Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Acneea neonatala

Actualizat la data de: 12 August 2009

Sugarii pot avea pustule?

Sus
Acneea neonatala

Acneea la nou-nascut (cunoscuta si sub numele de acnea neonatorum) este o afectiune frecventa care se intalneste la aproximativ 20 % dintre sugari.
Copiii dezvolta de obicei acnee neonatala datorita stimularii glandelor sebacee de catre hormonii materni restanti dupa nastere.
Acesti homoni traverseaza placenta, ajung in sangele copilului si, dupa nastere, determina o crestere in volum a glandelor sebacee asemanatoare unor pustule rosii la nivelul obrajilor, fruntii si barbiei. Uneori sunt prezente si capetele albe, asemanatoare acneei.

Acneea neonatala a sugarului de obicei urmeaza o anumita evolutie:
- apare, de obicei, la trei saptamani de la nastere, desi exista si cazuri in care este prezenta de la nastere;
- baieteii sunt deseori mai afectati decat fetitele;
- cele mai frecvente tipuri de acnee la sugari sunt papulele si pustulele. Papulele sunt mici umflaturi rosii, rotunde, solide, ce apar la suprafata pielii, asemanatoare unor pistrui rosii. Pustulele sunt mici umflaturi ce apar pe piele si au o mica colectie alba de puroi.

Majoritatea sugarilor dezvolta acnee pe si in jurul fetei,incluzand obrajii si uneori scalpul. Majoritatea leziunilor care apar vor dispare spontan pana la varsta de patru luni, astfel incat majoritatea nu vor avea nevoie de tratament. Poate fi de folos curatarea fetei bebelusului o data pe zi cu apa si sapun special pentru sugari. Afectiunea poate fi agravata de folosirea de uleiuri sau lotiuni, care nu sunt eficiente.

De retinut ca acneea va dispare spontan in cateva saptamani.
Unii parinti la primul copil isi fac griji ca nu vor putea face fotografii bebelusului pana ce nu va dispare acneea. Fara probleme parintii si-au fotografiat ingerasii cu acnee sau fara.

Uneori, cand sugarul prezinta acnee severa, medicul poate recomanda un tratament cu benzoil peroxid, creme cu retinol sau alti agenti keratolitici.
Un istoric familial de acnee nu sugereaza faptul ca sugarul va dezvolta acnee dupa nastere. De asemeni, doar pentru ca un sugar a avut acnee neonatala nu inseamna ca va avea forme severe de acnee ca adolescent sau adult.Acneea nou-nascutului este diferita de alte doua conditii medicale cu care uneori este confundata: milia si acneea copilului mic, afectiuni discutate in cele ce urmeaza.

Cuprins articol

  1. Sugarii pot avea pustule?
  2. Milia
  3. Acneea infantila
  4. Citeste pe aceeasi tema

Milia

Sus

Milia sau acneea miliara este rareori prezenta la nastere.
Se dezvolta in primele saptamani de viata. Este asociata cu incalzirea copilului la incubator, infasat strans, haine groase sau febra.
Milia apare de obicei ca mici umflaturi albe pe suprafata pielii distribuite pe fata si scalp.
Nu este necesar un tratament specific.
Acneea se rezolva rapid si poate fi ajutata cu masuri de reducere a transpiratiei, cum ar fi haine mai subtiri si bai racoritoare.

Acneea infantila

Sus

Exista si alte forme de acnee care se dezvolta in timp, din acestea facand parte si acneea infantila.
Aceasta apare la copilul cu varsta peste trei luni. Este o conditie separata de acneea nou-nascutului, care apare imediat dupa nastere.
In mod obisnuit acneea infantila apare datorita hormonilor materni, la fel ca si acneea sugarului. Dar este mai severa. Sugarii cu acnee infantila dezvolta pustule galbene la nivelul fetei, de obicei pe obraji si nas. Pot apare si alte tipuri de acnee, inclusiv comedoanele.

Vestea buna este ca acest tip de acnee dispare in mod spontan in jurul varstei de 12 luni, desi la unii copii poate persista pana la varsta de trei ani.
Cauza acesteia este de obicei genetica. Ca si in cazul acneei aparute la pubertate, nivelul de testosteron poate varia datorita factorilor genetici.
Ca si in cazul acneei sugarului, nu este necesar nici un tratament pentru ameliorarea simptomelor. Pentru acneea severa se pot aplica benzoil peroxide sau alti agenti topici care pot ajuta ocazional la ameliorarea inflamatiei si edemului. Cand acneea infantila este prezenta, unii copii pot avea simptome recurente in timpul pubertatii.

Acneea nou nascutului, de obicei nu este o afectiune severa.
Acneea infantila, la fel ca cea a nou-nascutului si cea a sugarului, deseori se rezolva de la sine in primul an de viata. Exista unele situatii, in special mai tarziu in viata, in timpul pubertatii si la adolescenta cand acneea poate fi rezultatul unei infectii mai serioase.
Pentru mai multe raspunsuri legate de acneea la acesta varsta, se recomanda un consult medical pediatric sau dermatologic.



Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate