Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sfaturi pentru prevenirea hiperlordozei

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Sfaturi pentru prevenirea hiperlordozei

Hiperlordoza este o afectiune in care exista o curbura excesiva a coloanei vertebrale la nivel lombar.

Hiperlordoza este caracterizata printr-o curbura caracteristica (in forma de C) in partea inferioara a spatelui, adica in zona lombara, unde coloana vertebrala se curbeaza spre interior chiar deasupra feselor.

Hiperlordoza poate sa apara si in regiunea cervicala. Aceasta apare adesea ca urmare a unei posturi incorecte sau a lipsei de exercitii fizice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Vizita la medic si diagnosticarea hiperlordozei
  5. Tratament
  6. Profilaxie
  7. Perspectiva
  8. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Hiperlordoza este o afectiune ce poate provoca spasme musculare si rigiditate in regiunea lombara, dar si in cea cervicala. De asemenea, poate deteriora coloana vertebrala si tesuturile moi din regiunea lombara.

O persoana cu hiperlordoza poate prezenta urmatoarele aspecte:

• O curbura excesiva la nivelul coloanei vertebrale, in partea inferioara a spatelui, determinand abdomenul si fesele sa para mai proeminente din profil;

Dureri lombare - persoanele cu hiperlordoza pot prezenta dureri de spate usoare pana la severe, care se pot agrava la miscare;

• Senzatie de amorteala sau furnicaturi la nivelul spatelui si membrelor superioare si inferioare.

Cauze

Sus

Mai multi factori pot provoca hiperlordoza. Dintre acesti factori fac parte:

Pozitia incorecta a spatelui

Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de hiperlordoza. Cand corpul se afla intr-o pozitie incorecta, muschii din regiunea lombara pot comprima coloana vertebrala cu scopul de a o sustine si stabiliza.

Acest lucru modifica treptat forma initiala a coloanei, astfel incat creste curbura acesteia.

Persoanele cu meserii ce implica petrecerea unor perioade lungi in pozitii incorecte, precum contabilii, informaticienii sau soferii pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta hiperlordoza.

De asemenea, un risc ridicat de hiperlordoza il au si persoanele ce poarta pantofi cu toc inalt sau persoanele care stau mult timp in picioare.

Obezitatea

Obezitatea are ca rezultat prezenta in exces a grasimii in zona abdominala si la nivelul feselor. Aceasta determina o presiune suplimentara asupra regiunii lombare, ceea ce poate duce la cresterea curburii.

Lipsa exercitiilor fizice

Lipsa exercitiilor fizice poate duce la slabirea musculaturii spatelui, astfel incat aceasta nu mai este capabila sa sustina coloana vertebrala, permitand curbura excesiva a acesteia.

Sedentarismul si obezitatea sunt doi factori care de multe ori sunt cumulati, astfel incat riscul de hiperlordoza este mult mai mare.

Alte afectiuni ale coloanei vertebrale

In unele cazuri, hiperlordoza poate fi rezultatul altor afectiuni ale coloanei vertebrale, cum ar fi spondilolistezis, osteoporoza sau cifoza.

Traumatismele coloanei vertebrale, bolile neuromusculare si rahitismul reprezinta, de asemenea, afectiuni ce pot provoca hiperlordoza.

Un studiu din 2007 a constatat ca hiperlordoza este modul prin care coloana vertebrala feminina a evoluat pentru a se adapta la greutatea suplimentara din timpul sarcinii.

Riscuri

Rezultatele unui studiu din 2017 au aratat ca exista o relatie intre curbura anormala a coloanei vertebrale si osteoartrita sau boala articulara degenerativa. Aceasta boala se caracterizeaza prin descompunerea cartilajului dintre articulatii.

Vizita la medic si diagnosticarea hiperlordozei

Sus

Majoritatea cazurilor de hiperlordoza nu necesita ingrijiri medicale speciale, postura putand fi imbunatatita pe cont propriu.

