primul pas in prevenirea degeraturilor este sa stiti daca sunteti predispus la instalarea acestora:
- cele mai multe cazuri de degeraturi s-au observat la cei care consuma alcool, cei care sufera de boli psihice si la persoanele care fac abuz de droguri recreative.
- cazurile de degeraturi implica perosanele care sunt expuse la frig fara sa aibe posibilitatea sa schimbe in vreun fel situatia in care se afla.
- fumatorii si persoanele cu afectiuni ale vaselor de sange (cum ar fi cei care sufera de diabet zaharat), manifesta o scadere a fluxului sanguin la nivelul membrelor (aspect considerat un factor de risc).
- lipsa de adapost, oboseala, deshidratarea, imbracamintea nepotrivita si la mare altitudine sunt factorii suplimentari de risc.
- purtati haine adecvate. Expertii considera ca mai multe straturi de haine care sa pastreze aerul cald pe langa corp, sunt varianta ideala.
- asigurati-va ca stratul exterior de imbracaminte este rezistent la apa.
- este importat sa consumati suficiente calorii (care va poate ajuta in lupta cu frigul).
- daca sunteti la mare altitudine, de exemplu, escaladati un munte, luati cu dvs. o rezerva de oxigen.
- luati imediat masuri la primele semne de degeraturi: roseata, furnicaturi, amorteala, intepaturi si durere.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate