Descopera cele mai des intalnite afectiuni ale glandei tiroide din timpul sarcinii! interviu cu Dr. Minodora Andreea Cotea
Dr. Minodora Andreea Cotea
Medic specialist endocrinolog
Clinica: Clinica Medicum
Ce rol au hormonii in timpul sarcinii?
SusSarcina reprezinta o perioada in care se produc numeroase modificari hormonale care contribuie la dezvoltarea normala a fatului. Glanda tiroida a persoanei gravide se adapteaza noii situatii, crescand usor in dimensiuni si secretand cantitati mai mari de hormoni tiroidieni.
Aceste modificari se datoreaza excesului de estrogeni din timpul sarcinii si secretiei de catre placenta a hormonului HCG (Human Chorionic Gonadotrophin), detectat de testele de sarcina.
Cuprins articol
Ce rol au hormonii in timpul sarcinii?
SusDr. Minodora Andreea Cotea, Medic specialist endocrinolog:
In timpul sarcinii, hormonii tiroidieni contribuie la dezvoltarea normala a sistemului nervos al fatului. In primele 10-12 saptamani de sarcina, fatul este dependent in totalitate de hormonii tiroidieni proveniti de la parinte. Tiroida fatului se formeaza si incepe sa produca hormoni tiroidieni la sfarsitul primului trimestru de sarcina.
De ce poate aparea deficienta de iod in timpul sarcinii?
SusDr. Minodora Andreea Cotea, Medic specialist endocrinolog:
Pentru ca pe timpul sarcinii sa existe o cantitate adecvata de hormoni tiroidieni, este necesar ca persoana insarcinata sa aiba o functie tiroidiana normala si un aport adecvat de iod. Sarcina este o perioada in care necesarul de iod al organismului creste. Iodul este esential pentru sinteza hormonilor tiroidieni (atat in tiroida parintelui, cat si in cea a fatului).
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un aport de iod de 200 mcg/zi in timpul sarcinii.
Ce este un screening tiroidian?
SusDr. Minodora Andreea Cotea, Medic specialist endocrinolog:
Este bine de stiut, atat inainte de confirmarea sarcinii, cat si in timpul acesteia, daca exista sau nu o patologie tiroidiana la adult. Momentan, screeningul (depistarea) disfunctiilor tiroidiene nu este obligatoriu pentru toata lumea in Romania. Cu toate acestea, la numeroase congrese internationale se discuta despre rolul acestuia in prevenirea complicatiilor de sanatate ce pot aparea ulterior.
Ce categorii de pacienti sunt cu risc ridicat?
SusDr. Minodora Andreea Cotea, Medic specialist endocrinolog:
Persoanele aflate in categoria de risc pentru a dezvolta o afectiune tiroidiana pe parcursul sarcinii sunt cele:
•cu istoric familial de boli tiroidiene
•care prezinta simptome sau semne clinice de afectare tiroidiana
•la care se depisteaza gusa
•cu anticorpi antitiroidieni (ATPO si/sau ATGL) pozitivi sau alte boli autoimune (diabet zaharat tip I, boala celiaca, vitiligo)
•cu istoric de avort spontan sau nastere prematura, cu infertilitate
•care au fost expuse anterior radiatiilor in zona capului si gatului (de exemplu, ca tratament pentru cancer)
Daca va regasiti intr-una dintre aceste situatii, recomand consultarea unui medic endocrinolog in momentul aparitiei sarcinii sau chiar inainte de confirmarea acesteia, daca sarcina este una programata (prin proceduri de fiv, de exemplu).
Cat de comune sunt patologiile tiroidiene si de cate tipuri?
SusDr. Minodora Andreea Cotea, Medic specialist endocrinolog:
Patologia tiroidiana este foarte raspandita in populatia generala, mai ales in randul persoanelor de sex feminin. De multe ori simptomele lipsesc total, iar persoana in cauza nu stie ca are o afectiune tiroidiana. Hipo sau hipertiroidia determina tulburari de ciclu menstrual si infertilitate. Pe parcursul sarcinii, aceste afectiuni pot avea efecte negative atat asupra fatului cat si asupra gravidei.
Hipotiroidia este frecventa in sarcina. Determina hipertensiune gestationala, nastere prematura, copii cu greutate mica, malformati congenitale, retard mental, hemoragii postpartum, anemie, avort.
Hipertiroidia este mai rara in sarcina. Produce preeclamsie, insuficienta cardiaca, dezlipire de placenta, infectii si hemoragii postpartum, avenime si chiar avort spontan.
Nodulii tiroidieni nu influenteaza fertilitatea pe termen lung sau dezvoltarea intrauterina a fatului, insa, pe parcursul celor 9 luni, pot creste ca numar sau dimensiuni.
Tiroidita cronica autoimuna are o evolutie variabila in sarcina. Persoanele cu tiroidita autoimuna dar cu functie tiroidiana normala pot dezvolta hipotiroidie pe parcursul sarcinii. Tiroida lor nu se poate adapta la necesarul crescut de hormoni tiroidieni. In plus, unii dintre anticorpii antitiroidieni existenti la parinte pot traversa placenta in timpul perioadei de gestatie, astfel fiind afectate formarea si functionarea tiroidei copilului.
Pacientii care sufera de afectiuni tiroidiene trebuie monitorizati de un medic endocrinolog pe toata durata sarcinii, deoarece necesarul de hormoni tiroidieni variaza de la un trimestru la altul.
CONCLUZIE
SusPersonal, consider ca este bine ca orice adult sa se asigure ca glanda tiroida functioneaza normal, inainte de a isi dori sa aiba un copil. De asemenea, consider ca functia tiroidiana trebuie verificata la orice persoana investigata pentru infertilitate.
Evaluarea pentru o posibila afectiune a tiroidei presupune doar doua analize rapide de sange (TSH si ATPO) si o ecografie tiroidiana. Acest screening facil poate preveni posibile complicatii grave, care vor necesita investigatii si proceduri medicale mult mai costisitoare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Magda Bajenaru -
- Dr. Camelia Procopiuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Ileana Sucaliuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Dumitriu Niculina - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Cristina Spiroiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Importanta clinica a tiroglobulinei
- Rozaceea: patogenie, caracteristici clinice si diagnostic
- Distonia musculara - generalitati, forme clinice
- Polimialgia reumatica, definitie, clinica, diagnostic, tratament
- Mononucleoza infectioasa – tablou clinic, diagnostic si tratament
- Scarlatina – etiologie, tablou clinic si tratament
- Fiziologia si patologia cresterii si dezvoltarii copiilor, cu Dr. Ivona Fron ...
- Hipotiroidismul: cand este momentul sa consultati medicul endocrinolog
- Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bol ...
Citeste pe aceeasi tema
- Care este varsta optima pentru a avea un copil?
- Diferenta dintre depresia situationala si depresia clinica
- Clinica stomatologica Velvet Dental foloseste tratamentul inovator Advanced-Platelet Rich Fibrin (PRF)
- Pneumonia pneumococica - manifestari clinice, evolutie, complicatii, tratament
- Hidranencefalia: aspecte clinice si prognostic