Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Apofizita calcaneana (Boala Sever)

Actualizat la data de: 28 Octombrie 2011

Generalitati

Sus
Apofizita calcaneana (Boala Sever)

Apofizita calcaneana, cunoscuta si sub denumirea de Boala Sever, este o tulburare dureroasa a dezvoltarii calcaiului, care poate afecta copiii in perioada de crestere. Boala Sever se manifesta prin dureri puternice in zona calcaiului, in locul de unde se prinde tendonul lui Ahile. Inflamatia platoului de crestere se intalneste cel mai frecvent la copiii cu varsta intre 10-14 ani.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Osificarea cartilajului din zona calcaiului poate pune probleme in momentele in care copiii cresc foarte repede, iar muschii si tendoanele se dezvolta mai lent. Tendonul lui Ahile este cel mai afectat de acest proces si tensiunea din timpul activitatilor fizice intense poate provoca durerile asociate apofizitei calcaneene. Boala Sever poate fi agravata de anumiti factori: pantofii care nu se potrivesc bine pe picior, sindromul piciorului plat sau de situatia in care un picior este mai lung ca celalalt.

Simptome

Sus

Durerea este primul simptom care se poate prezenta la un calcai sau la ambele. Umflarea si inrosirea calcaiului si dificultatile intampinate la mers sunt alte simptome relevante pentru apofizita calcaneana. Obezitatea la copii este un factor de predispozitie important pentru Boala Sever, deoarece greutatea suplimentara creaza mai multa tensiune in calcai.

Simptomele se agraveaza in cazul efortului fizic sustinut si se atenueaza atunci cand piciorul este odihnit. Cel mai sigur mod de a diagnostica afectiunea este apasarea ambelor parti ale calcaiului in acelasi timp, actiune ce cauzeaza durere.

Tratament

Sus

Tratamentul pentru apofizia calcaneana are ca scop eliminarea durerii. Primul pas este recomandarea de odihna a piciorului afectat. In cazurile in care simptomele sunt grave, medicul poate decide punerea in ghips a piciorului afectat timp de doua pana la sase saptamani pentru a asigura scaderea tensiunilor la care este supusa zona.

Copilul trebuie sa reduca activitatea pana la disparitia completa a simptomelor. Riscul de recurenta este foarte mic, iar dupa varsta de 15 ani platoul de crestere si osul calcaiului fuzioneaza, iar afectiunea nu mai poate reveni.


Medici specialisti Ortopedie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate