Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Transplantul de menisc - beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 05 Martie 2024

Ce este transplantul de menisc

Sus
Transplantul de menisc - beneficii si riscuri

Inlocuirea de menisc sau transplantul de menisc este o interventie chirurgicala utilizata pentru a inlocui un menisc lezat, nefunctional. Pentru transplantul de menisc se utilizeaza material de tip alogrefa, ceea ce inseamna ca meniscul provine de la un donator uman decedat. In prezent se studiaza proteze pentru menisc.

Cuprins articol

  1. Ce este transplantul de menisc
  2. Rolul meniscului
  3. Cand se realizeaza
  4. Inainte de interventie
  5. In timpul interventiei
  6. Dupa interventie
  7. Beneficii
  8. Riscuri si complicatii
  9. Prognostic si recuperare
  10. Cand ar trebui sa mergeti la medic?
  11. Concluzie
  12. Citeste pe aceeasi tema

Rolul meniscului

Sus

Meniscul este un cartilaj important al genunchiului, sub forma literei C, fiind cate 2 astfel de cartilaje in fiecare genunchi. Meniscul are rol in protejarea articulatiei genunchiului si in favorizarea miscarilor articulare.

Cand se realizeaza

Sus

Transplantul de menisc are ca beneficii principale ameliorarea durerii de genunchi si imbunatatirea functiei articulatiei genunchiului. Astfel acesta este indicat la pacientii cu leziuni semnificative de menisc ce nu pot fi tratate prin alte moduri.

Totusi, interventia nu va fi potrivita pentru oricine.

Pentru a determina daca pacientii se califica pentru un astfel de transplant, medicii vor tine cont de factori precum:

• Varsta, nivelul de activitate si starea generala de sanatate. Medicii chirurgi realizeaza aceasta operatie pentru pacientii activi, sub varsta de 50 de ani si care nu prezinta semne de artrita. Adolescentii pot beneficia de interventie de asemenea, insa cei mai multi specialisti recomanda amanarea operatiei pana cand oasele sunt complet dezvoltate. Rata de succes a interventiei este mai mare in randul pacientilor activi, cu o greutate optima.

Anatomia genunchiului. Leziunile semnificative ale meniscului, ce nu pot fi reparate chirurgical, se califica pentru transplantul de menisc. Este important ca restul elementelor articulare sa fie integre si functionale, pentru a ,,primi’’ meniscul transplantat.

Artrita. Pacientii cu artrita au sanse mici de a beneficia de un transplant de menisc.

Traumatismele la nivelul genunchiului sunt comune in randul adolescentilor, din cauza sporturilor practicate. Daca traumatismul este sever, insa permite amanare, aceasta este preferata. Daca insa nu se poate intarzia transplantul, acesta este realizat in ciuda varstei tinere.

Un menisc foarte lezat ingreuneaza mersul, miscarile articulare, produce durere si creste riscul de afectare a intregii articulatii. Meniscul indepartat, dar neinlocuit, creste riscul de durere cronica si osteoartrita.

Astfel transplantul de menisc permite buna functionare a genunchiului si previne instalarea osteoartritei.

Inainte de interventie

Sus

Pentru aceasta interventie, medicii utilizeaza meniscul prelevat de la un donator uman decedat (cadavru). Meniscul este prelevat imediat dupa deces si prezervat prin metode speciale, de regula prin inghetare, pana cand poate fi transplantat. Inainte de interventie, medicii testeaza meniscul pentru diverse patologii si il masoara pentru a calcula compatibilitatea cu pacientul primitor.

Pentru a va pregati pentru operatie, medicul va va pune intrebari cu privire la medicamentele pe care le luati si poate face modificari temporare ale acestuia. Veti realiza o radiografie sau RMN, atunci cand este necesar, pentru a fi vizualizata structura si anatomia genunchiului. Un medic anestezist va va consulta de asemenea, pentru a va informa cu privire la riscurile anesteziei generale.

In timpul interventiei

Sus

Medicii realizeaza de regula transplantul de menisc folosind o tehnica numita artroscopie. Acesta va insera, printr-o incizie mica, o camera la nivelul articulatiei. Astfel medicul vizualizeaza interiorul articulatiei si poate ghida instrumentele pentru a retrage meniscul traumatizat si pentru a implanta noul menisc. La final se folosesc suruburi pentru fixarea oaselor si cartilajelor si suturi pentru a inchide inciziile.

Dupa interventie

Sus

Dupa interventie, fiind vorba de o procedura minim-invaziva, veti putea merge acasa in aceeasi zi sau a doua zi.

Genunchiul operat va fi pansat, iar medicul va va oferi instructiuni pentru schimbarea bandajelor. De asemenea, va fi nevoie sa purtati carje timp de aproximativ 6 saptamani, pana cand genunchiul se recupereaza.

Recuperarea include odihna si fizioterapie ghidata de catre un specialist, conform unui program personalizat. Exercitiile speciale recomandate de acesta va vor ajuta sa intariti musculatura din jurul genunchiului si sa imbunatatiti miscarile articulare.

Beneficii

Sus

Intrucat transplantul de menisc este o interventie minim-invaziva, marele avantaj este timpul scurt de recuperare si riscul mic de complicatii. Durerea cronica si inabilitatea de a folosi articulatia genunchiului corespunzator vor disparea pentru pacientii activi. Riscul de osteoartrita este semnificativ diminuat prin inlocuirea meniscului lezat.

Riscuri si complicatii

Sus

Complicatiile in urma transplantului de menisc sunt rare. Riscurile includ hemoragia si infectia, la fel ca si in cazul oricarei interventii.

Dupa procedura unii pacienti experimenteaza rigiditate la genunchi, probleme de vindecare sau leziuni vasculare. Medicii ortopezi iau insa toate masurile pentru a minimiza riscurile si posibilele efecte secundare.

Prognostic si recuperare

Sus

Prognosticul pacientilor cu transplant de menisc variaza.

Succesul unei astfel de interventii depinde de mai multi factori precum:
• Marimea, forma si locul de implantare a cartilajului transplantat
• Aderenta la fizioterapie dupa interventie
• Starea generala de sanatate a pacientului, alinierea ligamentelor si anatomia genunchiului.

Majoritatea interventiilor sunt insa eficiente, fiind alese la categorii bine stabilite de pacienti, la care riscul de esec este minim.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre momentul in care va puteti intoarce la activitatile zilnice si mai ales la activitatile sportive. Majoritatea pacientilor au nevoie de odihna pentru 2 saptamani, respectiv pauza de la activitati sportive de pana la 6-12 luni, pentru o vindecare completa.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Sus

Dupa interventie veti avea un prim consult post-operator, precum si alte consulturi si investigatii programate, pentru a evalua cum se recupereaza genunchiul. In orice alt moment, daca apar semnele urmatoare, apelati la medic:
• Hemoragie
• Durere severa, ce nu se amelioreaza cu antiinflamatorii uzuale
• Semne de infectie: febra, tumefiere sau secretii purulente de la nivelul inciziei

Concluzie

Sus

Operatia de transplant de menisc poate ajuta pacientii activi sa se miste in voie, fara sa existe durere la nivelul genunchiului. Un alt avantaj este preventia eficienta a osteoartritei. Totusi, aceasta interventie nu se potriveste tuturor, ci sunt alesi cu atentie pacientii care pot beneficia cu adevarat de pe urma ei. Discutati cu medicul dumneavoastra despre ce ar trebui sa faceti inainte si dupa interventie, pentru o recuperare cat mai rapida.

Bibliografie
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/meniscal-transplant-surgery
https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/meniscal-transplant-surgery/


Medici specialisti Ortopedie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate