Afectiuni comune ale picioarelor
Generalitati
SusNu exista doua picioare care sa fie la fel, chiar si cele care apartin aceleiasi persoane. Daca, totusi, au aceeasi marime, in anumite momente pe parcursul vietii si-ar putea schimba forma si dimensiunea, intocmai ca intreg organismul care se transforma o data cu cresterea in greutate, sarcina, boala sau handicap, imbatranire. Din cauza acestor schimbari naturale, de cele mai multe ori, exista o serie de probleme comune ale picioarelor.
Multe afectiuni ale piciorului sunt ereditare, inclusiv monturile, deget in ciocan, platfusul si chiar unghiile incarnate. Desi, destul de mult influentata de aportul de calciu, exercitii fizice si modificari hormonale, rezistenta oaselor este partial mostenita. De asemenea, o contributie importanta o are si rasa. Asiaticii, de exemplu, au o densitate osoasa mai scazuta decat rasa alba, albii mai scazuta decat rasa negroida. Si toti acestia probabil ca mai mare decat a dvs. care puteti dezvolta artrita sau puteti avea oasele fragilizate de osteoporoza.
Cercetari recente, publicate in New England journal of Medicine au constatat ca in perioada pubertatii, cand au loc modificari hormonale, densitatea osoasa a femeilor de culoare creste de trei ori fata de femeile care apartin rasei albe. De asemenea, US Public Health Service a realizat un studiu national in 1990, in urma caruia s-a demonstrat ca persoanele care apartin rasei negroide au manifestat cu 20% mai putine probleme de sanatate ale piciorului decat albii, desi primii dezvolta risc mai mare de a suferi de calusuri, bataturi si platfus.
Zona geografica si nationalitatea pot influenta structura piciorului. Mediteraneenii au arcadele plantare (ale piciorului) destul de reduse, iar nord europenii le au foarte inalte. In cele din urma, in unele comunitati etnice si culturale, standardele joaca un rol important intrucat membrii acestora pot purta incaltaminte traditionala, specifica. Exista persoane care chiar sufera in urma folosirii anumitor tipuri de pantofi, a caror purtare este impusa cu strictete de norme.
Printre argumentele importante pentru intelegerea si prevenirea cauzelor durerilor de picioare sunt constientizarea de catre o persoana a influentei factorilor ereditari (care nu pot fi modificati) si a celor specifici stilului de viata (care pot fi deseori modificati) care pot fi hotaratoare pentru sanatatea sau afectiunile picioarelor. In continuare, veti fi informati in legatura cu modalitatile de tratament ale celor mai comune boli ale piciorului experimentate de oameni. Trebuie subliniat faptul ca exista anumite probleme de sanatate atat de grave incat interventia medicului trebuie sa fie urgenta. De exemplu, daca suferiti de diabet sau alte probleme circulatorii, sunteti insarcinata, ati suferit o interventie chirurgicala sau daca sunteti sub supraveghere medicala din alte cauze, ar trebui sa discutati despre toate aceste lucruri cu doctorul inainte de a incerca sa va auto-tratati.
Cuprins articol
- Generalitati
- Cum sa tratati calusurile
- Cum tratati bataturile
- Cum tratati pielea uscata
- Cum tratati monturile
- Cum tratati degetele 'in ciocan' sau deformate
- Cum tratati neuromul Morton
- Cum tratati unghiile incarnate
- Cum tratati infectia unghiilor de la picioare
- Cum tratati verucile de la nivelul piciorului
- Cum tratati bursita
- Cum tratati pintenul calcaneu
- Citeste pe aceeasi tema
Cum sa tratati calusurile
SusCalusurile sunt foarte des intalnite si din fericire, nu sunt dificil de tratat la domiciliu. Un calus este zona in care pielea moarta s-a acumulat si formeaza un strat gros, uscat, de protectie. Calusurile se dezvolta pe anumite parti ale pielii piciorului, cele expuse la o serie de presiuni sau frecari regulate (astfel se explica duritatea lor mai ridicata decat restul pielii). Acestea sunt caracteristice persoanelor care merg mult pe jos, care merg desculte sau poarta pantofi stramti sau cu varful ascutit (caz in care calusurile se dezvolta pe partea exterioara a degetelor mari si mici) sau pantofi decupati la spate mai ales daca sunt purtati fara sosete (calusurile apar in zona in care piciorul preseaza tocul si in jurul acesteia).
Pantofii cu tocuri inalte preseaza mai ales zona din fata a piciorului, aceasta fiind predispus la aparitia acestui tip de problema. Unele calusuri sunt localizate in zona falangelor: cand incaltamintea este prea larga si piciorul se freaca la fiecare pas, in mod constant de interiorul pantofului. Alta cauza din care calusurile sunt localizate in aceasta zona este marimea arcadei plantare.
Calusurile pot incepe sa devina dureroase, in cazul in care pielea se ingroasa prea tare. In acest caz, incercati sa fixati cat mai bine piciorul in incaltaminte. Micsorati gradul de frecare dintre picior si pantof punand in interiorul pantofului, in locul in care calusul se atinge in mod constant de acesta, un tampon, o pernita sau plasture. O alta solutie este sa utilizati branturi ortopedice (comandate special), care vor ameliora presiunea pe calusul dureros si vor redistribui greutatea anormala care cauzeaza problema piciorului. Discutati cu medicul dvs. legat de aceste informatii.
Cum tratati bataturile
SusBataturile sunt alta problema de sanatate, comuna, a picioarelor. Vestea buna este ca sunt relativ usor de tratat. Acestea sunt de fapt umflaturi, asemanatoare cu boabele de porumb si calusurile. Acestea se formeaza in urma frecarii si presiunii la care este supusa o portiune din pielea piciorului.
Bataturile sunt localizate numai pe sau intre degetele membrelor inferioare si iau nastere atunci cand acestea nu au o pozitie confortabila (fie pentru ca nu au o forma normala sau pentru ca sunt presate in pantofi intr-un mod necorespunzator). Bataturile provoaca durere, nu doar pe suprafata picorului; pot exercita o presiune neplacuta si asupra nervilor sensibili. Cu cat batatura va fi mai des supusa contactului neadecvat cu pantoful, iar pacientul se va obisnui cu durerea, cu atat dimensiunea acesteia va creste in timp. Bataturile pot fi moi sau tari. Cele moi se formeaza intre degetele de la picoare. Mediul umed le va mentine sub aceasta forma fata de cele cornoase de la varfurile degetelor.
Corectarea permanenta a bataturilor este foarte dureroasa, facandu-se doar cu ajutorul preparatelor injectabile cu colagen sau a interventiilor chirurgicale. In cele mai multe cazuri, solutia consta in schimbarea incaltamintei: preferati pantofii care au partea din fata (varful) mai spatioasa si atunci cand e posibil, sandalele. Unii specialisti sunt impotriva folosirii tratamentului cu acid salicilic care poate arde nu doar pielea cornoasa ci si pielea normala din jurul bataturii. Aceasta procedura ar putea conduce la inflamatie si/sau infectie.
Daca umflatura este dureroasa chiar si atunci cand nu este agresata de pantofi, probabil ca ati dezvoltat bursita, o inflamatie a zonei din jurul unei articulatii. Pentru ameliorarea temporara (in timp ce va cautati alti pantofi), incercati sa va inmuiati picioarele intr-o solutie cu apa calda si saruri epsom (sulfat de magneziu) timp de 20 de minute. Apoi aplicati crema hidratanta asupra zonei dureroase (daca aveti probleme circulatorii sau diabet zaharat, consultati inainte medicul curant). Nu incercati sa razuiti sau sa taiati batatura: exista riscul ranirii, sangerarii si infectiei, iar durerea se va amplifica. Uneori disconfortul poate proveni pur si simplu de la pielea uscata.
Cum tratati pielea uscata
SusDesi nu este considerata, de obicei, o cauza principala a durerilor de picioare, pielea uscata existenta pe talpile si degetele picioarelor poate fi destul de incomoda, iar prezenta ei neplacuta. Exista totusi, mai multe solutii pentru a ameliora situatia. Unii oameni au toata viata pielea uscata, iar a altora suporta modificari, pe masura ce inainteaza in varsta, iar organismul incepe sa-si piarda din elasticitatea naturala si umiditate. Schimbarile afecteaza nu doar picioarele, ci si restul corpului. De fapt, membrele inferioare sunt principalele parti ale corpului care au tendinta sa se caracterizeze prin prezenta pielii uscate. Netratata, zona uscata crapa si devine dureroasa. Acest lucru este valabil mai ales pentru pielea de pe calcaie si de cea de sub degetele picioarelor.
Xerodermia sau tegumentele uscate, afecteaza cel mai des persoanele in varsta (a caror piele are in mod natural o umiditate scazuta decat cea a persoanelor tinere), mai ales in perioada iernii. Forma avansata a bolii include aparitia eczemelor si a psoriazisului, eruptii pruriginoase care pot aparea pe tot corpul, inclusiv in zona membrelor inferioare. Daca acestea apar intre degetele de la picioare si pielea crapa, mersul pe jos poate deveni dureros. Pielea cronic uscata si crapata, in special in jurul calcaielor, poate fi un semn de avertisment pentru o afectiune tiroidiana sau diabet. De aceea, zilnic ar trebui sa luati masuri pentru a evita scaderea umiditatii organismului si de a mentine hidratarea lui la un nivel optim.
Iata cateva metode prin care puteti impiedica aparitia pielii uscate:
- evitati purtarea de pantofi fara sosete sau purtarea de incaltaminte cu calcaiul gol (ambele variante cauzeaza sau agraveaza uscarea pielii picioarelor);
- folositi un umidificator in casa;
- faceti dusuri cu apa calduta. In cazul in care preferati baia in cada, utilizati uleiuri de baie;
- nu faceti bai sau dusuri mai mult de o data, de doua ori pe zi, deoarece curatarea excesiva a pielii indeparteaza unele straturi care asigura umiditatea sa naturala;
- evitati sapunurile dure si parfumate;
- inmuiati picioarele in apa, pentru aproximativ 20 de minute si aplicati apoi crema hidratanta.
In cazul in care manifestati eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii, consultati un medic pentru a va recomanda cele mai bune unguente pt dvs.
Pentru inmuierea pielii, incercati o data pe saptamana urmatoarea reteta:
- striviti sase comprimate de aspirina si amestecati-le cu o lingura de apa si putin suc de lamaie pana cand amestecul ia consistenta unei paste;
- aplicati pasta deasupra bataturilor si a pielii uscate de pe picioare;
- introduceti fiecare picior intr-o punga de plastic si apoi infasurati-le pe fiecare in cate un prosop cald;
- stati cu picioarele acoperite si ridicate timp de 10 minute;
- scoateti pungile si prosoapele si frecati pielea aspra cu o piatra ponce (pielea ar trebui sa fie destul de moale si usor de desprins dupa aceasta procedura).
Acelasi efect veti obtine daca veti inlocui pasta de aspirina cu o crema hidratanta. Aplicati-o inainte de a merge la culcare si acoperiti-va picioarele cu o folie de plastic. Dormiti cu picioarele ridicate pe o perna si nu le descoperiti pana dimineata (atentie, totusi, folia de plastic nu trebuie sa fie legata atat de strans incat sa impiedice in vreun fel circulatia sanguina).
O alta varianta pe care o puteti aplica la domiciliu, prin care puteti sa mentineti umiditatea pielii picioarelor este sa le introduceti intr-o solutie diluata, de apa cu ceai de musetel. Clatiti-va membrele inferioare de sapun si apa pentru a elimina urmele de ceai. Aplicati o crema hidratanta. Desigur, orice forma de imbaiere va ajuta la inmuierea pielii uscate. Cel mai important lucru este sa utilizati un produs cosmetic hidratant imediat. O strategie care are efecte vizibile prespune infasurarea zonei uscate de piele intr-un prosop uscat, peste care sa adaugati unul umezit cu apa calda, iar deasupra alt prosop uscat. Se pot adauga doua sau trei straturi, alternand prosoapele uscate cu cele umede, calde. Dupa 20 de minute descoperiti picioarele si adaugati lotiune hidratanta.
Cum tratati monturile
SusMonturile sunt o problema destul de serioasa a picioarelor care se formeaza in interiorul piciorului, mai degraba, decat la suprafata acestuia, o afectiune a osului, nu a pielii. Montul este cel mai frecvent o forma de artrita sau o modificare sau proeminenta a osului. Apare de obicei atunci cand degetul mare isi modifica pozitia, indreptandu-se spre urmatorul deget sau se suprapune peste acesta. La baza degetului mare produce o umflatura (montul). Poate fi localizat si la partea de sus a degetului mare sau chiar la articulatia degetului mic.
Deseori, acestea provoaca durere, intrucat sunt insotite de bursita sau pentru ca sunt atat de proeminente incat nu exista nici o metoda de a evita piatra ponce si frecarea lor. In anumite situatii, degetul mare poate fi fortat catre interior si poate freca degetul urmator, provocand strambarea degetului urmator. Unul dintre miturile legate de monturi este ca acestea sunt cauzate de pantofii cu tocuri inalte sau cei care exercita presiune asupra degetului mare, indreptandu-l spre interior. Desi incaltamintea nepotrivita accentueaza monturile, totusi, acestea sunt ereditare. Daca parintii le au si copii au sanse mari sa le manifeste. Monturile apar in perechi: apar la ambele picioare.
Cele mai multe tratamente pentru disconfortul acestora ar fi:
- aplicati gheata de mai multe ori pe zi;
- inmuiati piciorul afectat sau picioarele intr-un amestec de otet cu apa (1/4 otet si restul apa);
- introduceti in interiorul pantofului tesatura de moleschin sau spuma de cauciuc taiat in forma unui cerc (in partea goala va fi pozitionat montul);
- folositi incaltaminte care sa aibe partea in fata larga, comoda sau purtati sandale care sa lase libera zona afectata.
Inca din primele stadii in care se manifesta durerea, medicul poate recomanda purtarea de branturi ortopedice si exercitii care pot stabiliza sau chiar preveni dezvoltarea monturilor. Daca durerea se accentueaza si persista, poate fi necesara interventia chirurgicala, care de cele mai multe ori se efectueaza ambulatoriu. Monturile sunt ingrijoratoare pentru ca pot duce la alte probleme ale piciorului inclusiv deformarea degetelor de la picior.
Cum tratati degetele 'in ciocan' sau deformate
SusUna dintre problemele piciorului, destul de des intalnite sunt degetele rasucite ale piciorului asemanatoare cu o gheara de pasare sau degetele "in ciocan". Aceasta afectiune este de cele mai multe ori, ereditara, desi poate sa fie si rezultatul unor accidente locale, a unor traume neurologice (cum ar fi accident vascular cerebral) sau a purtarii, timp de vreme indelungata a pantofilor foarte stramti. Degetele "in ciocan" nu pot fi vindecate o data ce se formeaza (singurul rol important il are chirurgia).
Degetele se pot stramba si ca urmare a aparitiei unui mont. Osul proeminent in exteriorul degetului mare, poate forta degetul spre interior. Acesta, la randul lui, poate pune presiune asupra celui de-al doilea deget si tot asa. Degetul mic se poate deforma doar daca aveti platfus. Degetele "in ciocan" pot fi ranite cand forma lor neobisnuita le obliga sa se frece de interiorul unui pantof sau de alte degete de la picioare. Deseori din cauza contactului cu incaltamintea, pot sa apara "bataturi" la nivelul degetului, in partea de sus a acestuia.
Cele mai bune modalitati de a diminua disconfortul declansat de piciorul astfel afectat sunt:
- alegerea unor pantofi spatiosi spre varf;
- folosirea de pantofi, chiar si cu un numar mai mare pentru a va putea incalta si pentru a preveni frecarea de interiorul incaltamintei si introducerea de materiale moi care sa protejeze degetul de actiunea pantofului;
- folosirea unor separatoare digitale de tip textil sau siliconic;
- purtarea de sandale deschise sau papuci de casa decupati, ori de cate ori este posibil;
In cazul in care degetul "in ciocan" este dureros indiferent ce metode ati adopta se impune vizita la un medic ortoped. Poate fi necesara interventia chirurgicala (care poate viza alungirea sau scurtarea tendoanelor sau chiar falangele degetului).
Cum tratati neuromul Morton
SusNeuromul Morton este o tumoare benigna (necanceroasa) care rezulta in urma compresiei sau inflamatiei unui nerv digital (in urma iritatiei persistente produsa de un factor mecanic sau de o anomalie biomecanica a piciorului). Cele mai multe neuroame se dezvolta intre degetul al treilea si al patrulea al piciorului atunci cand asupra nervilor din zona se exercita o compresie repetata fie de catre articulatiile degetelor de la picior sau de incaltamintea necorespunzatoare. Neuromul este dureros, creaza o senzatie de arsura si amorteala in jurul degetelor de la picioare.
Pentru a ameliora aceste simptome ar trebui sa:
- tineti piciorul in apa calduta o data pe zi;
- alegeti pantofi cu bot larg pentru a diminua presiunea asupra neuromului;
- sa puneti branturi moiin interiorul pantofului care corespunde zonei neuromului;
- megeti la medicul ortoped pentru a va administra un tratament pe perioada scurta pentru diminuarea durerii (se va injecta cortizon).
Cele mai multe neuroame, cu toate acestea, trebuie sa fie excizate chirurgical. In caz contrar, presiunea continua asupra nervilor provoaca durere si amorteala din ce in ce mai frecvente.
Cum tratati unghiile incarnate
SusUnghiile incarnate reprezinta una dintre cele mai dureroase situatii intalnita. Desi uneori unghiile incarnate sunt ereditare, sunt cel mai adesea cauzate de taierea lor incorecta. Acestea devin dureroase mai ales cand pantofii folositi comprima degetele picioarelor si sunt prea stramti.
Din fericire exista modalitati de prevenire a acestora:
- taiati unghiile drept in partea de sus, nu le taiati colturile si nici nu le taiati rotunjit. Evitati purtarea pantofilor si a sosetelor care inghesuie degetele de la picioare;
- daca unghia nu creste in carne, daca ati taiat-o prea scurt sau chiar daca va taiati colturile unghiilor, pe masura ce trece timpul aceasta se va vindeca.
Daca suferiti de diabet zaharat sau aveti o circulatie sanguina deficitara evitati ranile si leziunile sau apelati la personal calificat pentru ingrijirea unghiilor.
- folositi doar pantofi cu varful larg;
- inmuiati piciorul intr-o solutie compusa dintr-o parte betadina si o parte apa, o data pe zi, timp de 20 de minute, pentru a reduce inflamatia;
- ingrijiti-va unghiile cat de bine puteti, dar cu toate acestea evitati sa va taiati/scoateti colturile;
- aplicati un antiseptic o data pe zi, de preferat dupa baie sau dupa dus. Acest lucru este foarte important, intrucat una din cele mai mari pericole ale unghiilor incarnate este posibilitatea de infectie.
Suprafata unghiei poate deveni dureroasa, ca efect secundar al unghiei incarnate: se va inflama si inrosi. Pentru a reduce disconfortul si a preveni infectia fungica, inmuiati-va picoarele intr-o solutie compusa din betadina o parte si restul apa calduta de doua ori pe zi, pentru aproximativ 15 minute de fiecare data. Aplicati antiseptic dupa fiecare operatiune de genul acesta. Pastrati aceasta rutina pana cand nu veti mai avea durere la nivelul unghiei si pana cand aceasta va redeveni la aspectul normal. Daca unghia incarnata este lasata netratata sau se va desprinde prin presiunea pantofului, posibil sa nu mai creasca. Singurul tratament in aceasta situatie este sa consultati un medic (care probabil sub anestezie, va inlatura portiunea dureroasa de unghie).
Cum tratati infectia unghiilor de la picioare
SusNetratarea unghiilor incarnate poate duce la infectarea acestora. Chiar daca unghiile dvs. sunt sanatoase, o unghie poate deveni durerosa din cauza unui prejudiciu: lovitura, pantof prea strans, etc. In alte cazuri, unghiile devin friabile si casante din cauza lipsei de vitamina C sau a altor minerale sau vitamine.
Indiferent de cauza disconfortului unghiei dvs., urmatoarele informatii ar putea fi de ajutor:
- decolorarea unghiei - are loc atunci cand sangele se acumuleaza sub o unghie. Aceasta va trece de la sine fara alte interventii, desi uneori poate veti simti durere atunci cand unghia impinge in pantof in timpul mersului. Daca se intampla acest lucru, infasurati unghia intr-un bandaj care sa amortizeze durerea. Daca unghia nu se vindeca de la sine, consultati medicul care poate face o anestezie locala la nivelul degetului si va face o mica incizie prin care se va scurge sangele acumulat sub unghie. Decolorarea poate fi provocata si de slefuirea unghiei sau datorita imbatranirii. Aceasta problema poate fi rezolvata si cu produse speciale pentru albirea unghiei, recomandate de medic.
- daca unghiile sunt in mod natural casante, mai fragile, ungeti-le cu lanolina sau cu vaselina, zilnic. Daca v-ati lovit si unghia pare sa se desprinda, bandajati intreaga unghie si lasati-o acoperita timp de cateva saptamani, timp in care partea vatamata va fi inlocuita de o unghie puternica.
- uneori o miscare gresita poate sa separe unghia de piele si va desface partea de jos a unghiei (onicomadesis). Unghia se poate desprinde complet, dar va fi inlocuita de una noua, probabil in 6 luni. Intre timp, piciorul trebuie acoperit si protejat pentru a preveni infectia si contactul dureros cu pantoful
- o alta infectie a unghiilor (infectie fungica) este onicomicoza sau pecinginea unghiilor. Unghia va fi afectata treptat, va deveni subtire si culoarea i se va modifica. Aceasta infectie este greu de tratat, uneori nici dupa un an sau doi afectiunea nu poate fi tinuta sub control. Va fi necesar sa consultati un medic. Vi se va recomanda sa va taiati unghia foarte scurt si vi se va prescrie un agent antifungic (cum ar fi hidroxid de potasiu sau unguent).
- onychauxis este o afectiune a unghiilor, caracterizata de deformarea lor si cresterea excesiva. Unghia devine anormal de groasa si aproape ca nu poate fi taiata. In astfel de cazuri, recomandabil este sa se evite tratamentul la domiciliu, sa se consulte medicul.
- unele afectiuni ale unghiilor sunt efectele secundare ale altor probleme de sanatate, cum ar fi: sifilis, tuberculoza (care afecteaza mai multe sisteme ale organismului, inclusiv unghiile). Anumite boli de piele, psoriazisul, de exemplu, fragilizeaza si slabeste unghiile. Exista mai multe produse farmaceutice care pot fi achizitionate cu sau fara prescriptie medicala.
Cele mai multe din afectiunile unghiilor pot fi evitate daca aveti o igiena adecvata si urmati cateva reguli de baza pentru sanatatea lor:
- Taiati unghiile picioarelor drept, fara sa interveniti asupra colturilor sau sa le rotunjiti;
- Purtati pantofi lejeri, comozi, marime potrivita, care sa nu preseze varfurile sau partile degetelor de la picioare;
- Consumati alimente bogate in vitamina C: broccoli, conopida, pepene galben, grapefruit, portocala, capsuni;
Atentie: daca unghia este inegrita sau pare sa nu se vindece de la sine, provoaca disconfort, trebuie sa consultati medicul specialist.
Cum tratati verucile de la nivelul piciorului
SusNegii sau verucile localizate pe picior nu sunt intotdeauna dureroase cat sunt enervante. Din fericire, tratarea lor nu este deloc dificila. Negii, sunt de fapt tumori beningne (necanceroase). Atunci cand apar pe talpile picioarelor sunt denumite "veruci plantare". Sunt cauzate de un virus care intra in pielea piciorului printr-o leziune sau crapatura la nivelul acesteia. Multe veruci dispar la fel de misterios cum au aparut, dar nu toate dispar de la sine. Unele pot deveni dureroase, mai ales daca pe zona afectata se va exercita presiune.
Unul din cele mai importante aspecte ale tratarii negilor la domiciliu este pastrarea uscata a acestora.
Pentru a realiza acest lucru ar trebui:
- sa va uscati si sa va stergeti bine picioarele, inclusiv zonele dintre degete, dupa baie sau dus;
- sa utilizati pudra speciala care sa absoarba umezeala de pe picioare si din incaltaminte;
- sa purtati sosete din bumbac. In cazul in care picioarele transpira foarte mult, schimbati ciorapii pe parcursul zilei;
- sa purtati pantofi cu fete confectionate din material poros (piele, de exemplu) care sa permita aerului sa ajunga la picioare;
- sa va inmuiati picioarele intr-un vas cu apa calda in care sa puneti sare.
Tratamentele comerciale pentru negi includ tamponarea cu acid salicilic, unguente si solutii. Cei care sufera de diabet sau alte boli circulatorii, imunologice, neurologice ar trebui sa nu se autotrateze. De asemenea, tratamentele nu ar trebui aplicate in cazul prezentei unei infectii active. Daca folositi un produs fara avizul medicului, urmati cu atentie instructiunile din prospect si incercati sa evitati arderea pielii sanatoase din jurul verucii. Pentru a proteja pielea, atunci cand se utilizeaza o solutie sau un unguent se va aplica vaselina de jur imprejurul negului sau se va folosi un tampon in forma de cerc pe care sa-l puneti peste neg inainte sa aplicati medicatia. Nu incercati niciodata sa taiati un neg.