Medicul trebuie sa fie informat daca durerile de spate se inrautatesc. Pastrarea unui jurnal poate ajuta la punerea diagnosticului. Jurnalul trebuie folosit pentru a monitoriza severitatea durerii de spate, dar si modul in care aceasta afecteaza activitatile zilnice.

Orice persoana ar trebui, de asemenea, sa solicite sfatul medicului daca exista una sau mai multe dintre urmatoarele conditii:

• Curbura persistenta in partea inferioara a spatelui, chiar si cand persoana se apleaca inainte;

• Furnicaturi sau amorteli la nivelul spatelui, bratelor sau picioarelor;

• Spasme musculare;

• Tulburari ale vezicii urinare;

• Afectiuni ale tractului gastro-intestinal.

Investigatia cea mai folosita in diagnosticarea hiperlordozei o reprezinta radiografia coloanei vertebrale.

Radiografia poate ajuta, de asemenea, la masurarea curburii coloanei vertebrale. Medicul poate recomanda si scanari cu rezonanta magnetica sau tomografie computerizata.

Aceste investigatii sunt utilizate deoarece pot ajuta la observarea mai detaliata a coloanei vertebrale si poate arata daca tesuturile din jurul coloanei sunt afectate.

In unele cazuri, medicul poate solicita si un examen neurologic daca suspecteaza tulburari in aceasta sfera cauzate de hiperlordoza.

Tratament

Sus

Medicul va prescrie antialgice si antispastice pentru ameliorarea simptomelor pe termen scurt.

Tratamentul pe termen lung va depinde de cauza afectiunii. In cazul in care hiperlordoza este cauzata de o pozitie incorecta a spatelui, medicul poate invata pacientul care este pozitia corecta si poate recomanda terapie fizica.

Copiii si adolescentii cu hiperlordoza ar putea avea nevoie sa poarte corset pentru a-si corecta postura. In cazul in care obezitatea este factorul care a dus la hiperlordoza, medicul poate recomanda un nutritionist ce poate ajuta pacientul sa piarda in greutate.

De cele mai multe ori, medicul recomanda o serie de exercitii fizice ce au ca scop ameliorarea afectiunii.

Exercitiile fizice ce pot ajuta la ameliorarea simptomatologiei includ:

- Abdomene;
- Extensiile Superman;
- Ghemuiri;
- Exercitii de tip „scandura”;
- Podul la saltea.

In majoritatea cazurilor, tratamentul va fi conservator. In cazuri rare, pot fi necesare interventii chirurgicale.

Profilaxie

Sus

In cele mai multe cazuri, hiperlordoza poate fi prevenita prin practicarea unei posturi corecte. Mentinerea unei pozitii corecte a coloanei vertebrale poate fi sustinuta de urmatoarele aspecte:

• Gestionarea greutatii in vederea obtinerii unui indice de masa corporala ideal;
• Evitarea sedentarismului;
• Practicarea unor activitati fizice in mod regulat;
• Evitarea statului pe scaun pentru perioade lungi de timp;
• Evitarea statului in picioare pentru un timp indelungat;
• Purtarea unor pantofi confortabili, cu tocuri de dimensiuni mici.

In unele cazuri, corectarea posturii poate parea dificila si inconfortabila. Cu toate acestea, cu trecerea timpului, mentinerea unei posturi corecte poate deveni un reflex.

Perspectiva

Sus

In cele mai multe cazuri, aparitia hiperlordozei este determinata de stilul de viata. Adesea, mentinerea unei greutati optime si exercitiile fizice regulate pot imbunatati problemele posturale si durerile de spate.

Daca exercitiile fizice nu atenueaza simptomele hiperlordozei, este necesara solicitarea sfatului unui medic specialist.

Alte afectiuni ale coloanei vertebrale pot provoca sau agrava hiperlordoza, desi acest lucru este mai putin frecvent. Un medic va efectua o examinare a coloanei vertebrale inainte de a stabilit un diagnostic si de a oferi un plan de tratament corespunzator.


Medici specialisti Ortopedie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate