Tratamentul cancerului tiroidian
Generalitati
SusCancerul tiroidian este o boala in care celule canceroase (maligne) se gasesc la nivelul glandei tiroide. Tiroida se afla la baza gatului are doi lobi, unul drept si unul stang. Glanda tiroida produce hormoni care ajuta organismul sa functioneze normal.
Exista factori care pot creste riscul aparitiei cancerului tiroidian:
-cancerul tiroidian apare mai frecvent intre 25 si 65 de ani
-persoanele expuse radiatiilor sau au fost iradiate terapeutic in regiunea capului si gatului in copilarie au sanse mai mari sa dezvolte cancer tiroidian. Tumora poate aparea la 5 ani postiradiere sau la 20 de ani mai tarziu
-persoanele care au avut gusa (tiroida marita) sau istoric familial de boli tiroidiene au risc crescut pentru cancerul tiroidian
-cancerul tiroidian apare mai frecvent la femei decat la barbati
-asiaticii au risc mai mare pentru acest tip de cancer.
Trebuie consultat medicul la observarea unei tumefieri sau cresteri in volum in partea anterioara sau orice alta parte a gatului.
Daca sunt prezente simptome medicul va palpa glanda tiroida si va cauta prezenta unor noduli. Acesta va cere efectuarea unor examinari pentru a evalua producerea in exces a hormonilor tiroidieni de la nivelul unui nodul.
Ar putea fi necesara o biopsie, prin introducerea unui ac fin in nodul, prin care se preleveaza tesut. Tesutul extras este examinat microscopic pentru determinarea prezentei celulelor tumorale.
Cuprins articol
Tipuri de cancer tiroidian
Sus-papilar
-folicular
-medular
-anaplastic.
Unele tipuri cresc mai rapid decat altele. Sansele de recuperare (prognosticul) depind de tipul de cancer, daca se afla doar in tiroida sau a diseminat (stadiul), varsta pacientului si starea generala de sanatate. Prognosticul este mai bun la pacientii sub 40 de ani care au tumora localizata.
Genele de la nivelul celulelor poarta informatia genetica a parintilor. La pacientii cu anumite forme de cancer a fost descoperita o gena mutanta. Daca se detecteaza cancer tiroidian medular este posibil ca pacientul sa se fi nascut cu o gena defecta, care a condus la aparitia tumorii. Alti membri ai familie pot fi purtatori ai aceleasi gene. Se efectueaza teste pentru a determina prezenta genei cu mult inaintea aparitiei tumorii. Este important ca pacientul impreuna cu familia sa (rude de sange) sa consulte un specialist in vederea efectuarii testelor care sa arate daca gena anormala este prezenta. Acestea sunt confidentiale. Membrii familiei care prezinta gena dar nu au inca tumora pot reduce sansele aparitiei cancerului tiroidian medular prin tiroidectomia de siguranta.
Stadializare
Sus
O data cancerul tiroidian descoperit se vor efectua alte examinari pentru determinarea diseminarilor. Acestea alcatuiesc stadializarea. Pentru schema terapeutica specialistul utilizeaza aceasta stadializare.
Cancerul tiroidian papilar si folicular
Sunt utilizate urmatoarele stadii:
STADIUL I
-pacientii sub 45 de ani la care cancerul a diseminat in interiorul gatului sau toracelui superior si/sau la ganglionii din vecinatate, dar nu in alte parti ale corpului.
-pacientii de 45 ani sau peste, cu tumora de 2 centimetri sau mai putin si localizata doar la tiroida.
STADIUL II
-pacienti sub 45 de ani, la care tumora a diseminat la nivelul plamanilor sau oaselor si posibil si la ganglionii de vecinatate
-pacienti de 45 de ani sau peste, cu tumora peste 2 dar sub 4 centimetri localizata doar in tiroida.
STADIUL III
Pacienti de 45 de ani sau mai mult, la care tumora este:
-mai mare de 4 centimetri
-de orice dimensiune si a depasit tiroida si/sau este prezenta la ganglionii gatului.
STADIUL IVA
Cancer la pacienti in varsta de 45 de ani sau peste, cu tumora de orice marime dar cu metastaze la nivelul gatului si/sau in ganglionii gatului si toracelui superior.
STADIUL IVB
Cancer la pacienti in varsta de 45 de ani sau peste, cu tumora de orice dimensiune care a diseminat la tesutul din jurul coloanei cervicale si a vaselor de la nivelul gatului si toracele superior.
STADIUL IVC
Cancerul a diseminat la alte parti ale corpului, ca plamanii sau oasele si posibil la ganglionii de vecinatate.
Cancerul tiroidian medular
Sunt utilizate urmatoarele stadii:
STADIUL 0
Tumora nu este prezenta la nivelul tiroidei dar cancerul este detectat de testele sceening. Stadiul 0 se mai numeste si carcinom in situ.
STADIUL I
Tumora de 2 centimetri sau mai putin si doar la nivelul tiroidei.
STADIUL II
Tumora este mai mare de 2 centimetri dar mai mica de 4 centimetri situata doar in tiroida.
STADIUL III
Tumora este
-mai mare de 4 centimetri
-de orice dimensiune si a depasit tiroida posibil si la nivelul ganglionilor gatului.
STADIUL IVA
Tumora de orice dimensiune, care a diseminat la nivelul gatului si sau la ganglionii gatului sau toracelui superior.
STADIUL IVB
Tumora de orice dimensiune diseminata la nivelul tesutului ce inconjoara coloana cervicala sau in jurul vaselor de sange din gat sau toracele superior.
STADIUL IVC
Cancerul a diseminat la alte parti ale corpului, ca plamanii sau oasele si posibil la ganglionii de vecinatate.
Cancerul tiroidian anaplastic
Cancerul tiroidian anaplastic este considerat stadiul IV al cancerului tiroidian. Creste rapid si este de obicei diseminat la nivelul gatului in momentul detectiei. Cancerul tiroidian anaplastic apare de obicei la persoane mai in varsta.
Cancerul tiroidian recurent
Recurenta bolii reprezinta reaparitia dupa ce a fost tratata. Cancerul poate da recurente in tiroida sau alte parti ale corpului.
Tratament medical
SusExista terapii pentru toti pacientii cu tumori tiroidiene. Sunt utilizate patru tipuri terapeutice:
-chirurgical (excizia cancerului)
-radioterapia (utilizeaza doze mari de raze X sau raze cu energie inalta pentru a distruge celulele canceroase)
-terapia hormonala (utilizeaza homoni pentru a stopa cresterea celulelor canceroase)
-chimioterapia (utilizarea medicamentelor).
Tratamentul chirugical este cel mai des folosit pentru cancerul tiroidian. Tumora poate fi indepartata utilizand una din metodele:
-lobectomia indeparteaza doar o parte a tiroidei in care se afla tumora. Pot fi excizati si ganglionii din zona (biopsiati) pentru a detecta prezenta cancerului la nivelul lor
-tiroidectomia subtotala indeparteaza aproape toata tiroida cu exceptia unei mici portiuni
-tiroidectomia totala indeparteaza glanda in intregime
-disectia ganglionilor indeparteaza limfoganglionii gatului care contin tumora.
Radioterapia utilizeaza raze X cu energie inalta pentru a distruge celulele canceroase si a reduce dimensiunea tumorii. Radiatiile pentru cancerul tiroidian pot proveni de la un aparat din afara organismului (radioterapie externa) sau de la un lichid ingerat ce contine iod radioactiv. Deoarece tiroida capteaza iodul, cel radioactiv se depune in orice tesut tiroidian restant in organism si distruge celulele tumorale.
Terapia hormonala este utilizata pentru a impiedica cresterea celulelor tumorale. In terapia cancerului tiroidian, homonii sunt folositi pentru a impiedica organismul sa produca alti hormoni, care ar duce la cresterea tumorala. Hormonii sunt in general administrati sub forma de tablete.
Chimoterapia foloseste medicamente in distrugerea celulelor canceroase. Chimioterapicul poate fi administrat ca o tableta sau poate fi introdus in organism intravenos sau intramuscular. Chimioterapia este denumita tratament sistemic deoarece substanta activa patrunde in sangele circulant si poate distruge celulele canceroase din afara tiroidei.
Terapia diverselor stadii
Terapia cancerului tiroidian depinde de tipul si stadiul acestuia si de varsta si starea generala de sanatate a pacientului.
Se va lua in calcul tratamentul standard pe baza eficientei anterioare sau se poate considera participarea la un trial clinic. Nu toti pacientii se vindeca prin terapia standard si aceasta poate avea mai multe efecte secundare dacat cele dorite. De aceea trialurile clinice sunt destinate gasirii de noi metode terapeutice si se bazeaza pe cele mai noi informatii.
Stadiile I si II in cancerul tiroidian papilar si folicular
Tratamentul poate cuprinde:
-chirurgia de indepartare a glandei (tiroidectomie). Aceasta poate fi urmata de hormonoterapie si administrarea de iod radioactiv
-chirurgia de indepartare a unui singur lob (lobectomia), urmata de hormonoterapie. Se poate administra de asemenea si iod radioactiv postoperator.
Stadiul III al cancerului tiroidian papilar si folicular
Tratamentul poate fi:
-tiroidectomia alaturi de extirparea ganglionilor metastazati
-tiroidectomia totala urmata de radioterapie cu iod radioactiv sau radioterapie externa.
Stadiul IV la cancerului tiroidian papilar si folicular
Tratamentul poate fi:
-iod radioactiv
-radioterapia externa
-chirurgia de extirpare a tumorilor
-hormonoterapia
-un trial clinic pentru o noua terapie, inclusiv chimioterapia.
Cancerul tiroidian medular
Una din terapiile urmatoare sunt folosite:
-tiroidectomia pentru tumorile cu localizare strict tiroidiana. Se pot extirpa si ganglionii gatului
-radioterapia pentru tumorile recurente ca terapie paliativa pentru diminuarea simptomelor si cresterea calitatii vietii
-chimioterapia pentru cancerul metastazat, ca terapie paliativa in ameliorarea simptomelor si cresterea calitatii vietii.
Cancerul tiroidian anaplastic
Se poate alege una din terapiile:
-chirurgia de realizare a unui orificiu in trahee (traheostomie), pentru tumorile care impiedica respiratia
-tiroidectomia totala pentru reducerea simptomatologiei daca tumora e localizata doar la glanda
-radioterapia externa
-chimioterapia
-trialuri clinice de radio si chimioterapie post tiroidectomie.
Cancerul tiroidian recurent
Terapia este aleasa in functie de tipul de cancer, tratamentul anterior si locul recurentei. Se poate alege:
-chirurgia urmata sau nu de radioterapia cu iod. Se poate efectua o interventie secundara pentru extirparea tumorii reziduale
-terapia cu iod radioactiv
-radioterapia externa sau in timpul interventiei chirurgicale pentru reducerea simptomatologiei
-chimioterapia.
Tratament - Generalitati
Sus
Exista terapii pentru toti pacientii cu tumori tiroidiene. Sunt utilizate patru tipuri terapeutice:
-chirurgical (excizia cancerului)
-radioterapia (utilizeaza doze mari de raze X sau raze cu energie inalta pentru a distruge celulele canceroase)
-terapia hormonala (utilizeaza homoni pentru a stopa cresterea celulelor canceroase)
-chimioterapia (utilizarea medicamentelor).
Tratamentul chirugical este cel mai des folosit pentru cancerul tiroidian. Tumora poate fi indepartata utilizand una din metodele:
-lobectomia indeparteaza doar o parte a tiroidei in care se afla tumora; pot fi excizati si ganglionii din zona (biopsiati) pentru a detecta prezenta cancerului la nivelul lor
-tiroidectomia subtotala indeparteaza aproape toata tiroida cu exceptia unei mici portiuni
-tiroidectomia totala indeparteaza glanda in intregime
-disectia ganglionilor indeparteaza limfoganglionii gatului care contin tumora.
Radioterapia utilizeaza raze X cu energie inalta pentru a distruge celulele canceroase si a reduce dimensiunea tumorii. Radiatiile pentru cancerul tiroidian pot proveni de la un aparat din afara organismului (radioterapie externa) sau de la un lichid ingerat ce contine iod radioactiv. Deoarece tiroida capteaza iodul, cel radioactiv se depune in orice tesut tiroidian restant in organism si distruge celulele tumorale.
Terapia hormonala este utilizata pentru a impiedica cresterea celulelor tumorale. In terapia cancerului tiroidian, homonii sunt folositi pentru a impiedica organismul sa produca alti hormoni, care ar duce la cresterea tumorala. Hormonii sunt in general administrati sub forma de tablete.
Chimioterapia foloseste medicamente in distrugerea celulelor canceroase. Chimioterapicul poate fi administrat ca o tableta sau poate fi introdus in organism intravenos sau intramuscular. Chimioterapia este denumita tratament sistemic deoarece substanta activa patrunde in sangele circulant si poate distruge celulele canceroase din afara tiroidei.
Tratamentul in functie de stadiu
SusTerapia cancerului tiroidian depinde de tipul si stadiul acestuia si de varsta si starea generala de sanatate a pacientului. Se va lua in tratamentul standard pe baza eficientei anterioare sau se poate considera participarea la un trial clinic. Nu toti pacientii se vindeca prin terapia standard si aceasta poate avea mai multe efecte secundare dacat cele dorite. De aceea trialurile clinice sunt destinate gasirii de noi metode terapeutice si se bazeaza pe cele mai noi informatii.
Stadiile I si II in cancerul tiroidian papilar si folicular
Tratamentul poate cuprinde:
-chirurgia de indepartare a glandei (tiroidectomie); aceasta poate fi urmata de hormonoterapie si administrarea de iod radioactiv
-chirurgia de indepartare a unui singur lob (lobectomia), urmata de hormonoterapie; se poate administra de asemenea si iod radioactiv postoperator.
Stadiul III al cancerului tiroidian papilar si folicular
Tratamentul poate fi:
-tiroidectomia alaturi de extirparea ganglionilor metastazati
-tiroidectomia totala urmata de radioterapie cu iod radioactiv sau radioterapie externa.
Stadiul IV la cancerului tiroidian papilar si folicular
Tratamentul poate fi:
-iod radioactiv
-radioterapia externa
-chirurgia de extirpare a tumorilor
-hormonoterapia
-un trial clinic pentru o noua terapie, inclusiv chimioterapia.
Cancerul tiroidian medular
Una din terapiile urmatoare sunt folosite:
-tiroidectomia pentru tumorile cu localizare strict tiroidiana; se pot extirpa si ganglionii gatului
-radioterapia pentru tumorile recurente ca terapie paliativa pentru diminuarea simptomelor si cresterea calitatii vietii
-chimioterapia pentru cancerul metastazat, ca terapie paliativa in ameliorarea simptomelor si cresterea calitatii vietii.
Cancerul tiroidian anaplastic
Se poate alege una din terapiile:
-chirurgia de realizare a unui orificiu in (traheostomie), pentru tumorile care impiedica respiratia
-tiroidectomia totala pentru reducerea simptomatologiei daca tumora e localizata doar la glanda
-radioterapia externa
-chimioterapia
-trialuri clinice de radio si post tiroidectomie.
Cancerul tiroidian recurent
Terapia este aleasa in functie de tipul de cancer, tratamentul anterior si locul recurentei. Se poate alege:
-chirurgia urmata sau nu de radioterapia cu iod; se poate efectua o interventie secundara pentru extirparea tumorii reziduale
-terapia cu iod radioactiv
-radioterapia externa sau in timpul interventiei chirurgicale pentru reducerea simptomatologiei
-chimioterapia.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Renata Dediu -
Articole recomandate
- Tratamentul tumorilor tiroidiene
- RMN Spectroscopie Cerebrala
- Cancer
- Ce trebuie sa stiti despre cancer
- Analize utile in diagnosticarea cancerului si metode de preventie
- Sindromul Li-Fraumeni si riscul de cancer
- Cancerul si varsta - corelatii, cauze, preventie
- Tumorile endocrine - tipologie, diagnostic si tratament
- Tratamentul intoxicatiei cu cianuri