Sfaturi pentru gestionarea tiroiditei post-partum
Ce este tiroidita post-partum
SusTiroidita post-partum este o afectiune relativ rara, ce afecteaza femeile care au nascut recent. Cercetatorii estimeaza ca aporximativ 5% dintre aceste femei experimenteaza tiroidita in primul an dupa ce au nascut.
Cuprins articol
Cum functioneaza tiroida
SusTiroida este o glanda endocrina cu forma de fluture, fiind formata din 2 lobi despartiti de un istm. Este localizata in portiunea anterioara a gatului. Glanda tiroida sintetizeaza hormoni tiroidieni, cu rol in metabolsimul bazal al organismului si astfel rol in utilizarea energiei, mentinerea temperaturii corporeale, buna functionare a organelor interne precum inima, muschii si creierul. Hormonii tiroidieni principali sunt T3 si T4.
Atunci cand este afectata tiroida, in cadrul tiroiditei post-partum, inflamatia glandei poate produce o hiperfunctie (functie exagerata) sau o hipofunctie (functie diminuata).
Astfel pacienta va experimenta fie niveluri crescute de hormoni tiroidieni (hipertiroidism) fie niveluri scazute ale acestora (hipotiroidism). Ambele situatii dau simptome si semne specifice care determina vizita la medic, fiind deranjante pentru pacienta. In formele de tiroidita post-partum in care predomina hipotiroidismul, intotdeauna exista o perioada de hipertiroidism initial, inainte de scaderea nivelului de hormoni tiroidieni.
Factori de risc
SusExista cateva categorii de paciente ce au risc crescut de a dezvolta tiroidita post-partum. Femeile cu diabet zaharat de tip 1, cele cu istoric personal de patologii tiroidiene sau de istoric familial de boli tiroidiene, sunt la risc. Prezenta anticorpilor specifici tiroidieni duce de asemenea la cresterea riscului unei paciente de a face tiroidita post-partum.
Cauze
SusTiroidita post-partum este cauzata de atacul celulelor proprii, de catre auto-anticorpi tiroidieni. Anticorpii antitiroidieni sunt de natura endogena, produsi de catre organism, si produc inflamatia tesutului tiroidian. Motivul pentru care acesti anticorpi ataca tesutul glandei tiroide nu este cunoscut. Totusi, se crede ca acestia apar in special la pacientele care au patologie tiroidiana autoimuna, asimptomatica si nediagnosticata.
Semne si simptome
SusIn prima faza a tiroiditei post-partum se instaleaza hipertiroidismul, faza in care majoritatea pacientelor nu observa simptomele sau le pun pe baza altor probleme (ex: stresul post-sarcina). Aceasta faza se intampla de regula in primele 6 luni dupa nastere, iar unele paciente raman intr-o stare hipertiroidiana si mai tarziu.
Simptomele la care ar trebui sa fie atente proaspetele mame, includ:
• Pierderea semnificativa in greutate
• Anxietatea
• Intoleranta la caldura
• Palpitatii si tahicardie (ritm cardiac accelerat)
• Caderea excesiva a parului
In faza urmatoare, la care ajung o mare parte dintre paciente, apar simptome specifice hipotiroidismului.
Hipotiroidismul se instaleaza dupa 4 pana la 8 luni post-partum si poate dura pana la un an. Un procent mic de paciente raman in hipotiroidism pentru tot restul vietii.
Semnele si simptomele sugestive hipotiroidismului includ:
• Castig in greutate
• Fatigabilitate
• Depresie
• Piele uscata
• Constipatie
• Dureri musculare
• Intoleranta la frig
Daca observati oricare dintre aceste simptome, apelati la ajutor medical cat mai curand.
Riscuri si complicatii
SusDaca nivelurile de hormoni tiroidieni devin foarte crescute si nu sunt controlate, ar putea aparea o complicatie serioasa, amenintatoare de viata, numita furtuna tiroidiana.
Furtuna tiroidiana este rara si include simptome precum:
• Tahicardie importanta
• Stare majora de iritabilitate
• Confuzie semnificativa
• Diaree
• Varsaturi
• Icter (culoare galbena a sclerelor si tegumentului)
• Febra ridicata
• Pierderea starii de constienta
Furtuna tiroidiana poate duce la colaps si soc si este o urgenta medicala. Apelati la ajutor medical de urgenta daca experimentati oricare dintre simptomele mentionate.
Metode de diagnostic
SusPentru a stabili diagnosticul de tiroidita post-partum, medicul ginecolog va va recomanda un consult endocrinologic. Medicul specialist endocrinolog va discuta cu dumneavoastra despre simptomele prezente, istoricul medical personal si istoricul familial.
Acesta va face apoi cateva teste paraclinice: ecografie tiroidiana si analize de sange. La ecografia tiroidiana se poate vizualiza un grad de inflamatie si modificarea dimensiunii tiroidei. Analizele de sange vor identifica niveluri crescute sau scazute de hormoni tiroidieni. Cu ajutorul acestor parametrii se va stabili diagnosticul si gradul de severitate al disfucntiei tiroidiene.
Optiuni de tratament
SusTratamentul tiroiditei post-partum variaza in functie de severitatea afectiunii, astfel:
• Pacientele asimptomatice sau cu simptome minore vor fi monitorizate, dar de regula nu li se vor prescrie medicamente, cel putin nu initial
• Pacientele cu simptome moderate si severe vor beneficia de tratament medicamentos, administrat in functie de faza in care se afla (hipo sau hipertiroidism)
• Pacientele cu hipertiroidism vor fi tratate in special cu beta-blocante pentru a li se ameliora simptomele
• Pacientele cu hipotiroidism vor fi tratate prin terapie hormonala de substitutie
De cele mai multe ori, tiroidita postpartum nu dureaza mai mult de un an si se vindeca spontan, de la sine, in lipsa tratamentului exterior. Totusi, atunci cand nivelul de hormoni tiroidieni este semnificativ modificat, fie prea mic, fie prea mare, medicii vor prescrie tratament medicamentos pentru a ameliora simptomele si tabloul clinic. Astfel pacientele vor avea o calitate buna a vietii pana cand tiroidita se rezolva.
In stadiul de hiperfunctie, cand hormonii tiroidieni in exces produc simptome de metabolism bazal accelerat, medicamentele din clasa beta-blocantelor sau corticosteroizii vor reduce inflamatia si simptomele.
In stadiul de hipofunctie semnificativa, medicul endocrinolog va recomanda administrarea unui preparat farmacologic ce contine hormoni tiroidieni. Astfel aceste paciente vor avea hormoni tiroidieni exogeni care vor regla nivelul hormonal sanguin.
Suplimentele cu seleniu sau consumul de alimente bogate in seleniu pot de asemenea ajuta la reducerea inflamatiei tiroidiene.
Pentru a va asigura ca nivelul hormonal este intre limite normale, analizele frecvente de sange vor fi necesare post-partum.
Consulturile regulate la medicul endocrinolog vor imbunatati prognosticul si vor grabi vindecarea.
In majoritatea cazurilor, tiroidita post-partum se vindeca in primele 12-18 luni de la diagnostic, cu recuperare completa. Daca simptomele persista si dupa aceasta perioada, este posibil ca starea de hipo sau hipertiroidism sa devina cronica si sa aveti nevoie de tratament indelungat, poate chiar pentru tot restul vietii.
Prognostic
SusPentru majoritatea pacientelor, tiroidita post-partum este o afectiune temporara. Este insa important sa mergeti la controlul endocrinologic si dupa vindecarea tiroiditei, intrucat pot persista nivelurile crescute sau scazute de hormoni tiroidieni. Aproximativ 20% dintre paciente vor avea nevoie de medicatie si dupa perioada post-partum, din cauza persistentei disfunctiei tiroidiene.
Concluzie
SusTiroidita post-partum este o patologie temporara, indusa de formarea de anticorpi antitiroidieni imediat dupa nastere.
Disfunctia tiroidiana poate fi in stadiul de hipotiroidism sau de hipertiroidism, majoritatea pacientelor trecand prin ambele faze.
Tratamentul este personalizat in functie de severitatea simptomelor, iar majoritatea cazurilor isi recupereaza complet functia tiroidiana la un an dupa nastere.
Bibliografie
https://www.webmd.com/baby/what-is-postpartum-thyroiditis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15294-postpartum-thyroiditis
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Magda Bajenaru -
- Dr. Camelia Procopiuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Horia Ioan Ursu - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Dumitriu Niculina - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Ion Radu Rotarus -
Articole recomandate
- Glanda tiroida si preconceptia
- Glanda tiroida - simptome
- Tiroidita Hashimoto
- 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida
- Tot ce trebuie sa stii despre tiroida autoimuna
- 9 semne ca tiroida nu functioneaza cum trebuie
- Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise
- Bolile de tiroida: cauze, prevenire si tratament
- Legatura dintre glanda tiroida si durerea de gat. Sigur nu stiai aceste lucruri!