Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Romania se confrunta cu un numar record de cazuri de scolioza

Publicat la data de: 10 Octombrie 2008

Presedintele Societatatii Romane de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica, profesor doctor Mihai Jianu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Tg. Mures, ca in Romania peste 13.000 de copii sufera de scolioza si ca ne situam pe primul loc in Europa la incidenta acestei afectiuni.

„Suntem tara cu cei mai multi bolnavi din Europa. De vina nu este nimic altceva decat diagnosticarea tarzie sau incorecta a bolii. O mare problema in Romania este prezenta prejudecatilor in lumea medicilor. De exemplu, foarte multa lume crede ca scolioza este cauzata de o pozitie incorecta in banca sau de ghiozdanul prea greu, nimic mai neadevarat. Scolioza nu face decat cel care este programat sa o faca, adica factorul genetic este foarte important. Exista foarte putini medici specializati, iar ceilalti dau tratamente dupa ureche. De exemplu, recomanda statul drept in banca sau inotul, iar asta nu ajuta la absolut nimic. Scolioza are trei feluri de tratament, in functie de gradul de gravitate al bolii: kinetoterapie, corset sau operatie", a declarat Mihai Jianu.

Acesta a adaugat ca exista o lista de asteptare de 300-400 de copii, care urmeaza sa fie operati. „Corsetarea aduce beneficii destul de mari prin faptul ca scolioza nu mai progreseaza si in, cazuri mai rare, chiar o corecteaza. Tratamentul operator consta in implantarea unor piese metalice (suruburi, tije in coloana vertebrala) si corectarea mecanica a afectiunii. Este o interventie grea, laborioasa, poate cea mai laborioasa din ortopedie, pentru ca dureaza in medie, dupa gravitate si posibilitati, intre trei si opt ore. in statistica noastra, de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” avem un numar foarte mare de cazuri operate, 600”, a spus medicul.

Acesta a adaugat ca CJAS deconteaza doar 40 de seturi de implant pentru copii pe un singur an. „E pacat pentru copii. Pierd aceasta oportunitate din cauza unor deficiente in sistemul de sanatate si ajung in faze inoperante sau care nu le ofera nicio sansa de supravietuire”, a aratat Mihai Jianu.

Presedintele Societatii Romane de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica a mai spus ca, in cazul tumorilor osoase, situatia este si mai grava, durata medie de viata, dupa diagnosticare fiind de un an, din cauza ca nu sunt depistate la timp. "La noi in tara un pacient cu tumora osoasa se vindeca foarte rar, deoarece nu exista centre performante. in Franta, de exemplu, lucrurile stau cu totul altfel, pentru ca acolo bugetul unui spital este cat bugetul national al Ministerului Sanatatii de la noi”, a spus Mihai Jianu.

Peste 80 de medici specialisti din tara participa la Targu Mures la al V-lea Congres National al Societatii Romane de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate