Durerile de umar
Generalitati
SusCeea ce majoritate oamenilor numesc umar este o combinatie de articulatii, tendoane si muschi care permite realizarea unei game largi de miscari ale bratului.
Mobilitatea insa are pretul sau deoarece poate determina probleme ce pot implica instabilitatea articulatiilor, afectarea tesuturior moi si a structurilor osoase ale urmarului, din care rezulta durere.
Este posibil ca durerea sa apara doar atunci cand se misca umarul sau poate fi constanta.
De asemenea, durerea poate fi temporara sau poate fi permanenta, caz in care necesita diagnostic si tratament medical.
Cuprins articol
Cauze
SusMajoritatea problemelor localizate la nivelul umerilor se incadreaza in patru categorii majore:
- inflamatia tendoanelor (tendinita sau bursita) sau ruptura de tendon
- instabilitate
- artrita
- fractura (os rupt)
Alte cauze mai putin frecvente ale durerilor de umar sunt tumorile, infectiile si probleme legate de lezarea nervilor.
1. Bursita
Bursele sunt saculeti mici umpluti cu lichid care se afla localizati la nivelul articulatiilor in tot corpul, inclusiv la nivelul articlulatiilor urmarului.
Acestea actioneaza ca niste perne intre oase si tesuturile moi de deasupra si au rolul de a reduce frecarea dintre muschi si os.
Uneori, utilizarea excesiva a umarului duce la inflamatia si umflarea bursei dintre coafa rotatorilor si o parte a omoplatului cunoscuta sub denumirea de acromion.
Rezultatul este afectiunea numita bursita subacromiala.
Bursita apare adesea si in asociere cu tendinita coafei rotatorilor.
Multe dintre tesuturile umarului pot deveni inflamate si dureroase, astfel ca multe dintre activitatile zilnice, precum pieptanatul sau imbracatul pot deveni dificile.
2. Tendinita
Tendonul este un fascicul fibros care conecteaza muschiul de os.
Cele mai multe dintre tendinite sunt rezultatul inflamatiei tendonului, proces care apare lent, in timp, din cauza utilizarii excesive.
Tendoanele cel mai frecvent afectate de la nivelul umarului sunt coafa rotatorilor si unul dintre tendoanele bicepsului.
Coafa rotatorilor este alcatuita din patru muschi ce inconjoara articulatia umarului asemanator unei mansete.
Coafa rotatorilor este cea care sustine stabilitatea umarului si permite miscarile acestuia.
3. Ruptura sau fisura de tendon
Ruptura sau fisura de tendon poate fi rezultatul uneor leziuni acute sau degenerative cauzate de varsta, uzura, utilizarea excesiva si pe termen lung a acestuia sau a unui prejudiciu aparut brusc.
Ruptura de tendon poate fi partiala sau completa si poate duce la ruperea in doua bucati a tendonului.
In cazurile in care ruptura este completa, tendonul este separat de osul de care este atasat. Vatamarea coafei rotatorilor si a tendonului biceps sunt cele mai comune leziuni.
4. Impigementul subacromial
Impigementul subacromial apare atunci cand partea acromionul preseaza tesuturile moi subiacente atunci cand bratul este ridicat departe de corp.
Cand bratul este ridicat, acromionul freaca tendoanele rotatorilor si bursa. Acest lucru poate duce la bursita si tendinita, cauzand dureri si limitarea miscarii.
De-a lungul timpului impingementul sever poate duce chiar si la ruperea caoafei rotatorilor.
5. Instabilitatea
Instabilitatea umarului apare atunci cand capul humeral este fortat si iese din cavitatea glenoida.
Acest lucru se poate intampla ca urmare a unei leziuni sau a utilizarii excesive a umarului.
Dislocarea umarului poate fi partiala, cand capul partii superioare a bratului (capul humeral) iese doar partial din cavitatea glenoida a scapulei (subluxatie), in timp ce o luxatie completa implica iesirea totala a capului humeral din articulatie.
O data ce ligamentele, tendoanele si muschii din jurul umarului se slabesc, se rupt sau se disloca, aceste neplaceri pot avea loc in mod repetat.
Dislocarile recurente pot fi partiale sau complete, pot provoca durere si instabilitate atunci cand se ridica bratul sau se indeparteaza de corp.
Episoadele repetate de subluxatie sau dislocare pot duce la cresterea riscului de a dezvolta artrita.
6. Artrita
Durerile de umar pot fi inclusiv rezultatul artritei.
Exista mai multe feluri de artrita, cel mai frecvent tip fiind osteoartrita.
Simptomele specifice sunt: durerea, inflamatia, rigiditatea, care se manifesta mai ales la persoanele cu varsta mijlocie. Osteoartrita se dezvolta lent si durerea provocata se agraveaza in timp.
Afectiunea poate fi declansata de miscari facute in timpul activitatilor sportive, accidente de munca sau ca urmare a uzurii si fisurarii cronice de la nivelul articulatiilor.
Alte tipuri de artrita pot fi legate de rupturi sau fisuri la nivelul mansonului rotatorilor, infectii sau inflamatii ale mucoasei articulatiilor.
7. Fractura
Fractura de umar implica de obicei clavicula, osul bratului (humerus) si al scapulei (omoplatul). Fracturile cauzeaza dureri severe, umflarea si invinetirea umarului.
Investigatii
SusPentru a se depista cauzele durerilor de umar va fi necesara o examinare completa.
Medicul va cauta orice anomalie de ordin fizic: umflare, deformare sau slabiciune musculara si va verifica zonele sensibile. Acesta va examina inclusiv flexbilitatea si puterea articulatiilor.
Specialistul poate solicita efectuarea unor teste specifice utile pentru identificare cauzelor durerii si pentru diangosticarea altor probleme.
- Radiografia - cu ajutorul acestor imagini se va putea vedea daca exista vreo leziune la nivelul oaselor care alcatuiesc articulatia umarului.
- Imagistica prin rezonanta magnetica si ultrasunete (investigatii care contribuie la obtinerea unor imagini cat mai clare ale tesuturilor moi) poate ajuta medicul sa evalueze leziunile ligamentelor si tendoanelor din jurul articulatiei umarului.
- Tomografia computerizata - aceasta pocedura combina razele X cu tehnologia calculatorului pentru a oferi o imagine foarte detaliata a oaselor din zona umerilor.
- Electromiograma - are rolul de a verifica functia nervilor din zona umarului.
- Artrograma - este o analiza care implica utilizarea unei substante de contrast in umar pentru a se vedea mai bine articulatia, muschii care o inconjoara si tendoanele.
- Artroscopia - cu ajutorul acestei proceduri chirurgicale, medicul va evalua interiorul articulatiei cu o camera cu fibra optica. Pot fi vizualizate leziuni ale tesuturilor moi care nu pot fi depistate la examenul fizic, radiografie sau alte teste. Artroscopia este utila pentru descoperirea cauzei unei dureri.
Tratament
Sus- Modificarea activitatilor - Tratamentul presupune, in general, odihna, modificarea activitatilor si terapie fizica pentru ca umarul sa devina mai puternic si mai flexibil. Vor fi adoptate si solutii adiacente, cum ar fi evitarea activitatilor care forteaza umarul, pentru prevenirea durerilor acestuia.
- Medicatie - Medicul va poate prescrie medicamente pentru a se reduce inflamatia si durerea. Daca medicamentele sunt prescrise pentru ameliorearea durerii trebuie sa fie luate conform indicatiilor. Specialistul poate recomanda inclusiv preparate injectabile pentru a preveni amorteala sau steorizi pentru calmarea durerii.
- Chirurgie - Pentru rezolvarea unor probleme a urmarului poate fi necesara si chirurgia, desi 90% dintre pacienti raspund la metodele simple de tratament, cum ar fi modificarea activitatilor, odihna, activitati fizice si medicatie. Anumite tipuri de afectiuni ale umarului (dislocari recurente sau fisurarea rotatorilor) nu pot beneficia de activitati fizice.
In aceste cazuri, chirurgia poate fi recomandata la scurt timp dupa diagnosticare. Chirurgia poate implica artroscopia pentru eliminarea tesutului cicatricial sau repararea tesuturilor rupte, iar procedurile traditionale pot fi necesare pentru reconstructie sau inlocuirea umarului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Reumatologie
- Sef de lucrari. dr. Bojinca Mihai - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Conferentiar dr. Florina Gabriela Udrea - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Violeta Bojinca - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
- Conf. dr. Denisa Predeteanu - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
Articole recomandate
- Cauzele aparitiei durerilor de sani
- Durerea abdominala acuta
- Cum poti invinge ciuperca unghiei
- Cele mai comune traumatisme care provoaca dureri cervicale
- Sapte tipuri de durere care nu ar trebui ignorate
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Durerile de spate manifestate dimineata
- Anatomia umarului
- Sfaturi pentru articulatii sanatoase