Uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si al sugarilor: prevenire si tratament
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Uscarea pielii fetei bebelusilor, frecventa
SusUscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si sugarilor reprezinta o situatie relativ obisnuita si normala. In majoritatea cazurilor, acest lucru este inofensiv si tinde sa se corecteze de la sine, fara tratament.
Cuprins articol
Factorii care produc uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si al sugarilor
SusPielea fetei bebelusilor este mult mai fragila si mai sensibila fata de cea a adultilor, iar acest lucru poate duce la uscarea sa. Pielea nou-nascutilor nu este adaptata complet la mediul din afara uterului si poate reactiona diferit la anumiti alergeni, chiar si cei din produsele de ingrijire.
Deshidratarea si anumite afectiuni cutanate pot provoca, de asemenea, uscarea pielii fetei. Majoritatea cazurilor sunt minore si temporare, nefiind cu adevarat motive de ingrijorare. Totusi, exista cazuri ce necesita evaluarea medicala si tratament, dar si monitorizare continua.
Vernix caseosa
SusIn uter, lichidul amniotic inconjoara fatul si pielea nu se exfoliaza asa cum o face in afara uterului. Astfel, in primele zile de la nastere, pielea nou-nascutului poata sa para uscata si sa inceapa sa se descuameze. Este normal ca acest fenomen sa aiba loc, uneori durand chiar si pana la doua saptamani de la nastere.
La nivel uterin, pielea fatului este acoperita cu o substanta ceroasa numita vernix caseosa. Aceasta substanta are rol initial de protectie impotriva lichidului amniotic, dar, ulterior, poate ajuta pielea bebelusului sa se adapteze la mediul inconjurator din afara uterului.
Copiii prematuri au, de obicei, mai putin vernix caseosa si vor experimenta descuamarea pielii pentru mai putin timp comparativ cu cei nascuti la termen. In schimb, in urma nasterii dupa termen, copiii vor avea mai putin vernix caseosa, dar descuamarea pielii va fi mai prelungita.
Aceasta descuamare a pielii va da un aspect uscat la acest nivel, dar reprezinta un proces natural si complet normal ce nu necesita tratament. Totusi, chiar daca situatia se rezolva de la sine, unele persoane folosesc anumite remedii pentru a o accelera. Baile calde si umidificatoarele pot avea acest efect.
Supraexpunerea la apa
SusBaile lungi, in special cele cu apa foarte calda, au tendinta de a elimina unele dintre uleiurile naturale prezente pe pielea fetei. Acest lucru creste riscul de a experimenta uscarea pielii. De asemenea, sapunurile dure si puternice trebuie evitate, deoarece acestea pot avea acelasi efect asupra pielii fetei.
Este indicata limitarea timpului de baie a bebelusului la aproximativ 15 minute, dar si folosirea apei caldute in locul celei foarte calde. De asemenea, fata copilului trebuie uscata usor cu un prosop moale. Frecarea pielii cu prosopul trebuie evitata, deoarece pielea de poate exfolia din acest motiv.
In plus, pot fi luate in considerare unele creme hidratante. Acestea trebuie utilizate in mod ocazional, atunci cand copilul are pielea uscata in mod excesiv.
Deshidratarea
SusMediile uscate deshidrateaza pielea si pot duce la exfolierea sa. Adesea, un umidificator poate ajuta la reglarea nivelului de umiditate dintr-o incepere. Totusi, se indica discutia cu medicul cu privire la utilizarea acestui dispozitiv.
In cazul nou-nascutilor, laptele matern reprezinta cea mai buna solutie prin care isi pot mentine starea de sanatate si pe cea de hidratare in conditii optime. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva, fara alte alimente sau lichide, timp de 6 luni de la nastere.
Utilizarea lotiunilor pe baza de alcool
SusLotiunile si cremele care contin alcool pot ajuta la deshidratarea stratului exterior al pielii. Acest lucru se aplica si in cazul bebelusilor, astfel incat se indica evitarea achizitionarii acestor produse.
Se recomanda citirea cu atentie a etichetelor de pe cremele si lotiunile de piele, astfel incat sa se aleaga doar produsele fara alcool. In plus, trebuie folosite doar produse pentru bebelusi, deoarece acestea au ingrediente mult mai blande in compozitia lor, comparativ cu cele pentru adulti.
Ihtioza
SusIhtioza reprezinta o afectiune ce are ca efect uscarea si exfolierea pielii, aceasta capatand un aspect solzos. Denumirea bolii isi are originea din cuvantul grecesc „ichthys”, adica peste.
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, exista mai mult de 20 de tipuri diferite de ihtioza. Ihtioza vulgara este cea mai usoara forma a afectiunii si se dezvolta imediat de la nastere sau in timpul copilariei.
Medicii diagnosticheaza ihtioza inca de la nasterea copilului pe baza examenului fizic si pe baza istoricului medical familial. De asemenea, pot fi prelevate probe de sange sau de piele pentru a se confirma aceasta afectiune.
Ihtioza nu beneficiaza de tratament curativ, dar multe creme topice pot ajuta la ameliorarea si controlul simptomatologiei.
Dermatita atopica
SusDermatita atopica, numita si eczema, poate duce in unele cazuri la uscarea pielii de la nivelul fetei. Uneori, cauza dermatitei atopice nu este cunoscuta, dar expertii au descoperit ca in aproape din jumatate de cazuri au fost asociate afectiuni, precum astmul, alergiile sezoniere sau alergiile alimentare.
Simptomele comune ale eczemelor sunt reprezentate de:
- iritatia pielii;
- uscaciunea si exfolierea pielii;
- inflamatie;
- eritem;
- eruptii cutanate la nivelul fetei, gatului, genunchilor, coatelor si gleznelor.
La copiii cu dermatita atopica, pielea uscata tinde sa agraveze eruptiile cutanate si pruritul. Vizita la medic este foarte importanta, acesta putand sa evalueze situatia si sa ofere creme sau unguente pentru a ameliora simptomele.
Tratament
SusIn cele mai multe cazuri, uscaciunea pielii de la nivelul fetei unui nou-nascut sau sugar nu necesita tratament, deoarece manifestarile vor disparea pe cont propriu.
Totusi, exista cazuri in care pot fi utilizate metode de ameliorare a simptomelor si de accelerare a vindecarii. Cateva exemple includ:
- reducerea expunerii la aer rece si uscat;
- utilizarea de umidificatoare;
- imbaierea in apa calduta;
- realizarea de bai cu ovaz coloidal;
- acordarea tot confortului de care bebelusul are nevoie;
- utilizarea unor haine comode si din materiale naturale;
- evitarea utilizarii produselor ce contin substante chimice agresive cu pielea;
- mentinerea starii de hidratare a bebelusului.
Profilaxie
SusUnele sfaturi simple pot ajuta la prevenirea uscaciunii pielii. Unele dintre ele se pot folosi atat ca metode profilactice, cat si ca metode de tratament. Cateva astfel de metode sunt reprezentate de:
- utilizarea cremelor hidratante doar atunci cand este necesar;
- evitarea expunerii copilului la temperaturi scazute sau curenti de aer;
- evitarea produselor de ingrijire parfumate;
- imbaierea copilului pentru maxim 15 minute;
- uscarea pielii fara a o freca cu prosopul;
- vizita la medic si tratarea afectiunilor cutanate inainte ca acestea sa dezvolte complicatii.
Concluzii
SusPielea bebelusilor, in special a nou-nascutilor, este foarte fragila si predispusa la infectii. De asemenea pielea acestora este mult mai permeabila la agentii externi decat pielea copiilor mai mari si a adultilor.
Multi sugari si nou-nascuti experimenteaza uscarea si exfolierea pielii, dar acest lucru nu este intotdeauna alarmant. In foarte multe din cauze, uscarea pielii fetei reprezinta doar un mod natural de reactie a organismului si se remediaza in scurt timp.
Totusi, daca uscaciunea persista mai mult de doua saptamani, medicul pediatru sau dermatolog trebuie consultat pentru a detecta cauza principala si pentru a oferi solutii ideale de tratament.
Bibliografie:
Breastfeeding. (n.d.). https://www.who.int/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding/en/
Craiglow, B. G. (2014). Ichthyosis in the newborn. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758581/
Eczema (atopic dermatitis) overview. (n.d.). https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/eczema-atopic-dermatitis
Ichthyosis vulgaris. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/ichthyosis-vulgaris
Oranges, T., et al. (2015). Skin physiology of the neonate and infant: Clinical implications. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4593874/
Watkins, J. (2016). Common skin complaints in neonates. https://www.magonlinelibrary.com/doi/pdf/10.12968/bjom.2016.24.1.12
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Cauzele si tratamentul febrei in cazul bebelusilor
- Sfaturi pentru ingrijirea mainilor uscate
- Eritemul fesier - cauze, simptome, tratament
- Sapun de corp lichid, gel de dus sau sapun solid. Care este solutia potrivita?
- Arsurile solare
- Candida intertrigo
- Pudra de talc te poate imbolnavi? Riscurile ei asupra sanatatii!
- Ce este rozaceea oculara?
- Dermatita de contact