Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

A fost descoperit un nou test pentru identificarea metastazelor in cancerul de prostata

Publicat la data de: 19 Decembrie 2006

Noua investigatie folosita pentru depistarea metastazelor cancerului de prostata are un rol foarte important in tratarea precoce si eficace a pacientilor cu aceasta maladie.

Conform unui studiu publicat recent de cercetatorii de la University of Southern California (USC), o noua investigatie poate ajuta in detectarea recidivei cancerului de prostata, chiar si in cazurile cand la analiza histopatologica uzuala ganglionii limfatici regionali nu sunt invadati de celulele tumorale.

Testul dezvoltat la USC pare sa fie cea mai eficienta investigatie pentru a depista recurenta cancerului de prostata, fiind o metoda mai sensibila decat orice tehnica clinica, radiologica sau histopatologica – afirma dr. Richard Cote, profesor de patologie i urologie la USC. Aceasta investigatie poate fi folosita pentru cautarea metastazelor oculte la nivelul ganglionilor limfatici si a maduvei osoase iar in prezent se afla in faza de cercetare si pentru alte tipuri de cancer, ca de exemplu cancerul de san si de plaman.
Profesorul Dr. Richard Cote impreuna cu colectivul de cercetare au analizat 3914 noduli limfatici prelevati de la 180 de pacienti, depistati negativi in privinta celulelor maligne la examinarea standard cu microscopul optic. In acelasi timp, ganglionii respectivi erau evaluati si prin noua metoda imunohistochimica, care detecteaza chiar si o singura celula tumorala prin reactia pozitiva a acesteia cu anticorpi anti-citokeratinici si anti-PSA (Prostate-Specific Antigen). Echipa de cercetatori a gasit metastaze oculte folosind aceasta metoda la 24 de pacienti din cei 180.

Intr-o alta etapa, s-a comparat recurenta cancerului si supravietuirea in cazul pacientilor cu si fara metastaze oculte. Prognosticul bolnavilor care aveau rezultate pozitive la efectuarea noii investigatii era mai rezervat, ei avand evolutie similara cu cei care aveau ganglioni limfatici pozitivi in momentul operatiei, la examinarea histopatologica standard.
In concluzie, echipa de cercetatori de la USC a demonstrat importanta prezentei metastazelor limfatice oculte, ele fiind predictori semnificativi ai recurentei acestei boli. Identificarea lor este esentiala in conduita terapeutica postchirurgicala, mai ales in privinta terapiei adjuvante sistemice, care este necesara in toate cazurile cu diseminare tumorala, dar care poate sa fie inutila si ineficienta pentru un pacient fara metastaze.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate