Torticolisul si durerile de spate
Generalitati
SusPersoanele care sufera de torticolis si dureri de spate au probleme seminificative de mobilitate a corpului, confruntandu-se cu dureri de intensitati variate, la nivelul sistemului musculo-osos.
Torticolisul este afectiunea in care capul este deviat intr-o parte, in timp ce barbia este intoarsa in directia inversa. Durerile de spate si torticolisul pot avea cauze diverse, de la pozitia incorecta la birou, pana la expunerea directa la curent sau obezitatea.
Cuprins articol
Torticolisul
SusTorticolisul face parte dintr-o categorie complexa de afectiuni care implica flexiunea, extensia sau rasucirea muschilor gatului, respectiv pozitionarea lor intr-o ipostaza nefireasca.
Tulburarea poate sa se dezvolte treptat atunci cand sunt implicati factorii genetici sau poate sa apara brusc, pe fondul unei traume sau ca efect secundar al unor medicamente.
In termeni medicali, cand afectiunea apare la pacienti cu istoric familial, se numeste torticolis spasmodic. Episoadele recurente apar intre 31 si 50 de ani, iar daca torticolisul nu este tratat, poate sa devina o conditie medicala permanenta.
Indoirea sau rasucirea extrema a gatului poate conduce la declansarea torticolisului acut, cu simptome mai blande. Muschii laterali ai gatului pot fi durerosi si sensibili la atingere.
Cauze
Sus- traumatismele de la nivelul gatului sau ale coloanei vertebrale;
- leziunile coloanei vertebrale si ale musculaturii gatului;
- obezitatea (suprasolicitarea coloanei vertebrale);
- pozitia incorecta la birou;
- expunerea la curentii de aer;
- infectiile de la nivelul capului/gatului (torticolis inflamator);
- tumori, artrita coloanei cervicale, anomaliile vasculare;
- abuzul de unele substante (chetamine, amfetamine, cocaina, haloperidol);
- traumatismele congenitale la nastere (in cazul copiilor).
Simptome
Sus- contractii anormale ale muschilor pe o parte a gatului;
- orientarea capului in lateral;
- tensiunea musculara/sensibilitatea muschilor intre gat si umeri;
- lipsa mobilitatii gatului (reticenta in a intoarce capul de teama durerii);
- dureri ale umerilor;
- dureri de spate;
- crampe la nivelul gatului;
- tensiune musculara;
- senzatii de arsura.
Torticolisul - Tratament
SusTratamentul pentru torticolis se axeaza pe relaxarea muschilor contractati de la nivelul gatului. Acest lucru se poate realiza prin administrarea de medicamente, utilizarea de aparate care sa actioneze fizic asupra musculaturii, injectarea toxinei botulinice, fizioterapia, exercitiile usoare de intindere sau interventiile chirurgicale de specialitate.
Foarte putini pacienti observa revenirea simptomelor dupa luni sau ani de la administrarea tratamentului. Spasmele musculare ale gatului persistente necesita atentia medicului neurolog sau chirurg.
Durerile de spate
SusDurerile de spate sunt o problema care afecteaza o buna parte din populatie, la un anumit moment al vietii.
Acestea apar ca o senzatie de durere ascutita, tensiune sau rigiditate a spatelui, simptome provocate de o postura incorecta a corpului in sezut sau in picioare, indoirea nefireasca si brutala a trupului sau ridicarea de greutati foarte mari.
Cauze
Sus- entorse, leziuni minore, iritarea nervilor;
- pozitia incorecta la birou;
- postura inconfortabila a corpului mentinuta perioade lungi;
- ridicatul de greutati, impingerea sau tragerea corpurilor grele in mod incorect;
- postura aplecata pe scaun;
- rotirea brusca si extrema a trunchiului;
- intinderea exagerata a muschilor;
- suprasolicitarea musculara, mai ales prin miscari repetitive;
- obezitatea (greutatea in exces supune coloana vertebrala unei presiuni constante si periculoase);
- fumatul (afectarea directa a tesuturilor);
- sarcina- utilizarea unor medicamente pe termen lung (conduce la degenerarea masei osoase);
- stresul constant (tensioneaza musculatura spatelui, care devine dureroasa);
- curentul.
