Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Aftele bucale - de ce apar si cum se pot trata

Actualizat la data de: 04 Iulie 2018

Generalitati

Sus
Aftele bucale - de ce apar si cum se pot trata

Aftele bucale numite si stomatita aftoasa, se caracterizeaza prin aparitia in cavitatea bucala a unor formatiuni mici, dureroase si a caror evolutie poate sa duca la ulcerare.

Acestea pot sa apara individual sau in numar mai mare pe mucoasa cavitatii bucale sau la marginea limbii, uneori inclusiv in zona faringelui.

De regula, acestea apar pe limba, la baza gingiilor, pe suprafata interna a buzelor sau pe cea a obrajilor, sau pot sa fie inclusiv in cerul gurii. Ele iti dau un sentiment de disconfort accentuat si dureaza cateva zile pana vor trece.

Aftele nu sunt contagioase, deci nu se pot transmite de la un individ la altul prin intermediul salivei. Cauzele de aparitie ale acestora inca nu se cunosc cu exactitate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalii factori favorizanti
  3. Tratament
  4. Cum putem preveni aftele bucale
  5. Citeste pe aceeasi tema

Principalii factori favorizanti

Sus

• Anumite alergii;
• Alimentele acide pot sa le accentueze, fie sa le declanseze;
• Un sistem imunitar slabit poate duce la aparitia aftelor;
• Deficiente de vitamine si minerale;
• Traumatisme ale mucoasei bucale;
• Un nivel crescut de stres.

Tratament

Sus

Scopul tratamentului este acela de a diminua disconfortul creat. Astfel, pacientul va consuma alimente moi, isi va clati cavitatea bucala cu apa de gura si, daca simte o durere accentuata, poate sa ia de la famacie o crema cu actiune antialgica.

Remedii pentru afte:

• Usturoiul, un real adjuvant. Acesta are proprietati antiseptice si antibacteriene care, daca intra in contact direct cu zona afectata, poate preveni infectiile. Alicina, compusul activ din usturoi, reduce inflamatiile provocate de afte si imbunatateste activitatea celulara, accelerand vindecarea.

• O lingurita de bicarbonat de sodiu amestecat intr-o cana cu apa poate face ca durerea sa se diminueze. Bicarbonatul este un alcalin care ajuta la neutralizarea acizilor din gura ce irita si inflameaza tesuturile. Mai mult, este un amestec care ajuta la curatarea zonei afectate si reduce disconfortul dat de acestea.

• Curcuma are proprietati antiinflamatorii. De aceea, daca vei aplica putin praf de curcuma pe zona afectata si vei lasa cateva minute sa actioneze este posibil sa te simti mult mai bine. Explicatia consta in faptul ca radacina de curcuma contine o substanta activa numita curcumina, cu proprietati antiinflamatoare.

Cum putem preveni aftele bucale

Sus

Desi sunt dureroase, ele se vindeca destul de repede, dupa aproximativ o saptamana dispar. Insa daca are loc o igiena corecta a cavitatii bucale, riscul ca acestea sa apara scade considerabil.

Desi in totalitate aftele nu pot fi prevenite, anumite reguli de igiena precum si de alimentatie daca sunt respectate, reduc riscul de aparitie al aftelor bucale.

Evita pe cat posibil factorii declansatori, altfel spus se va reduce consumul de alune, de fructe. De exemplu, trebuie evitate inclusiv alimentele acide care contin zahar, precum este sucul de portocale.

Acesta contine acizi care vor irita si mai mult peretii cavitatii bucale, in felul acesta timpul necesar vindecarii va fi mai mare.

Un rol esential in prevenirea lor este si intarirea sistemului imunitar.

Totodata, daca pasta ta de dinti contine sulfat de sodiu este bine sa nu o mai folosesti. Acest ingredient poate declansa aparitia aftelor bucale in cazul persoanelor mai sensibile.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate