Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Modificarile prostatei dupa varsta de 40 de ani

Actualizat la data de: 24 Februarie 2014

Generalitati

Sus
Modificarile prostatei dupa varsta de 40 de ani

Modificarile prostatei sunt firesti dupa varsta de 40 de ani, cand multi barbati incep sa sesizeze simptome date de problemele specifice acestei glande, precum urinarea frecventa, hematuria (sangele in urina), disconfortul in timpul mictiunii, ejacularea dureroasa sau durerile de spate, solduri, pelvis sau rect.

Identificarea schimbarilor tipice imbatranirii prostatei in timp util poate preveni o serie intreaga de complicatii, printre care se numara si cancerul de prostata.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Rolul prostatei si transformarile sale in timp
  3. Afectiuni comune ale prostatei
  4. Cancerul de prostata
  5. Controlul prostatei marite
  6. Citeste pe aceeasi tema

Rolul prostatei si transformarile sale in timp

Sus

Prostata este o glanda de dimensiunea unei nuci, face parte din sistemul reproducator masculin, este situata in partea de jos a vezicii urinare si produce fluidul menit sa protejeze spermatozoizii in procesul de fecundare a ovulului.

Cresterea in dimensiune a prostatei este un proces firesc al inaintarii in varsta, iar cand glanda se mareste excesiv, poate cauza probleme de sanatate.

Incepand cu varsta de 25 de ani, prostata adulta se poate mari intr-un ritm lent. Acest fenomen poarta denumirea de hiperplazie benigna de prostata si nu ridica probleme grave de sanatate. Abia dupa varsta de 40 de ani, barbatii incep sa resimta consecintele extinderii prostatei, care conduc deseori la necesitatea constanta de a urina (mai ales pe timpul noptii) si la imposibilitatea de a elimina urina in conditii normale.

Tulburarile urinare produse de prostata marita se explica prin faptul ca aceasta glanda inconjoara uretra (canalul care transporta urina), iar cand creste in dimensiuni, apasa pe uretra si face mictiunea dificila.

Afectiuni comune ale prostatei

Sus

Predispozitia la afectiunile comune ale prostatei creste direct proportional cu varsta. Cele mai frecvente probleme de sanatate cauzate de modificarile prostatei sunt

- Hiperplazia benigna de prostata. Indica cresterea in dimensiune a prostatei si este o afectiune des intalnita la barbatii in varsta. Desi nu este boala de natura canceroasa, simptomele suparatoare se refera la dificultatea de a urina si la necesitatea accentuata de eliminare a urinei, mai ales pe timp de noapte. Medicul specialist poate recomanda, in functie de severitatea disconfortului, tratament medicamentos specific sau chiar o interventie chirurgicala.

- Prostatita acuta bacteriana. Este produsa de o infectie bacteriana si se manifesta prin febra, frisoane sau dureri locale. Urinarea este deseori dureroasa si poate sa apara hematuria. In acest caz, este nevoie de efectuarea unui control medical de urgenta si urmarea unui tratament antibiotic.

- Prostatita bacteriana cronica. Se refera la infectii recurente ale prostatei, dificil de tratat. Tratamentul de lunga durata cu antibiotice poate fi eficient in combaterea acestei probleme.

- Prostatita cronica. Numita si sindromul durerii pelvine cronice, afectiunea este diagnosticata frecvent in randul barbatilor de varsta mijlocie si cauzeaza dureri lombare, pelvine si genitale. Pacientii prezinta si ejaculare dureroasa si urinare frecventa, cu eliminare insuficienta de urina. Tratamentul in prostatita cronica este o combinatie intre administrarea de medicamente, schimbari in modul de viata si, uneori, interventie chirurgicala.

Marirea prostatei cauzeaza, totodata, probleme de natura sexuala, pe fondul tulburarilor tractului urinar. Legatura dintre cele doua nu este pe deplin inteleasa de catre specialisti, insa statisticile medicale arata ca barbatii cu afectiuni urinare cauzate de inflamatiile prostatei acuza un libidou scazut, dificultati de mentinere a erectiei si satisfactie scazuta in intimitate. De asemenea, depresia si odihna de proasta calitate (din pricina necesitatii de a urina in timpul noptii) sunt alti factori care influenteaza randamentul sexual al barbatilor cu tulburari ale prostatei.

Medicii spun ca urmarea unui tratament pentru combaterea simptomelor urinare rezolva totodata si problemele de natura sexuala.

Cancerul de prostata

Sus

Cancerul de prostata este al doilea tip de cancer cu cea mai mare incidenta in randul barbatilor. Diagnosticarea sa timpurie inseamna si o eficacitate crescuta a tratamentului oncologic, de aceea medicii recomanda barbatilor de peste 40 de ani sa discute cu medicul specialist despre factorii de risc la care sunt predispusi.

Daca istoricul familial sau alti factori indica un risc crescut de dezvoltare a cancerului de prostata, medicul specialist va decide efectuarea unui examen digito-rectal (sau tuseu rectal) pentru verificarea dimensiunii prostatei si a consistentei sale, a unui test de sange care sa masoare valoarea proteinei secretate de celulele epiteliului prostatic (PSA) sau a unei ultrasonografii transrectale.

De asemenea, specialistul poate recurge si la examenul anatomopatologic pentru analizarea unor mostre de tesut prelevate prin rezectie endoscopica sau biopsie, atunci cand se cauta confirmarea diagnosticului de cancer de prostata.

Tratamentul variaza in functie de masura in care s-a extins cancerul, de varsta pacientului si de starea sa generala de sanatate.

Controlul prostatei marite

Sus

Prostata marita ramane deseori asimptomatica, insa atunci cand produce disconfort, manifestarile clinice pot fi tinute sub control cu ajutorul unor masuri specifice.

- Schimbari in modul de viata. Medicii recomanda reducerea sau evitarea consumului de alcool si cafea, pentru prevenirea urinarii frecvente pe timpul noptii. Poate fi util ca, inainte de culcare, sa fie exclus consumul de lichide. De asemenea, anumite medicamente pot avea ca efect secundar agravarea simptomelor urinare, astfel ca este necesar ca ele sa fie inlocuite la recomandarea medicului specialist.

- Tratamentul medicamentos. Piata farmaceutica ofera o gama generoasa de medicamente menite sa tina sub control cresterea benigna a prostatei si sa relaxeze muschii pelvieni, pentru usurarea mictiunii.

- Tratamentul chirurgical. In cazul pacientilor care nu obtin rezultate multumitoare prin tratamentul medicamentos se poate recurge la chirurgie. Cel mai des folosita interventie chirurgicala in cazul prostatei marite este rezectia transuretrala a prostatei, ce presupune indepartarea tesutului prostatic care apasa pe uretra. Viata sexuala poate fi afectata in perioada recuperarii, ca apoi sa revina la normalitate in majoritatea cazurilor.
Taguri

prostata, probleme prostata, afectiuni prostata, hiperplazia benigna de prostata, prostatita, prostata marita, cancer prostata


Medici specialisti Urologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate