Tratamentul cancerului tiroidian ghidat de o mutatie genetica
Stire medicala
Cercetatorii de la Universitatea California din San Francisco, au descoperit o mutatie genetica specifica ce poate fi folosita in prevestirea nivelului de agresiune al cancerului tiroidian si poate ajuta la dezvoltarea unui tratament optim. Mutatia, denumita de specialisti BRAF V600E, este o alternativa genetica a oncogenului BRAF, o gena modificata despre care se crede ca poate cauza cancer.
Studiile efectuate anterior au demonstrat ca aceasta mutatie apare frecvent in cazul cancerului tiroidian papilar (cea mai comuna forma de cancer tiroidian). Acest studiu este mult mai amplu: inglobeaza rezultatele obtinute anterior si reuseste sa clasifice cancerul tiroidian in functie de subtipul structurii celulare. Prin aceste rezultate, cercetatorii reusesc sa demonstreze asocierea dintre aceasta mutatie si reaparitia cancerului dupa perioada de tratament.
Marea majoritate a bolnavilor de cancer tiroidian papilar prezinta forme usoare ale bolii, dar totusi le este administrat un tratament agresiv din cauza ratei foarte mari de recidiva a bolii.
Studiul s-a bazat pe examinarea unor mostre de tumori colectate de la un lot de 314 pacienti bolnavi de cancer tiroidian (din care 245 cu cancer tiroidian papilar, 73 cu cancer tiroidian folicular si 29 cu forma papilara a cancerului tiroidian papilar).
Cercetatorii americani au urmarit sa determine prezenta BRAF V600E si legatura cu anumiti factori precum marimea tumorii, a stadiului de dezvoltarea si a evolutiei finale a pacientului. Cercetatorii au descoperit mutatia intr-un procent de 51% la pacientii cu cancer tiroidian papilar, 1% la pacientii cu cancer tiroidian folicular si un procent de 24.1% la pacientii cu o forma foliculara a cancerului tiroidian papilar.
La pacientii bolnavi de cancer tiroidian papilar si la cei cu o variatie a acestui tip de cancer, mutatia genetica a putut fi asociata cu varsta inaintata, tumori de dimensiuni mari si rata de recidivare. Pacientii au prezentat, de asemenea, un risc mai mare de aparitie a cancerului in nodozitatea limfatica din cauza mestastazei (transferul celulelor canceroase de la un organ la altul).
Articole recomandate
- Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon
- Teranostica, o solutie inovatoare in tratamentul cancerului
- Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare
- Cum apare si cum se extinde cancerul
- Testul genetic BRCA - cand si de ce se recomanda
- Tratamentul tumorilor tiroidiene
- Cancerul glandei mamare la barbat
- Top 8 forme de cancer la barbati
- Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat