Alimente recomandate pentru o prostata marita
Generalitati
SusProstata este o glanda mica, in forma de nuca, situata in spatele vezicii urinare la barbati. In timpul activitatii sexuale, prostata ajuta la producerea materialului seminal, producand fluide bogate in substante nutritive, ce au rolul de a transporta si hrani spermatozoizii in timpul ejacularii.
Cu avansarea in varsta a barbatilor, prostata poate sa creasca in dimensiuni, afectiune cunoscuta sub numele de hiperplazie benigna de prostata.
Cuprins articol
Simptomatologie
SusSimptomele cele mai frecvente ale hiperplaziei benigne de prostata includ:
• Cresterea frecventei urinarilor mai mult de 8 ori pe zi;
• Nevoie urgenta de a merge la toaleta, fara a putea intarzia urinarea;
• Necesitate frecventa de a urina noaptea, afectand in acest mod somnul;
• Incepere greoaie a actului mictiunii;
• Flux urinar slab sau intermitent;
• Imposibilitate de a goli complet vezica;
• Incontinenta urinara;
• Durere in timpul urinarii;
• Durere in timpul sau dupa ejaculare.
Simptomatologia prezentata apare din cauza prostatei marite ce blocheaza uretra, adica tubul care leaga vezica de exteriorul corpului. Acest blocaj poate face dificila sau chiar imposibila trecerea urinei.
Dieta si prostata marita
SusProstata este o glanda controlata de hormoni sexuali puternici, cum ar fi testosteronul. In prostata, testosteronul este transformat intr-un alt hormon numit dihidrotestosteron. Nivelurile crescute ale dihidrotestosteronului determina cresterea celulelor din prostata.
Anumite alimente si bauturi sunt cunoscute pentru impactul lor asupra testosteronului, dar si al altor hormoni ce afecteaza prostata. Cercetatorii au constatat ca o dieta care consta in principal in carne sau produse lactate poate creste riscul de marire a prostatei, dar si de a dezvolta cancer.
Acest lucru este valabil mai ales daca o persoana nu include suficiente legume in regimul sau alimentar.
Alimente permise
SusSe considera ca o dieta bogata in fructe, legume si grasimi sanatoase are un efect benefic si protector asupra prostatei. Alimentele specifice cunoscute pentru aceste avantaje sunt reprezentate de:
Somon – acest peste este bogat in grasimi sanatoase care contin acizi grasi Omega-3. Acestia ajuta la prevenirea si reducerea inflamatiei din intregul organism. Alte tipuri de pesti de apa rece, cum ar fi sardinele sau pastravul sunt, de asemenea, bogate in aceste tipuri de grasimi;
Tomate – rosiile sunt bogate in licopen, un antioxidant care poate ajuta celulele prostatei. Sosul de rosii si rosiile gatite, inclusiv supa, ajuta la eliberarea licopenului si la transformarea mai rapida a acestuia in organism;
Fructe de padure – capsunile, afinele, zmeura si murele sunt surse excelente de antioxidanti, acestia ajutand la eliminarea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt produsi secundari ai reactiilor ce apar in organism si pot provoca diferite daune si boli cu trecerea timpului;
Broccoli – atat broccoli, cat si alte legume crucifere, inclusiv conopida si varza de Bruxelles contin o substanta chimica numita sulforafan. Aceasta substanta are ca tinta celulele canceroase si ajuta la distructia acestora, protejand starea de sanatate a prostatei;
Fructele cu coaja lemnoasa – aceste fructe sunt bogate in zinc, ajutand la echilibrarea valorilor de testosteron. Pe langa fructele cu coaja lemnoasa, crustaceele si legumele sunt, de asemenea, bogate in zinc;
Citrice – portocalele si lamaile reprezinta doar cateva dintre citricele bogate in vitamina C. Aceasta vitamina are un rol extrem de important in protectia prostatei;
Ceapa si usturoiul – un studiu de specialitate a relatat ca barbatii cu hiperplazie benigna de prostata au tendinta de a manca mai putina ceapa si usturoi decat barbatii fara aceasta afectiune.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste rezultate. Ceapa si usturoiul sunt alimente extrem de sanatoase si sunt recomandate in multe diete.
Alimente interzise
SusO dieta sanatoasa pentru o prostata marita inseamna mai mult decat mancatul unor alimente sanatoase. O dieta sanatoasa se refera si la evitarea tipurilor de alimente care nu sunt bune pentru prostata. Din categoria alimentelor care trebuie evitate fac parte:
Carnea rosie – cercetarile sugereaza ca introducerea in alimentatie a carnii rosii poate afecta starea de sanatate a prostatei, crescand de trei ori riscul de aparitie a hiperplaziei benigne de prostata;
Lactatele – ca si in cazul carnii rosii, consumul regulat de lactate a fost asociat cu un risc crescut de aparitie a hiperplaziei benigne de prostata. Reducerea cantitatilor ingerate de unt, branza si lapte pot ajuta la reducerea simptomatologiei produse de hiperplazia benigna de prostata;
Cofeina – cofeina poate actiona ca diuretic, acest lucru fiind caracterizat prin cresterea frecventei urinare. Eliminarea din dieta a cafelei, a ceaiului, a bauturilor carbogazoase si a ciocolatei poate imbunatati simptomele urinare produse de hiperplazia benigna de prostata;
Alcoolul – alcoolul poate stimula, ca si cofeina, productia de urina. Se recomanda ca barbatii cu prostata marita sa renunte la consumul de alcool daca doresc ca simptomatologia lor sa se imbunatateasca;
Sodiul – un aport ridicat de sare poate amplifica simptomele din sfera urinara ale hiperplaziei benigne de prostata. In urma unei diete cu continut scazut de sodiu, aceste simptome pot fi evitate.
Evitarea adaugarii de sare in alimentatie si evitarea alimentelor procesate reprezinta doua metode prin care un aportul de sare poate fi controlat de catre barbati.
Gestionarea unei prostate marite
SusSchimbarile dietetice pot fi destul de eficiente in gestionarea unora dintre simptomele hiperplaziei benigne de prostata, iar impreuna cu schimbarile complete ale stilului de viata pot avea efecte maxime.
Pe langa adoptarea unei diete sanatoase, strategiile care pot usura simptomele hiperplaziei benigne de prostata sunt reprezentate de:
• Gestionarea stresului;
• Renuntarea la fumat;
• Evitarea consumului de fluide seara pentru a reduce urinarile din timpul noptii;
• Golirea completa a vezicii urinare;
• Efectuarea exercitiilor pentru musculatura pelvina;
• Evitarea medicamentelor care pot agrava tabloul clinic, cum ar fi antihistaminicele, diureticele si decongestionantele;
• Efectuarea exercitiilor pentru antrenarea vezicii urinare;
• Limitarea aportului de lichide la doi litri pe zi.
Daca aceste modificari ale stilului de viata nu sunt eficiente, medicatia sau interventiile chirurgicale reprezinta metode ce pot fi recomandate de medic.
Concluzii
SusTratamentul pentru o prostata marita poate varia de la efectuarea unor schimbari simple in stilul de viata si alimentatie pana la medicamente si interventii chirurgicale.
Reducerea consumului de carne rosie si consumarea multor fructe si legume reprezinta cateva metode prin care simptomele pot fi gestionate mult mai usor.
Comunicarea cu medicul despre simptomatologia resimtita nu trebuie amanata, deoarece diagnosticul pus devreme poate avea un impact extrem de important asupra prognosticului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Florentin Bengus - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Bogdan Braticevici - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Cristian Calin - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
Articole recomandate
- Acizii grasi omega 3
- Incontinenta urinara la barbati
- Insuficienta renala acuta
- Hemoroizii - factori de risc
- Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi
- Hiperplazia benigna de prostata
- Hiperplazia benigna a prostatei: cauze, simptome, tratament
- Adenomul de prostata, afectiunea benigna a prostatei
- Adenomul de prostata
Citeste pe aceeasi tema
- Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei)
- Cancerul de prostata
- Suplimente alimentare cu proprietati anticancerigene
- 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor
- Solutii pentru cele mai rusinoase probleme ale barbatilor