Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Prostata marita sau adenomul de prostata

Actualizat la data de: 28 Martie 2018

Generalitati

Sus
Prostata marita sau adenomul de prostata

Adenomul de prostata sau hiperplazia benigna de prostata (HBP) numita in termeni populari "prostata", este o afectiune benigna. Datele statistice arata ca intre 30 si 40% dintre barbatii cu varste de peste 55 de ani sunt afectati de aceasta maladie.

Este important ca orice barbat care are varsta de 55 de ani sa-si faca un set de analize, in special tuseul rectal si dozarea PSA - antigen prostatic specific -, investigatii care se realizeaza anual.

Trebuie specificat ca o valoare mare a antigenului prostatic specific (PSA) nu inseamna intotdeauna prezenta cancerului de prostata, insa este bine ca anual medicul specialist urolog sau medicul de familie sa vada rezultatele acestei analize.

Dimensiunea normala a prostatei este asemanatoare unei nuci. Aceasta incepe sa creasca in volum dupa varsta de 55 de ani, iar pe masura ce prostata creste, are loc comprimarea uretrei si blocarea fluxului urinar, ducand la ingreunarea eliminarii urinei.

Altfel spus, atunci cand un barbat cu hiperplazie benigna de prostata urineaza, vezica nu se goleste complet, iar riscul de aparitie a calculilor urinari si a infectiilor de tract urinar este in crestere.

Sunt cazuri in care pacientul este asimptompatic, iar daca nu sunt prezente anumite inflamatii sau alte dereglari nu va fi necesar un tratament specific.

Insa daca pacientul urineaza des, inclusiv noaptea, in cantitati mici si are dificultati in gestionarea jetului urinar, medicul urolog poate sa prescrie tratamente, in functie de stadiul afectiunii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomele adenomului de prostata
  3. Tratamentul adenomului de prostata
  4. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele adenomului de prostata

Sus

Astfel, barbatii cu prostata marita prezinta unul dintre urmatoarele simptome:
- Nevoia stringenta de a urina
- Senzatia de golire incompleta a vezicii urinare
- Flux urinar slab, intrerupt
- Afectarea somnului pe timpul noptii din cauza urinarilor dese
- Durere sau ursturime simtite in momentul urinarii

Tratamentul adenomului de prostata

Sus

In urma cu 20 de ani, prima optiune de tratament pentru pacientii care aveau adenom de prostata era interventia chirugicala. Astazi, de cele mai multe ori, tratamentul se face cu alfa-blocante si inhibitoare.

Medicamentos. Tratamentul medicamentos pentru adenomul de prostata nu este unul care vindeca boala, scopul acestuia fiind de a ameliora simptomele si de a stopa progresia bolii. Astfel, alfa-blocantele pot micsora din intenstatea simptomelor.

De asemenea, este posibil ca medicul sa prescrie un tratament cu inhibitoare, o alta clasa de medicamente care au rolul de a reduce volumul prostatic si simptomele care insotesc afectiunea.

Este bine de stiut ca efectele secundare ale acestui tratament sunt minime. In plus, pe langa medicamente, medicul specialist poate recomanda si un regim alimentar care sa vizeze cresterea consumului de fibre si fructe pentru evitarea constipatiei, dar si evitarea consumului de alcool, bautari acidulate si cofeina.

Chirurgical. Tratamentul chirurgical este indicat atunci cand sunt prezente unele complicatii precum: retentia completa si repetata de urina, hematuria importanta – prezenta sangelui in urina in cantitati mari, reziduu vezical important.


Medici specialisti Urologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate