Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara
Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie
Ce este tiroidectomia
SusTiroidectomia reprezinta indepartarea chirurgicala a glandei tiroide.
Tiroida este o glanda endocrina in forma literei H, formata din doi lobi uniti de un istm, situata in partea anterioara a gatului, pe trahee, care secreta doi hormoni, tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), cu rol extrem de important in organism.
Cuprins articol
Importanta tiroidei
SusPrintre rolurile tiroidei se numara:
- dezvoltarea fizica si psihica a copilului
- reglarea temperatura corpului
- reglarea metabolismul energetic
- functionarea optima a inimii, muschilor, a sistemului digestiv si cognitiv
Indicatii terapeutice
SusMedicul endocrinolog va indica indepartarea chirurgicala a glandei tiroide in urmatoarele cazuri:
Cancerul tiroidian: reprezinta cea mai frecventa indicatie pentru tiroidectomie. In acest caz, glanda tiroida va fi extirpata in totalitate, iar daca ramane rest de tesut tiroidian, medicul va indica terapia cu iod radioactiv pentru a distruge celulele canceroase in totalitate. Cancerul tiroidian este confirmat cu ajutorul punctiei biopsie de la nivelul formatiunii suspecte, iar in cazul cancerului medular exista analiza de sange numita calcitonina, care ajuta in diagnostic.
Gusa nodulara. Nodulii tiroidieni sunt extrem de raspanditi in populatia din intreaga lume, majoritatea fiind benigni, si doar 5% sunt maligni, cancerosi.
Nodulii tiroidieni sunt detectati cu ajutorul ecografiei si scintigrafiei tiroidiene. Sunt cazuri in care nodulii ajung la dimensiuni crescute, moment in care vor aparea fenomene de compresiune din cauza comprimarii traheei, precum: senzatie de lipsa de aer, de sufocare, dificultati la inghitirea alimentelor, senzatie de nod in gat. In acest caz va fi indicata tiroidectomia, chiar daca nodulii sunt benigni.
Pentru ca orice nodul poate ascunde un cancer, in cazul nodulilor de dimensiuni crescute, cu margini neregulate, cu calcificari, se va indica efectuarea punctiei biopsie de aspiratie cu ac fin (FNAB), rezultatul fiind clasificat in sistemul Bethesda.
In cazul nodulilor tiroidieni suspecti cu punctie FNAB care ii clasifica citologic ca Bethesda IV, V, VI, se recomanda tiroidectomia.
Adenomul toxic tiroidian (boala Plummer): reprezinta o formatiune nodulara care secreta hormoni tiroidieni in exces, restul tesutului fiind inhibat functional. Diagnosticul se stabileste cu ajutorul scintigrafiei tiroidieni, iar daca nodulul este de dimensiuni crescute, medicul va recomanda tiroidectomia.
Chisturile tiroidine: reprezinta formotiuni benigne, pline cu lichid, dar care daca sunt foarte mari pot provaca simptome de compresiuni si necesita tiroidectomie.
Hipertiroidismul: in acest caz, glanda tiroida produce hormoni in exces, cu efecte la nivelul intregului organism. Tratamentul initial va fi cel medicamentos, urmat de cel cu iod radioactiv, iar cand cele doua sunt contraindicate (reactii adverse, necomplianta la tratament, lipsa de raspuns la tratament), se va recurge la interventia chirurgicala, dar numai dupa obtinerea eutirodiei (TSH, FT4, Ft3 in limite normale).
Traumatismele severe la nivelul gatului: uneori in cazul unor accidente, apar leziuni severe ale tiroidei, precum hemoragia sau ruptura care necesita interventie chirurgicala de urgenta.
In ce consta tiroidectomia
SusDupa confirmarea necesitatii indepartarii glandei tiroide, pacientul va fi indreptat catre departamentul de chirurgie pentru efectuarea procedurii.
Inaintea interventiei, pacientul nu va manca si nu va bea nimic timp de 8 ore. In pregatirea pentru aceasta procedura, se va efectua un examen medical complet, cu istoricul medical, medicamente utilizate.
Exista mai multe tipuri de tiroidectomie:
Procedura clasica, conventionala se efectueaza sub anastezie generala, chirurgul va efectua o incizie orizontala de 5-6 cm la nivelul gatului si va indeparta tiroida, iar in cazul cancerului tiroidian, pot fi indepartati si ganglionii limfatici aferenti. Intreaga procedura dureaza 1-2 ore in functie de anatomia fiecarui pacient.
Tiroidectomia endoscopica: cu ajutorul endoscopului, se vor face incizii mai mici la nivelul gatului, si cu ajutorul unei camere video mici se va inainta si se va observa tiroida care va fi indepartata.
Tiroidectomia transorala: este o tehnica noua, care nu ii va lasa cicatrici pacientului, deoarece incizia se va face in interiorul cavitatii bucale, si prin intermediul instrumentelor endoscopice va fi scoasa tiroida.
Avand in vedere anatomia delicata a gatului, cu numeroase artere, vene, nervi, structurile adiacente tiroidei, precum corzile vocale si glandele paratiroide, si a spatiului mic de lucru, tiroidectomia este o procedura care necesita un chirurg experimentat pentru a putea fi efectuata in siguranta.
De asemenea, exista posibilitatea indepartarii numai unui lob tiroidian (lobectomie), a unei parti dintr-un lob, sau a intregii glande tiroide. In prezent, ghidurile recomanda indepartarea in totalitate a tiroidei.
Riscuri si complicatii
Sus-hemoragie: in cazurile severe, poate bloca caile aeriene si pune viata in pericol
-hipoparatirodism: uneori in timpul tiroidectomiei, chirurgul poate leza glandele paratiroide, care sunt situate in spatele tiroidei. Aceste glande paratiroide regleaza nivelul calciului din organism, iar prin lezarea lor, pacientul se va confrunta cu niveluri serice scazute ale calciului manifestate prin: tremurat, crampe musculare, slabiciune musculara
-lezarea corzilor vocale prin lezarea nervului laringeu superior in timpul interventiei chirurgicale, ceea ce va duce la voce ragusita
-lezarea esofagului
-lezarea traheei
-infectii post interventie chirurgicala
-disfagie
-sindromul Hurner: este un sindrom neurologic rar, apare cand este intrerupt un traiect nervos simpatic, si se manifesta prin: mioza unilaterala (pupila mica la un ochi), blefaroptoza partiala (“caderea” unei pleoape), anhidroza hemifaciala (disparitia transpiratiei pe jumatate de fata)
Viata dupa tiroidectomie
SusDupa interventia chirurgicala de inlaturare a tiroidei, pacientul se va recupera complet in aproximativ 2 saptamani si va trebui sa urmeze tratament substitutiv hormonal cu doze progresiv crescatoare pana se ajunge la un nivel optim de hormoni tiroidieni.
Acest tratament va trebui urmat intreaga viata pentru a asigura necesarul optim de hormoni tiroidieni.
Periodic, la 3-6 luni, pacientul va trebui sa se prezinte la medicul endocrinolog pentru efectuarea analizelor de verificare a functiei tiroidiene si a ecografiei tiroidiene pentru a depista din timp o eventuala recidiva a cancerului.
Cicatricea ramasa poate fi indepartata prin metode dermato-cosmetice cu ajutorul laserului.
Cand sa te prezinti la medic
SusIn cazul in care pacientul observa marirea in dimensiuni a gatului, senzatie de sufocare, lipsa de aer, senzatie de apasare, de strangere de gat, este momentul pentru a se prezenta la medicul endocrinolog pentru a identifica cauza, si individualizat se va stabili daca este necesara tiroidectomia.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/thyroidectomy/about/pac-20385195
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563279/
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/7016-thyroidectomy
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Camelia Procopiuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Ileana Sucaliuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Horia Ioan Ursu - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Cristina Spiroiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Ion Radu Rotarus -
Articole recomandate
- Hipertiroidismul
- Hipotiroidismul
- Diferentele dintre hipotiroidism si hipertiroidism
- Legatura dintre deficitul de iod si gusa endemica
- Patologia chirurgicala a tiroidei
- Importanta clinica a tiroglobulinei
- Esti obosit/a? Ai probleme cu greutatea? Bolile tiroidiene ar putea fi de vina!
- Grefa osoasa - cand este necesara?
- Cand este necesar consultul ginecologic?