Simptome
Sus- durerile in zona lombara, sub forma de arsuri, tensiune dureroasa si senzatie de "intepenire";
- durere care se extinde catre partea frontala, laterala sau posterioara a piciorului;
- disconfort muscular sporit in timpul noptii, la exercitarea unor activitati solicitante sau dupa sederea in aceeasi pozitie mai mult timp;
- durerile ascutite sau arzatoare in partea superioara a spatelui (de la baza gatului pana la torace), care se extind catre maini sau piept;
- durere lombara care se reflecta in zona feselor (sciatica);
- disconfort lombar, slabiciune sau tensiune musculara (hernie de disc);
- durere lombara, durere musculara a gatului si disconfort al articulatiei sacroiliace (care leaga pelvisul de coloana vertebrala) - spondilita anchilozanta;
- dureri articulare in mers si rigiditate a incheieturilor (artrita);
- rigiditate dureroasa a unui umar (umar intepenit).
Tratament
SusTratamentul pentru durerile de spate depinde in mare masura de perioada in care durerile de spate au persistat, de severitatea disconfortului resimtit si de necesitatile personale. In cele mai multe cazuri de dureri de spate, simptomele nu dureaza mai mult de 6 saptamani si pot fi ameliorate cu analgezice si remedii domestice diverse.
Medicamentele care se pot administra in cazul durerilor de spate ocazionale sunt paracetamolul, ibuprofenul si codeina. Daca exista si spasme musculare, atunci medicul poate prescrie si un relaxant muscular, precum diazepamul.
Analgezicele pot prezenta totusi efecte secundare, pot da dependenta sau pot fi ineficiente in anumite cazuri. Medicul sau farmacistul pot stabili care sunt substantele potrivite pentru fiecare pacient in parte, de aceea consultarea lor este obligatorie.
Tratamentele cu expunere la temperaturi calde si reci dau rezultate in cazul anumitor persoane, precum o baie fierbinte sau o sticla umpluta cu apa calda si pozitionata pe zona dureroasa.
De asemenea, aplicarea pe pungi cu gheata este o alta metoda care ar putea sa dea rezultate. Alternarea expunerii regiunii afectate la temperaturi extreme, de la cele scazute la cele ridicate, reprezinta tot o forma eficienta de ameliorare a simptomelor.
Schimbarea pozitiei de somn s-a dovedit utila in cazul multor suferinzi de dureri de spate. Pozitionarea unei perne sub picioare, astfel incat coloana vertebrala sa poata sta in pozitia sa curbata in zona lombara, sporeste confortul pe timp de noapte.
O dieta echilibrata, pierderea kilogramelor in plus si efectuarea de miscare zilnic sunt alte masuri importante in tratarea si prevenirea durerilor de spate.
Recomandari
SusDurerile de spate pot incepe brusc, imediat dupa un efort fizic, sau pot fi dureri cronice, constante intr-un singur punct sau care iradiaza catre alte zone.
In ceea ce priveste distributia pe sexe, femeile sunt cele mai predispuse la durerile de spate: in sarcina, cand greutatea suplimentara afecteaza sistemul osos, in perioada alaptarii, din cauza pozitiei, sau in general, datorita gentilor grele purtate pe un singur umar.
Tipurile de durere asociate inflamatiei, leziunii, contracturii musculare coexista de cele mai multe ori si nu cedeaza la administrarea unei singure substante.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Reumatologie
- Dr. Bojinca Mihai - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Florina Gabriela Udrea - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Violeta Bojinca - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
- Dr. Denisa Predeteanu - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
Articole recomandate
- Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente
- Spasme cervicale: cauze si strategii de gestionare
- Blocarea canalelor de lapte - o provocare pentru mamele care alapteaza
- Cum influenteaza emotiile, starea de sanatate
- Detoxifierea
- Abcesul periamigdalian
- Starile de greata si de voma la copil
- Torticolisul congenital
- Tularemia
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?