Boala Osgood-Schlatter – o afectiune a tendoanelor genunchiului
Generalitati
Sus
Boala Osgood-Schlatter este determinata de un stres repetitiv asupra portiunii de crestere a tibiei proximale (apofiza).
Este caracterizata de inflamatia tendonului patelar si a tesuturilor moi inconjuratoare zonei de insertie osoasa a tendonului.
Acesta boala poate fi asociata si cu o avulsie, in care tendonul este atat de intins incat se rupe impreuna cu o portiune de tesut osos.
Aceasta afectiune afecteaza in general tinerii, in special baietii cu varsta intre 10 si 15 ani, care practica sporturi ce includ alergarea si sariturile.
Cuprins articol
Simptome si diagnostic
Sus
Pacientii prezinta durere imediat sub genunchi, accentuata de miscare si diminuata la repaus. In portiunea superioara a tibiei apare o tumefiere dura, dureroasa la presiune. De obicei, miscarile la nivelul genunchiului nu sunt afectate. Durerea poate sa dureze cateva luni si poate reveni pana cand dezvoltarea osoasa este completa.
Boala Osgood-Schlatter este frecvent diagnosticata dupa simptomatologie. Radiografia poate fi normala sau poate sa arate o avulsie sau, mai tipic, arata mai multe fragmente ale apofizei tibiale.
Tratament
SusDe obicei, aceasta afectiune dispare fara tratament. Aplicarea unei comprese cu gheata la aparitia durerii, reducere inflamatia, iar uneori este folosita concomitent cu exercitii fizice, exercitii de intarire musculara. Medicul poate sugera limitarea participarii la sporturi viguroase. Copiii care doresc sa continue activitati sportive moderate, vor purta genunchiere in timpul efortului si comprese cu gheata dupa incheierea activitatii. Daca apare durere intensa in timpul efortului, activitatea va fi redusa pana cand durerea ramasa este tolerata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ortopedie
- Dr. Vlad Predescu - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Robert Cristian Apostolescu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Ioan Bogdan Andrei - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Horia Orban - Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR
Articole recomandate
-
Ce afectiuni pot ascunde durerile de genunchi
-
Sindromul tendonului iliotibial – o afectiune a genunchiului
-
Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului
-
Artrita genunchiului
-
Cauzele durerilor de genunchi si tratamentul lor
-
Leziunile ligamentelor colaterale mediale sau laterale ale genunchiului
-
Apofizita tibiala de crestere
-
Bursita genunchiului
-
Tendinita si ruptura tendinoasa de la nivelul genunchiului