Conf. dr. Diana Paun: Cand necesita gusa endemica tratament chirurgical
Conf. dr. Diana Paun
Medic Primar endocrinolog
Gusa endemica apare atunci cand glanda tiroida incearca sa compenseze deficitul de iod si productia redusa si/sau esuata de hormoni tiroidieni asociata. O persoana cu tiroida extrem de marita se poate confrunta cu raguseala, probleme de inghitire si respiratie. Lamuriri despre tratamentul gusii endemice ne ofera conf. dr. Diana Paun, medic primar endocrinolog, consilier de Stat in cadrul Departamentului Sanatate Publica.
In Romania, in zonele subcarpatice si anumite parti din Moldova si Transilvania, unde exista deficit de iod in sol, cazurile sunt mai frecvente decat in alte zone ale tarii. Statisticile arata ca 5% din populatia Romaniei sufera de gusa endemica.
SfatulMedicului.ro: Care sunt cauzele de aparitie a gusii endemice?
Conf. dr. Diana Paun: Deficitul geoclimatic de iod reprezinta factorul determinant in aparitia gusii endemice, cu toate ca se discuta si despre contributia unor factori endogeni - genetici si a unor factori alimentari (goitrine).
Cand necesarul de iod dintr-o populatie nu este atins apar, treptat, perturbari ale functiei tiroidiene, iar cand deficitul este sever, apar gusa endemica, cretinismul, retardul mental, rate scazute de fertilitate, mortalitate perinatala si infantila crescuta, toate aceste complicatii fiind grupate sub termenul general de patologie prin deficit de iod (IDD-iodine deficiency disorders). Aparitia gusei reprezinta raspunsul glandei tiroide la deficitul de iod intens si sever.
Deficitul de iod reprezinta o cauza necesara, dar nu si suficienta in aparitia gusii, dar importanta sa ca element etiologic principal a fost confirmata de succesul programelor de profilaxie iodata instituita intr-un numar mare de tari.
Diferentele de prevalenta ale gusii intre populatii pot fi explicate prin diferentele geologice, caracteristicile solului, oligoelementele prezente in apa, poluarea si contaminarea cu diferite bacterii. Astfel, apele de baut poluate cu nitriti si nitrati, sarurile de calciu, magneziu, contaminarea bacteriana si cu compusi organici sulfurati precum alte microelemente cum sunt zincul, manganul si cuprul pot fi la randul lor factori cu rol etiologic important in aparitia gusii.
Malnutritia generalizata (deprivarea protein-calorica) pare a fi un factor aditiv de crestere a prevalentei gusii endemice.
Factorul etiologic central al gusii endemice ramane insa deficienta cronica de iod din apa si alimentatie.
SfatulMedicului.ro: Care sunt simptomele gusii endemice?
Conf. dr. Diana Paun: Gusa – hipertrofia tiroidiana - imbraca cele mai variate aspecte atat ca volum (mica, medie, mare, voluminoasa sau giganta), consistenta (moale, elastica, retinenta, dura) sau uniformitate (difuza, nodulara).
De la o anumita dimensiune gusa poate produce tulburari de compresiune pe structurile anatomice de vecinatate: vase, nervi, trahee, esofag.
Gusile cervicale mari, foarte mari si gigante dar mai ales cele mediastinale, prin compresiuni asupra venelor jugulare si arterelor carotide si mai rar subclaviculare pot determina: turgescenta jugularelor sau carotidelor, circulatie colaterala, cianoza fetei, edem in pelerina, tulburari cerebrale.
Compresiunile traheale determina jena respiratorie sau dispnee intensa pana la apnee - in gusile voluminoase mediastinale.
Compresiunile esofagiane provoaca jena in deglutitie si manifestari in functie de nivelul stenozarii. Compresiunile nervoase genereaza o simptomatologie specific nervului afectat: recurent (voce voalata, bitonala, afonie), vag (tulburari respiratorii sau cardiace), lantul simpatic cervical (sindromul Claude - Bernard - Horner).
Indiferent de aspectul morfologic al gusii, functia poate fi normala sau modificata: hipo- sau hipertiroidie.
SfatulMedicului.ro: Cum se trateaza gusa endemica si cum poate fi prevenita?
Conf. dr. Diana Paun: Obiectivele tratamentului sunt: substituirea deficitului de iod, normalizarea nivelului sanguin de hormoni tiroidieni si inlaturarea fenomenelor compresive induse de gusa.
Profilaxia gusii endemice prin suplimentarea iodului in dieta zilnica a fost universal acceptata de la inceputul secolului 20 si reprezinta modalitatea majora prin care se incearca eradicarea gusii endemice. Resursele majore care asigura corectia deficitului iodat sunt: sarea iodata, tableta iodata, uleiul iodat si iodarea apei, alegerea acestor mijloace realizandu-se in functie de o serie de factori medicali si socio-economici.
Tratament: Deoarece hipertrofia tiroidei este rezultatul excesului de TSH, este necesara administrarea de hormoni tiroidieni, care inhiba specific TSH -ul.
In gusile mici sau mai mari cu formatiuni nodulare sau in cazul celor care produc fenomene de compresiune, tratamentul este exclusiv chirurgical. Se practica, dupa caz, tiroidectomia subtotala sau lobara.
Tratamentul gusilor hipertiroidizate se face in doi timpi:
- timpul I - se trateaza hipertiroidismul
- timpul II – dupa echilibrarea clinica a bolnavului si dupa ce acesta a fost scos de sub efectul antitiroidienelor de sinteza, se practica tiroidectomia subtotala.
SfatulMedicului.ro: Care este consumul zilnic recomandat de iod?
Conf. dr. Diana Paun: Necesarul zilnic de iod din dieta recomandat de OMS este de:
150 mg iod/zi pentru adolescenti si adulti
250 mg iod/zi pentru femeile insarcinate
250 mg iod/zi pentru femeile care alapteaza
120 mg iod/zi pentru copiii intre 6 si 12 ani
90 mg iod/zi pentru copii pana la 5 ani.
SfatulMedicului.ro: Ce sunt goitrogenii si in ce alimente se gasesc?
Conf. dr. Diana Paun: Goitrogenii sunt substante gusogene adica substante care interfera cu diferitele etape ale sintezei sau eliberarii hormonilor tiroidieni, inducand hipotiroidism, iar prin cresterea reactiva a secretiei de TSH, favorizeaza aparitia gusii.
Substantele naturale cu efect gusogen sunt glucozidele cianogene (tioglicozidele) continute in plante din familiile crucifere (varza, gulia, conopida), composite (salata, andive) si umbelifere (telina, pastarnac), care sunt metabolizate in organism, in tiocianati si izocianati.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Ileana Sucaliuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Horia Ioan Ursu - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Dumitriu Niculina - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Cristina Spiroiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Ion Radu Rotarus -
Articole recomandate
- Despre tiroida si afectiunile ei
- Glanda tiroida si preconceptia
- Tot ce trebuie sa stii despre tiroida autoimuna
- Bolile de tiroida: cauze, prevenire si tratament
- Sarea iodata - benefica pentru sanatate?
- Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bol ...
- Alimentatia in hipotiroidism
- Patologia chirurgicala a tiroidei
- Afectiunile tiroidei - Hipertiroidismul