Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Varsta inaintata nu mai este o bariera pentru tratamentul chirurgical in cancerul de prostata

Publicat la data de: 14 Decembrie 2006

Cercetatorii de la Mayo Clinic Cancer Center au ajuns la concluzia ca prostatectomia radicala poate fi o optiune viabila pentru pacientii octogenari selectati. Aceasta teorie contravine practicii curente ce contraindica in general interventia chirurgicala pentru pacientii peste 80 de ani, contraindicatie bazata exclusiv pe varsta inaintata.
"Cresterea sperantei de viata si aparitia unor tipuri de anestezie mai sigure plus tehnici chirurgicale mai putin invazive au facut posibila terapia chirurgicala pentru varstnicii la care in mod traditional aceasta era contraindicata," a declarat Dr. Michael Lieber, urolog la Clinica Mayo si coordonatorul echipei de cercetatori care a realizat acest studiu. "Noi nu am crezut ca varsta poate fi un factor decisiv in practicare prostatectomiei radicale si am reusit sa dovedim faptul ca la anumiti pacienti aceasta interventie este o optiune terapeutica sigura."
Un studiu publicat in JAMA (Journal of the American Medical Association) in anul 2000 a indicat faptul ca urologii recomanda in general prostatectomia radicala pacientilor cu speranta de viata mai mare de 10 ani si nu recomanda aceasta terapie chirurgicala pacientilor cu varsta mai mare de 70-75 de ani. Un alt studiu publicat in 2005 in The New England Journal of Medicine, a aratat ca prostatectomia radicala reduce semnificativ mortalitatea totala, progresia locala a cancerului si metastazele la distanta si este asociata mai putin cu tratament hormonal si radioterapia paliativa.
In studiul Mayo, echipa Dr. Lieber a revazut datele de la 19 pacienti cu varsta mai mare de 80 de ani la care s-a practicat prostatectomia radicala la Clinica Mayo intre anii 1986 si 2003. Ei au descoperit ca motivele practicarii prostatectomiei radicale erau diferite, de obicei pacientii erau cei care solicitau terapia chirurgicala. La momentul interventiei varsta medie a pacientilor a fost 81 de ani (cu limita intre 80 si 84 de ani) si nivelul mediu al PSA (Antigenul Prostatic Specific) a fost de 10,2 ng/ml (valori normale 0 – 4 ng/ml).
Cercetatorii au declarat ca dintre cei 19 pacienti, 14 au avut o evolutie buna postoperatorie, nu s-a inregistrat nici un deces in primul an de la operatia pentru cancer prostatic si supravietuirea la 10 ani a fost similara cu cea din grupul de varsta 60 – 79 de ani care a beneficiat de prostatectomie radicala. Doar 3 dintre cei 19 pacienti au decedat din diverse cauze in mai putin de 10 ani de la interventia chirurgicala.
Dr. Lieber a declarat ca "decizia de a efectua sau nu aceasta interventie ar trebui luata separat pentru fiecare caz in parte, dar noi suntem de parere ca prostatectomia radicala poate fi o optiune pentru octogenarii activi, cu stare de sanatate buna si care au cancer de prostata localizat, rezultatele fiind satisfacatoare."


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate