Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Laringospasmul: cauze, simptome, tratament

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2018

Generalitati

Sus
Laringospasmul: cauze, simptome, tratament

Laringospasmul este reprezentat de spasmul muscular de la nivelul laringelui, acest lucru ducand la contractia coardelor vocale si inchiderea laringelui. Persoanele care sufera un laringospasm vor avea dificultati bruste in respiratie si vorbire.

De obicei, laringospasmul nu este periculos si dureaza doar cateva minute, dar senzatia lipsei de aer poate fi foarte inspaimantatoare.

Un spasm la nivelul coardelor vocale poate fi un incident izolat, dar poate fi provocat de o varietate de afectiuni medicale, unele dintre acestea putand fi grave.

In mod normal, coardele vocale se separa atunci cand o persoana respira, acest fenomen numindu-se abductie. Laringospasmul duce la impingerea fortata a coardelor vocale impreuna, fenomen numit adductie.

Simptomele sunt diferite de la persoana la persoana, putand fi usoare sau severe, in functie de cat de tare au inchis coardele vocale caile respiratorii. Spasmul laringian poate bloca total sau partial caile respiratorii.

Spasmul laringian dureaza, de obicei, aproximativ 60 de secunde, nefiind suficient de lung pentru a reprezenta un pericol. Rareori, in special ca o reactie la anestezie, laringospasmul dureaza mai mult si necesita asistenta medicala de urgenta.

Deoarece spasmul laringian este adesea rezultatul unor altor afectiuni, pot exista si alte simptome. Uneori, spasmul laringian poate sa apara ca urmare a anxietatii sau a stresului, dar si ca simptom al astmului sau bolii de reflux gastroesofagian.

In cazul in care o persoana are dificultati de respiratie asociate cu utilizarea unui medicament nou, ar trebui sa anunte serviciile de urgente medicale, deoarece poate fi vorba despre o reactie alergica, aceasta putand fi fatala.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Vizita la medic si diagnosticul
  5. Tratament
  6. Preventie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Medicii cred ca spasmul laringian poate fi un reflex conceput pentru a preveni inecarea accidentala sau sufocarea.

Oamenii care inhaleaza accidental alimentele in timp ce vorbesc pot suferi un spasm laringian, acest lucru impiedicand alimentele sa blocheze caile respiratorii.

Acesta este motivul pentru care este normala aparitia unui laringospasm in timp ce o persoana mananca sau bea. Persoanele afectate vor descrie acest lucru ca si cum alimentele sau bautura ar fi coborat pe o cale gresita. In aceste cazuri, manevra Heimlich nu este eficienta.

Alimentatia este doar o cauza potentiala a spasmului laringian. Alte cauze alternative pentru aceasta senzatie neplacuta includ:

Stresul si anxietatea

Unii oameni pot prezenta spasm laringian ca raspuns la starile anxioase sau la stresul intens. In timpul unui atac de panica, hiperventilatia si teama intensa pot declansa laringospasmul.

Anestezia

Anestezia poate declansa spasmul laringian, in special la copii. Aproximativ 1% dintre copiii care primesc anestezie pot suferi un laringospasm. La copiii care sufera de astm sau de o infectie respiratorie, incidenta creste pana la aproximativ 10%.

Tulburari neurologice

Problemele din sfera neurologica pot declansa laringospasmul. De exemplu, persoanele care au suferit recent leziuni la nivelul maduvei spinarii sau la nivel cerebral pot prezenta spasme musculare, inclusiv laringospasm.

Leziunile nervilor din apropierea gatului si coloanei vertebrale pot fi, de asemenea, factori in declansarea spasmelor laringiene.

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune care determina continutul stomacului, inclusiv acidul gastric, sa curga inapoi in esofag si gat. Unele persoane cu aceasta afectiune pot prezenta durere si senzatie de arsura. Acestea pot fi asociate cu laringospasmul.

Astm si alergii

Persoanele cu astm bronsic si alergii respiratorii sunt mai vulnerabile la laringospasm din cauza tusei puternice. Tratarea alergiilor si purtarea unui inhalator pentru astm pot reduce riscul aparitiei spasmelor laringiene.

De asemenea, persoanele cu probleme respiratorii, inclusiv astmul bronsic, sunt mai vulnerabile la laringospasm in timpul anesteziei.

Disfunctia coardelor vocale

Disfunctia coardelor vocale este caracterizata prin comportamentul anormal al coardelor vocale atunci cand aerul este inhalat sau expirat. Aceasta afectiune este asemanatoare cu astmul si poate duce, de asemenea, la spasm laringian.

Somnul

Unele persoane pot experimenta spasm laringian in timpul somnului. Acest tip de spasm laringian se aseamana cu cel din timpul anesteziei, doar ca dureaza cateva secunde.

Repetarea spasmelor laringiene in timpul somnului poate fi legata de refluxul gastroesofagian sau de disfunctia coardelor vocale. Nu pune viata in pericol, dar medicul trebuie informat daca exista aceasta conditie.

Simptome

Sus

In timpul spasmului laringian, coardele vocale se opresc intr-o pozitie inchisa, blocand fluxul de aer spre plamani. Aceasta contractie nu poate fi controlata si poate obtura partial sau total caile respiratorii.

Simptomatologia dureaza aproximativ un minut si este caracterizata prin dificultati de respiratie si vorbire. In cazul in care caile respiratorii nu sunt blocate total, aerul va circula prin deschiderea ramasa si se poate auzi un sunet anormal, numit stridor.

Vizita la medic si diagnosticul

Sus

Medicii pot efectua o serie de teste pentru a determina cauza. Acestia vor pune, de asemenea, intrebari despre stilul de viata, anxietatea si conditiile care pot provoca spasmul. Testarea gastrointestinala, scanarea CT a sinusurilor, testarile pentru alergii si studiile privind medicamentele luate pot contribui la detectarea cauzei.

Persoanele care au istoric de laringospasm trebuie sa informeze medicul inainte de anestezie. Daca spasmul laringian nu se opreste dupa un minut sau doua sau daca provoaca o pierdere a starii de constienta, atunci trebuie tratat ca o urgenta medicala.

Tratament

Sus

In timpul unui laringospasm, o persoana trebuie sa incerce sa ramana intotdeauna calma. Nu ar trebui sa incerce sa inspire aerul sau sa il inghita prin gura. Starea de panica poate face ca spasmul sa dureze mai mult timp si sa determine ca simptomele sa se simta mai intense.

Urmatoarele tehnici simple de respiratie sunt recomandate pentru oprirea spasmului:

Oprirea respiratiei pentru 5 secunde, urmata de inhalarea usoara pe nas si expirarea pe gura - acest procedeu trebuie repetat pana cand spasmul se opreste.

Respiratul printr-un pai este recomandat pentru dozarea aerului in timpul spasmului laringian. Aerul trebuie tras doar prin pai si nu pe nas. Aceasta tehnica incurajeaza respiratia mai lenta, care poate ajuta la relaxarea coardelor vocale.

Alte tratamente se concentreaza pe abordarea cauzelor ce stau la baza spasmelor laringiene. Persoanele cu tulburari de anxietate pot beneficia de medicamente destinate acestei afectiuni sau psihoterapie. Tratarea ulcerului poate reduce severitatea bolii de reflux gastroesofagian, putand opri si spasmele laringiene.

Atunci cand alte tratamente esueaza, iar boala poate afecta viata, injectarea de toxina botulinica poate paraliza coardele vocale si poate preveni spasmele ulterioare.

Preventie

Sus

Laringospasmul este o conditie greu de prevenit sau de prezis daca nu se cunoaste cauza de aparitie. Tratarea cauzei de aparitie poate duce la disparitia spasmelor laringiene.

Perspectiva unei persoane cu laringospasm este buna. Desi inconfortabil si inspaimantator, laringospasmul nu este, in general, fatal si nu indica o urgenta medicala.


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate