Impotenta si recuperarea dupa o interventie chirurgicala a prostatei
Generalitati
SusCancerul de prostata afecteaza aproximativ 1 din 7 barbati.
Prostata este o glanda al sistemului reproducator masculin care produce lichidul din care este produsa sperma. Aceasta se afla sub vezica urinara a barbatului si inconjoara partea superioara a uretrei.
Cancerul prostatic reprezinta o tumora care creste intr-un mod lent si nu cauzeaza simptome pana cand nu ajunge la un stadiu avansat. Din fericire, este usor tratabil, mai ales daca este diagnosticat precoce. Diagnosticarea precoce ramane principala metoda care ajuta la scaderea mortalitatii pentru acest tip de cancer.
Tratamentul poate salva vieti, dar poate provoca si reactii adverse severe.
Printre optiunile de tratament in cazului stadiului precoce al cancerului de prostata se intalnesc:
- interventia chirurgicala;
- radioterapia;
- supravegherea atenta si activa de catre medic.
Reactiile adverse pot include factori care afecteaza stilul de viata al persoanelor care sufera de cancer la prostata. De exemplu, unul dintre cele mai frecvente efecte secundare este impotenta, cunoscuta si sub denumirea de disfunctie erectila. Un alt efect secundar este si incontinenta urinara.
Cuprins articol
Ce este disfunctia erectila?
SusErectia are loc atunci cand creierul transmite semnale de excitare sexuala la nervii penisului. Apoi, nervii semnaleaza vasele de sange din penis sa se extinda. Fluxul sanguin creste in penis si il face mai ferm si mai umflat. Astfel, penisul devine erect.
Disfunctia erectila este o afectiune care apare atunci cand un barbat nu poate realiza o erectie sau mentine o erectie suficient de lunga pentru a avea relatii sexuale sau pentru a obtine un orgasm.
Nu are legatura cu lipsa interesului sexual sau cu dificultatile ocazionale de a atinge sau mentine o erectie, care afecteaza majoritatea barbatilor in anumite momente ale vietii.
Disfunctia erectila poate fi cauzata, in principal, de factorii psihologici, precum emotiile sau problemele cu sistemul nervos dar si de factorii fizici legati de vasele de sange, nervi si hormoni.
Interventia chirurgicala pentru cancerul de prostata si disfunctia erectila
SusCancerul de prostata tinde sa fie un cancer cu crestere lenta. Interventia chirurgicala poate fi o optiune buna daca medicul dumneavoastra considera ca locatia cancerului este in glanda prostatica. De asemenea, decizia unei interventii chirurgicale este dependenta de varsta, sanatatea generala si de alti factori.
Prostatectomia radicala este cea mai des intalnita interventie chirurgicala si implica indepartarea chirurgicala a glandei prostatice. Glanda prostatica este o glanda in forma de gogoasa care inconjoara uretra chiar sub vezica.
Uretra transporta urina si lichidul seminal din corp prin penis. Prin aceasta procedura se elimina prostata, tesutul din jur si veziculele seminale
Cu toate acestea, exista unele riscuri asociate cu interventia chirurgicala. Doua fascicule mici de nervi de pe ambele parti ale prostatei sunt vulnerabile la leziuni in timpul operatiei. Acest lucru depinde de dimensiunea si localizarea cancerului.
Procedura chirurgicala poate necesita indepartarea unor nervi daca exista riscul ca acest cancer sa fi invadat unul sau ambele seturi de nervi. Daca ambele seturi de nervi sunt indepartate, este posibil sa nu mai puteti mentine o erectie fara ajutorul dispozitivelor medicale.
Recuperarea
SusDupa finalizarea operatiei, puteti suferi de disfunctie erectila timp de cateva saptamani, un an sau mai mult. Acest lucru este cauzat de faptul ca interventia chirurgicala poate rani anumiti nervi, muschi si vase de sange implicate in obtinerea unei erectii.
Exista si alti factori care afecteaza disfunctia erectila in timpul recuperarii si, de aceea, este dificil de zis care este durata recuperarii. Daca se produc leziuni ale tesutului nervos in timpul unei prostatectomii radicale, acestea pot provoca o recuperare mai lunga. Daca ati suferit de disfunctie erectila inainte de interventia chirurgicala, aceasta nu va fi rezolvata dupa procedura chirurgicala.
Imbunatatirea tehnicilor de chirurgie a prostatei a dus la rezultate mult mai bune pentru multi dintre barbati. Persoanele cu functie erectila mai buna inainte de interventia chirurgicala pot avea un rezultat mai bun. S-a constatat ca aproximativ jumatate dintre barbatii care sufera aceasta procedura chirurgicala isi vor recapata functia pre-chirurgicala in primul an dupa operatie.
In plus, alti factori care pot afecta sanatatea sexuala pot fi:
• varsta mai inaintata;
• boala cardiovasculara;
• diabetul;
• fumatul;
• obezitatea;
• consumul excesiv de alcool;
• stilul de viata sedentar.
Un stil de viata sanatos poate duce la o mai buna recuperare a functiei erectile si a bunastarii generale.
Tratamentul disfunctiei erectile
SusMedicamentele sau dispozitivele medicale pot ajuta la recuperarea disfunctiei erectile dupa o interventie chirurgicala.
Medicamentele populare pentru tratarea disfunctiei erectile pot fi foarte eficiente. Aproximativ 75% dintre barbatii care sufera de acest tip de afectiune pot realiza cu succes erectii cu ajutorul acestor medicamente.
Daca suferiti de o afectiune cardiaca, medicul poate recomanda sa nu utilizati medicamentele impotriva disfunctiei erectile din caza riscului de complicatii severe.
Barbatii care nu pot sau nu doresc sa ia medicamente pentru tratarea disfunctiei erectile pot lua in considerare un dispozitiv medical, cunoscut si sub denumirea de pompa pentru penis.
Acest dispozitiv este format dintr-un cilindru prin care se introduce penisul, cu un motor electric pentru a crea aspiratia si produce un mediu de vid in jurul penisului. El determina cresterea sangelui, ajutand provocarea unei erectii.
Dispozitivul este eficient pentru majoritatea utilizatorilor, fiind bine tolerat de catre acestia.
Intelegerea optiunilor de tratament pentru disfunctia erectila inainte de o interventie chirurgicala poate ajuta la reducerea anxietatii pre-chirurgicale. O consultatie la medicul dumneavoastra va poate linisti.
De asemenea, ati putea dori sa discutati si cu alti barbati care sufera de cancer de prostata.
Discutati cu medicul dumneavoastra
Indepartarea chirurgicala a prostatei poate fi o salvare a vietii. Discutati cu medicul dumneavoastra cu referire la toate optiunile de tratament daca ati fost diagnosticat cu cancer de prostata.
De asemenea, luati in considerare obtinerea unei alte opinii care poate fie sa confirme recomandarea medicului dumneavoastra, fie sa va ofere alte informatii si alte solutii. Cu siguranta, medicul va intelege interesul dumneavoastra de a aduna mai multe fapte si perspective.
Indepartarea celulelor canceroase este cel mai important lucru pentru mentinerea sanatatii organismului. Cu toate acestea, trebuie sa va consultati cu medicul despre revenirea la activitatea sexuala dupa finalizarea tratamentului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Mihail Alexandrescu -
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Bogdan Braticevici - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Cristian Calin - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
Articole recomandate
- Rolul dietei in prevenirea cancerului de prostata
- Modificarile prostatei dupa varsta de 40 de ani
- Cancerul rectal, oglinda unei alimentatii incorecte
- Simptomele precoce ale cancerului de prostata
- Cancerul de prostata - cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor
- Brahiterapia utilizata pentru a trata diverse tipuri de cancer
- Priapismul (Disfunctie erectila)
- Disfunctia erectila - raspunsuri la intrebari frecvente
- Disfunctia erectila