Recomandabil ar fi sa faceti tratamentul prescris de medicul specialist care va urmari evolutia acestuia. O alta varianta de inlaturare a verucilor este eliminarea lor cu ajutorul laserului (cauterizare). Se va folosi un anestezic local pentru amortirea zonei. Folosirea laserului reduce cicatricea care poate sa apara dupa tratament si este o forma sigura de eliminare a negului. Pentru a preveni aparitia condiloamelor, evitati mersul descult la dusuri publice (folositi slapi in astfel de situatii).
Cum tratati bursita
SusBursita este o afectiune dureroasa atunci cand are loc inflamatia bursei (saculet cu lichid), aflata in jurul articulatiilor cu rol in protectia acestora. Bursita poate fi provocata de purtarea de pantofi incomozi, pantofi cu toc, executia acelorasi miscari, infectii, traumatisme, etc. Pentru a rezolva complet situatia poate fi nevoie de asistenta medicala specializata.
Pentru a putea afla daca aveti sau nu bursita, puteti face un test simplu (desigur, diagnosticul pus de medic este exact, acesta metoda fiind una orientativa). Apasati cu degetul in zona piciorului suspectata de bursita. In cazul in care pielea se albeste atunci cand apasati si cand eliberati presiunea devine rosie, este posibil sa aveti bursita. Daca zona este calda, acesta este un alt semn de inflamatie.
Metode de ameliorare a durerii:
- inmuiati picioarele in apa calda (nu fierbinte) si saruri epsom o data pe zi, timp de 20 de minute;
- aplicati gheata, pentru a reduce inflamatia din jurul articulatiei afectate (aceeasi perioada);
- protejati zona;
- purtati pantofi comozi, lejeri;
Daca durerea persista, consultati un medic care va poate solicita o radiografie pentru a determina cu exactitate cauza continua a durerilor dvs. de picioare.
Cum tratati pintenul calcaneu
SusCa si montul sau alte afectiuni ale piciorului, aparitia pintenului osos nu poate fi prevenita. Tot ce puteti face, ar fi o interventie chirurgicala care sa corecteze problema, sa incercati sa aplicati sfaturile referitoare la ameliorarea durerii si a disconfortului provocat. Un exces de calciu poate determina aparitia de osteofite (depunerea in mod anormal a acestuia), care exercita presiune pe tesuturile inconjuratoare si asupra pielii. Un milion de americani sufera de aceasta boala. Pintenul poate creste pe diferite oase ale piciorului (dar si ale organismului), dar cel mai des este localizat pe calcai. De fiecare data cand calcaiul este presat de greutatea corpului, durerea este amplificata.
Desi se poate dezvolta la oricine, pintenul calcaneu este cu atat mai dureros la persoanele cu greutate mare (inclusiv femei insarcinate) si la atleti care isi folosesc talpile (solicitand inclusiv calcaiele) pentru sarituri si alergari. In cazul in care pintenul calcaneu este insotit si de bursita, cel mai bun remediu este evitarea presiunii continue asupra zonei dureroase. De ajutor v-ar putea fi sa umblati cat mai mult fara incaltaminte.
Foarte eficienta ar fi aplicarea locala de gheata si folosirea unui analgezic cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen.
Cand trebuie sa purtati incaltaminte, introduceti un material moale sau ceva asemanator in interiorul pantofului, pentru a diminua durerea. Medicul poate recomanda scaderea in greutate, fizioterapie, exercitii de stretching, orteze, medicatie antiinflamatorie si uneori chiar mersul pe jos (cand exista dureri severe). In cazul in care pintenul osos nu raspunde la tratament sau se agraveaza (in cazul in care acumularea de calciu continua) sau daca exista sangerari, puteti avea nevoie de o interventie chirurgicala. Daca starea dvs. se inrautateste sau daca aveti diabet zaharat sau o circulatie deficitara, ideal ar fi sa oferiti medicului informatii legate de starea dvs.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Dr. Vlad Predescu - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Robert Cristian Apostolescu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Ioan Bogdan Andrei - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Radu Fundulea - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR
Articole recomandate
- Pantofii de vara potriviti pentru controlul afectiunilor picioarelor
- Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat
- Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii
- Boli ale plamanilor si respiratorii
- Transpiratia excesiva a picioarelor
- Care sunt cauzele durerilor de picioare?
- Senzatia permanenta de frig si picioare reci poate ascunde anumite boli
- Afectiuni neurologice la copii – simptome, cauze si tratament
- Actionati preventiv impotriva calusurilor si a bataturilor