Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise
Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin, care are o importanta majora pentru buna functionare a corpului uman.
In momentul in care aceasta glanda functioneaza deficitar, apar afectiuni precum hipertiroidia si hipotiroidia.
Dieta te poate ajuta, ca sa iti mentii tiroida sanatoasa. Totodata, exista unele mancaruri pe care nu trebuie sa le consumi in exces, daca ai probleme cu functonarea acestei glande.
Sarea, utila
Iodul este elementul principal care ajuta glanda tiroida sa sintetizeze hormonii T3 si T4. Multe persoane insa sufera de o deficienta de iod, de aceea este important sa foloseasca sarea iodata la gatit. Un aport de 5 g de sare pe zi aduce 100 μg de iod.
Pestele, in special somonul, tonul si heringul, precum si fructele de mare sunt alimente care contin iod, pe care le poti consuma de 2-3 ori pe saptamana.
Legumele cu fruze verzi, indicate
Spanacul, salata verde, leurda sunt o sursa importanta de magneziu, un mineral care are un rol important in functionarea tiroidei. Oboseala, crampele musculare, cat si bataile neregulate ale inimii pot fi manifestari care indica un deficit de magneziu.
Nucile, de ajutor
Nucile, nucile braziliene, migdalele, cat si semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de fier, un mineral care ajuta la functionarea glandei tiroide.
Nu numai ca aceste alimente sunt o sursa buna de fier, dar sunt si o sursa buna de seleniu, un alt mineral important pentru glanda tiroida. Este suficient sa mananci cateva astfel de fructe oleaginoase sau seminte de dovleac in fiecare zi.
Varza kale, aliment de evitat
In cazul in care ai probleme cu functionarea tiroidei, pe lista alimentelor pe care ar trebui sa le eviti se afla varza kale. Aceasta contine tiocianati, substante care pot impiedica absorbtia de iod, astfel incat glanda tiroida sa nu mai produca suficienti hormoni.
Varza kale trebuie evitata in special de catre persoanele care au fost diagnosticate cu hipotiroidism. Alte alimente care contin tiocianati sunt broccoli si conopida. Acestea trebuie evitate, mai ales in stare cruda.
Soia, pe lista alimentelor daunatoare
In cazuri rare, unele substante care se gasesc in laptele de soia pot influenta productia de hormoni tiroidieni, insa acest lucru se intampla daca ai o cantitate insuficienta de iod in organism.
Mancarurile care contin fermentatatie pot duce la aparitia hipotiroidismului, afectiune care apare atunci cand glanda tiroida nu secreta suficienti hormoni.
Insa daca o persoana nu are deficiente de iod, consumul de soia nu influenteaza negativ productia de hormoni tiroidieni.
Alimentele bogate in zahar, de evitat
Pe lispa alimentelor care trebuie sa fie consumate cu prudenta se numara si cele cu un continut bogat de zahar, pentru ca poate fi influentata productia de hormoni tiroidieni. De asemenea, aspartamul, un indulcitor artificial, ar trebui sa fie consumat cu prudenta.
Atentie la gluten
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara, orz. Glutenul poate afecta intestinul subtire al persoanelor care sufera de boala celiaca, adica au intoleranta la aceasta substanta.
Astfel, aceste persoane au un grad ridicat de risc in ceea ce priveste aparitia bolii Hashimoto, cat si a bolii Graves. In cazul in care o persoana sufera de boala celiaca este importanta o dieta fara gluten.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Magda Bajenaru -
- Dr. Camelia Procopiuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Horia Ioan Ursu - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Cristina Spiroiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Ion Radu Rotarus -
Articole recomandate
- Tiroidita Hashimoto
- 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida
- 8 alimente care cresc nivelul de energie din organism
- Tot ce trebuie sa stii despre tiroida autoimuna
- 9 semne ca tiroida nu functioneaza cum trebuie
- Bolile de tiroida: cauze, prevenire si tratament
- Alimente si medicamente care nu trebuie amestecate
- Tiroidita Hashimoto - semne care indica ca ai probleme cu tiroida
- 6 semne care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida